Maak hier een account aan om beoordelingen achter te laten en favorieten op te slaan.

Het oude Siebengewald

Op dit punt staan we midden in het oorspronkelijke dorp Siebengewald. We spreken dan over de periode vóór de Franse tijd.
Deze Bauernschaft strekte zich uit langs de Augustinusweg tussen de grensovergang en de Flierayseweg.
Het gebied, dat alleen de boerderijen en akkers langs de weg omvatte, viel bestuurlijk gezien onder de Heerlijkheid Weeze.
Het was niet met de rest van Weeze verbonden; het dorp vormde dus een exclave, gelegen tussen Afferden en Goch. Volgens een volkstelling rond 1800 woonden in dit Siebengewald ongeveer 80 mensen, in boerderijen links en rechts van de weg.

 

De grens van 1817

Ook Afferden bezat een exclave, verder oostelijk van de Augustinusweg.
In 1817 zijn de exclaves tegen elkaar geruild om een doorlopende grens te krijgen.
Na 1817 vormde de oude Bauernschaft de kern van het nu Nederlandse Siebengewald. Op de hoek met de Processieweg heeft de eerste school gestaan(zie bijgaande oude foto), en iets noordelijker de eerste kerk (waar nu het kerkhof nog ligt).
Als we langs de Processieweg kijken zien we het nieuwe dorp liggen, dat pas na de Tweede Wereldoorlog vorm gekregen heeft. De nieuwe kerk en school staan van hieruit gezien rechts, terwijl het commerciële hart meer links links ligt. Het ontbreken van een echte dorpskern is de belangrijkste oorzaak dat Siebengewald niet bepaald tot de mooiste dorpen van Limburg behoort.

Gebouwen langs de Augustinusweg

Augustinusweg 2, het witte gebouw, is de voormalige kazerne. Hier woonden de "kamiezen", de douanebeambten, die de grens bewaakten en smokkelaars in de kraag moesten zien te grijpen.

Op Augustinusweg 6a stond het Café Lieske Ingenbleek. Voor vele oudere Siebengewalders een geliefde pleisterplek. Na het overlijden van de eigenaresse is het café afgebroken en werd het huidige huis gebouwd. Dit bedrijf van de Fam. Ingenbleek is gespecialiseerd in aardbeien (erdberen) en asperges (spargel). Het is een van de twee overgebleven bedrijven die zich nog richten op de teelt en verkoop van aardbeien.

Tot 2000 waren er vele boerderijtjes waar aardbeien en spargel verkocht werd, aan met name de Duitsers.

Op Augustinusweg 14 het Bouwbedrijf Roelofs. Dit van oorsprong familiebedrijf bood en biedt nog steeds werkgelegenheid aan Siebengewaldse bouwvakkers. Het heeft vele huizen gebouwd in het dorp en ver daarbuiten. Ook de kerk aan de Nieuweweg en het schoolgebouw aan de Boterdijk zijn door de mensen van Roelofs gebouwd.

In het huis op Augustinusweg 18 was de Coöperatie gevestigd. Een van de vele winkels die er vroeger in Siebengewald waren.

Openingstijden
Faciliteiten
Prijs
Prijzen

51.649407403993, 6.1067144743408

Dichtbij

Ottenskamp4 & Het Achterhuis
Ottenskamp4 & Het Achterhuis
Flieray
Flieray
De Klaproos
De Klaproos

Ontdek

Sint Rochuskapel op de Kamp in Well
Sint Rochuskapel op de Kamp in Well
Grensovergang Siebengewald
Grensovergang Siebengewald
Flieray
Flieray
Jan den Duvel
Jan den Duvel
Kerk Siebengewald
Kerk Siebengewald
Visvijver Vislust
Visvijver Vislust