Maak hier een account aan om beoordelingen achter te laten en favorieten op te slaan.

Napoleon

Napoleon, een verticale golf die uitloopt in bakstenen, verbeeld het einde van de Noordervaart en het dorp Beringe, dat als het ware uit het water is gerezen. 

De Volkskrant schreef in 1998 hierover: Het lijkt wel of de inwoners van Beringe er met leedvermaak bij stilstaan. Uitgerekend in hun dorp strandde het ambitieuze plan van Napoleon Bonnaparte om een kanaal te graven van Antwerpen naar Düsseldorf. Dat roemloze einde van het Grand Canal du Nord was de dorpsraad van Beringe wel een monument met inscriptie waard."

Het werk werd in 1991 voor het publiek onthuld tijdens een beeldensymposium. Bij deze onthulling ontbrak kunstenaar Hans Reijnders, omdat hij vond dat zijn werk ontsierd werd door een provisorisch vervaardigde sokkel. Inwoners van Beringe noemden dat 'zielig' en grappenmakers plaatsen een bord met 'Te Koop' bij het beeldhouwwerk. 

Tot 1995 belandde het werk in de gemeenteloods. Pas in mei 1995 kreeg het kunstwerk zijn huidige, prominente plek aan het einde van de Noordervaart. Ook werd het op het juiste voetstuk geplaatst.

Adres
Noordervaart 1
5986 AC Beringe
Openingstijden
Faciliteiten
Prijs
Prijzen

51.337544319849, 5.9409744

Dichtbij

Kuuzemonument
Kuuzemonument
Vijf Mozaïeken
Vijf Mozaïeken
Napoleon
Napoleon

Ontdek

Mariakapel - Kunst & Keramiek
Mariakapel - Kunst & Keramiek
Stadskantoor Venlo
Stadskantoor Venlo
Schatten, Sint Petrus Banden Kerk
Schatten, Sint Petrus Banden Kerk
Kippen
Kippen
De Haan
De Haan
Huiskapel Hasselt
Huiskapel Hasselt