Maak hier een account aan om beoordelingen achter te laten en favorieten op te slaan.

Kunst en Keramiekroute Historisch Gennep

 

  • De wandelroute start bij bezoekerscentrum Martinustoren. De toren is gratis toegankelijk en geeft een indruk van de historie en natuur van het land van Maas en Niers. U krijgt een fraai uitzicht op de wijde omgeving.

 

  • Vanaf de toren wandelt u via de Torenstraat richting Stadhuis met knooppunt 68. Vlakbij de Markt ligt op de hoek van de Niersstraat het gratis toegankelijke museum het Petershuis met een permanente keramiekexpositie. Voordat u richting knooppunt 80 gaat is er op de Markt van alles te bekijken. Op de gezellige Markt met zijn terrasjes ziet u links van het stadhuis het beeld van de beroemdste zoon van Gennep: St. Norbertus , zoon van de Heer van Gennep. Hij stichtte de orde der Norbertijnen (Michaël van Helvert, 1950). Achter het stadhuis, richting knooppunt 80, ligt het voor Nederland unieke mozaïekplein, het Ellen Hoffmannplein (Smeets en Smeets, 2001) Het is een herdenkingsplein dat onder leiding van de kunstenaars door 280 Genneppenaren gerealiseerd is (Zie infopaneel).

 

  • Vervolg de route. In de zijgevel van het woonhuis aan Doelen 7 bevindt zich het keramiek de Timmerman (Bakker en Bartels, 1985). Het kunstwerk werd gecreëerd in het kader van de nieuwbouw van het woningcomplex Mariaoord-Doelen-Noordwal. De woningen gaven invulling aan de grote, onbebouwde ruimte in het historisch centrum. Via het straatje Mariaoord loopt u langs de stadsmuur richting het kruittorentje. Het kunstwerk op het pleintje heet Samenwerking (Thomas Rodr, 1986). Het werd geschonken als teken van waardering voor de goede samenwerking bij dit grote woningbouw-project. Verder wandelend langs de stadsmuur komt u voorbij het keramiek de Pottenbakker links in de boog van de poort (Wim Bartels, 1989). Het keramiek herinnert aan het ambacht van pottenbakkers dat in Gennep veel uitgeoefend werd.

 

  • Bij de Maasstraat aangekomen ziet u rechts de Stier (Pieter Kortekaas, 1971). Het kunstwerk herinnert aan de tijd dat er dagelijks koeien van de stadboerderijen door de Maaspoort over de Maasweg naar de Maasweiden gingen. Vanaf knooppunt 80 wandelt u richting knooppunt 74 langs de Groene Gracht richting ‘het Bolwerk’. Bij ’t Straatje no 3 ziet u het beeld Terpsichore, ’n Griekse muze (Peter Roovers, 1968). Het hangt boven de ingang van het oefenlokaal van Unitas et Fidelitas uit 1818, een van de oudste harmonieën van Nederland.

 

  • Bij de Brugstraat linksaf komt u op het gezellige Jan Lindersplein. Hier kunt u genieten van diverse kunstwerken. Links bij het ‘Groene Grachttheater’ ziet u de Keramiekmuur (Arts, Bakker en stg. NOX, 2015). Deze verwijst naar de fraaie bouwwerken in de historische kern, naar de vesting 'het Genneper Huys' en Norbertus van Gennep als adviseur van zowel paus als keizer. Hier op het Jan Lindersplein staat knooppunt 74. Hier kunt u nog drie interessante kunstwerken bekijken voordat u naar knooppunt 75 verder wandelt. Aan de overkant van de Zandstraat, voor de Rabobank, staan twee attente Waakhonden vlakbij de plaats waar voorheen de Zandpoort stond (Peter Roovers, 1985). Iets verder staat het beeld Luisteren naar Fluisteren (Richard Smeets, 2014). Het maakt deel uit van een serie die verspreid staat over de gemeente Gennep. De beelden verwijzen naar de intramurale instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking in Gennep. De instellingen gaven in aanzienlijke mate vorm aan het leven in Gennep. Het volgende kunstwerk staat iets verder en is een display met foto’s van de eerste fotograaf van het land van Maas en Niers: Lambertus Perolles (1850-1929). Met zijn camera, statief en glasplaten fietste hij omstreeks 1900 door het land van Maas en Niers. Hij legde de mooiste locaties op de gevoelige plaat vast.

 

  • Vanaf knooppunt 74 gaat u via knooppunt 75 over de Niersdijk richting knooppunt 72. Voor de St. Martinuskerk ziet u het bronzen beeld St. Martinus te paard (Joep Coppens, 1999). Hij wordt hier als Romeinse soldaat in harnas afgebeeld. St. Martinus geeft de helft van zijn jas aan een blinde bedelaar. St. Martinus is de patroonheilige van veel kerken langs de Maas. Het keramiek Martinus als jeugdig soldaat is te vinden aan de Nierszijde van de ernaast gelegen pastorie (Wim Bartels, ca 1990).

 

  • U daalt de hoge Niersdijk af richting Nierspark. Hier staat een kunstwerk van cortenstaal, genaamd Muzieksculptuur (Henk Visser, 2006). Het beeld staat voor de bijzondere, muzikale band tussen de Gennepse gemeenschap en de voormalige drumband van de Stichting Augustinus voor mensen met een verstandelijke beperking. Iets verderop ziet u de verklaring voor de hoge Niersdijk. Hier klotsen de gemetselde ‘Niersgolven’ tegen de dijk. U wandelt de Niersdijk weer omhoog naar knooppunt 72. Wandel richting knooppunt 67 en richting knooppunt 66 tot over de brug.

 

  • Rechts bij de Niersbrug treft u veel historie aan zoals het oorlogsmonument de Barmhartige Samaritaan (Jac Maris, 1953). Maris vond dat de gevallen helden uit de oorlog het beste werden geëerd door middel van een standbeeld voor hun offerzin en naastenliefde. In de voet van het monument zijn oorlogstaferelen afgebeeld, zoals slavernij en executie. Naastenliefde wordt hierdoor in groot formaat uitgebeeld en de oorlogsrealiteit in klein formaat. Iets verder aan de overzijde van de Niersbrug staat een tweedelig kunstwerk. Op de brug staat het infopaneel. Het tweede deel is een bewerkte foto van Lambertus Perolles op de Genneper Molen. Het heet Molenradmonument (stg. NOX, 2017). Op de voorzijde van het gebouw bevindt zich een keramiek genaamd ‘Molenrad’ (Bakker en Bartels, 1985). Het rad herinnert aan het grote molenrad dat de fabriek voor houtbewerking omstreeks 1900 aandreef.

 

  • Wandel via de knooppunten 67 en 72 terug naar de Niersoever. Naar links gaat de route richting knooppunt 48 via de Nierspromenade langs de Niers en kunt u van het natuurrijke Niersdal genieten. Bij de trappen gaat de route omhoog. Op de Niersdijk heeft u een mooi uitzicht op het oude stadje met de stadsmuur, Groene Gracht en torentjes. Via knooppunt 48 richting 68 bereikt u het bruggetje over de Groene Gracht. Het Norbertuspad leidt u terug naar de Martinustoren waar u ter afsluiting van deze kunstroute nog een kleine Luisteren naar Fluisteren ontmoet.

 

  • Dit is een Martinustoren route: www.martinustoren.nl

Martinustoren Gennep

Start location
Torenstraat (Nabij 17), 6591 CD Gennep
Herkenningspunt
Martinustoren
Lengte
3 km
Knooppunten
Martinustoren - 68 - 80 - 74 – 75 - 72 -67 - richting 66 tot over brug - 67 - 72 - 48 – richting 68 - Martinustoren
Parkeren
In de directe omgeving is vrij parkeren: P-Melkstraatje en P-Martinushof

Route: 3 km

Zandvang

 Het gebied e 'Zandvanger' is in de jaren zestig aangelegd om het zand op te vangen dat vanuit het natuurgebied Leudal wordt meegevoerd. Deze 'zandvang' moest voorkomen dat de jachthaven bij de…

Lees meer
Galgevenroute
12 km | Boekend

Andere routes

23 km

Maasdorpen Route Noord-Limburg

Arcen

Lees meer
3 km

Wandelen in de Ballonzuilbossen (3 km)

Merselo

Lees meer
56 km

Kunstroute top van Noord Limburg lus Bergen

Wellerlooi

Lees meer
22 km

Kastelenroute Topper Land van Peel en Maas

Kessel

Lees meer