Maak hier een account aan om beoordelingen achter te laten en favorieten op te slaan.

Muzifique brengt Franse chansons in Meterik

Beschikbare gegevens
Adresgegevens

Spectaculaire muziekproductie Amissa in Meterik

Beschikbare gegevens
Adresgegevens

Camperplaats de Zandberg in Meterik

Camperplaats De Zandberg is een  rustig natuurrijke camperplaats in het Noord-Limburgse Meterik. Een schitterende locatie gelegen tussen uitgestrekte weilanden en aan de rand van natuurgebied “De Schadijkse Bossen” te Meterik. Een schitterend gebied om te vertoeven, ontspannen en te genieten.

Wij bieden u een uitstekende uitvalsbasis voor talloze fiets- en wandelroutes en gezellig uitjes.

Wij hopen u snel te mogen ontvangen en u een prettig verblijf te verzorgen.
 

Openingstijden
Faciliteiten
 • Camperplaats De Zandberg beschikt over 25 ruime plaatsen op een rustig gelegen locatie.
 • Gelegen nabij De Schadijkse Bossen met verschillende wandel-, fiets-, ruiter- en menroutes liggen en een uitdagende Mountainbike route.
 • Perfecte uitvalsbasis voor gezellige dagjes uit.

Algemene informatie:

 • Plaats speciaal voor campers
 • Max. aantal ruime camperplaatsen: 25
 • Max. camperlengte: geen limiet
 • Gehele jaar geopend
 • Honden toegestaan, met wel aangelijnd op het terrein
 • Slagboom in- en uitrijden tussen 08:00 uur en 22:00 uur
 • Reserveren is mogelijk
Prijs
Prijzen

51.457716169934, 5.9992392

Open dag Camperplaats De Zandberg in Meterik

Beschikbare gegevens
Adresgegevens

Landschapswandeling Het Geheim; Tijdreis in Peelland Horst

Beschikbare gegevens
Adresgegevens

Boswandeling met een verhaal... Schadijkse Bossen Horst

Beschikbare gegevens
Adresgegevens

Sporen van de oorlog in de Peel

 Routebeschrijving:

 1. Rijdt vanaf de kerk de Crommentuijnstraat in. U fietst nu richting het dorp America. 
 2. Na een paar kilometer treft u op de kruising knooppunt 40. Volg vervolgens de borden richting knooppunt 38. 
 3. U komt voorbij de kerk in America, welke tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd werd. 
 4. U steekt de spoorlijn over en volgt de Zwarteplakweg.
 5. Vlak voor de provinciale weg (de Middenpeelweg) staat links de boerderij waar vroeger de familie Poels woonde. Voor de boerderij staat een herinneringskruis. Op de boerderij hebben vele onderduikers onderdak gevonden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Mijnheer en mevrouw Poels hielpen neergestorte vliegers en andere onderduikers met gevaar voor eigen leven. Zij zijn voor hun heldendaden onderscheiden met de hoogste Amerikaanse penning: The Medal of Freedom. In de directe omgeving van de boerderij waren nog meer boerderijen waar veel onderduikers verbleven.    
 6. Het gebied Zwarte Plak heet zo vanwege de zwarte turf die gewonnen werd hier. De band Rowwen Hèze (afkomstig uit America) heeft op deze plek de inspiratie opgedaan voor de naam van de band. Christiaan Hesen was een nogal kleine maar rauwe bewoner van ‘de zwarte plak’ en woonde in een plaggenhut.
 7. Steek de provinciale weg over en ga na circa 100 meter linkaf het onverharde fietspad op. Na ongeveer 600 meter komt u uit bij 'Kameel van de Peel'. Enkele meters voor het kunstwerk ziet u enkele gaten van ondergrondse schuilplaatsen van de onderduikers die bij familie Poels onderdak vonden.
 8. Ga terug naar de provinciale weg en sla hier linksaf. 
 9. 100 meter voor de spoorwegovergang gaat u linksaf richting Griendtsveen. Na ongeveer 300 meter ziet u aan de weg een bordje ‘Monument’ dat naar links wijst. Aan het eind van het laantje treft u het verzetsmonument De Zwarte Plak aan: een monument ter ere van het verzet op de Zwarte Plak. Op de plek van het monument werden 2 verzetsstrijders betrapt op sabotage van de spoorlijn en ter dood gebracht. Op de twee plaquettes bij het monument wordt het verhaal (in het kort) verteld en de namen van alle slachtoffers van De Zwarte Plak genoemd. Elk jaar, met dodenherdenking op 4 mei, worden de slachtoffers geeerd en herdacht. De Zwarte Plak was voor verzetsstrijders een strategische plek; de spoorlijn die door het gebied loopt werd gebruikt voor vervoer van oorlogsmateriaal van en naar Duitsland tijdens WOII.
 10. Vervolg de weg. In de bocht naar rechts ziet u een herinneringskruis. Het kruis is door de Griendtsveense inwoners geplaatst ter herinnering aan de oorlog, de evacuatie van de inwoners van Griendtsveen, de verwoestingen in en rondom het dorp en de bevrijding.
 11. U vervolgt de weg rechts richting Griendtsveen. Ga de eerste weg rechts (de Grauwveenweg)
 12. Net voor het spoor gaat u linksaf de harde leemweg op. Aan het eind hiervan vervolgt u uw weg over de Deurnseweg naar rechts.
 13. Bij de tweede weg links ziet u het borstbeen van Van der Griendt en enkele turfstekersattributen.
 14. Ga hier linksaf, de Pastoor Hendriksstraat. U passeert Herberg de Morgenstond. Ga de brug over. 
 15. Tegenover De Morgenstond, aan de andere kant van het kanaal, ligt de kerk van Griendtsveen en de begraafplaats. Hier ligt Toon Kortooms begraven. Deze schrijver heeft veel verhalen geschreven over de Peel en het leven in de Peel.
 16. Ga voor de kerk rechts de Helenaveenseweg op. Aan de rand van het dorp ligt ‘De Halte’. Een plek waar veel wandelaars hun wandeling starten. Hier ligt ook een oud opslaghuisje voor munitie dat nu is ingericht als informatiecentrum. Bij 'De Halte' ziet u knooppunt 26. Volg daarna de borden van knooppunt 25.  
 17. Langs het Defensiekanaal liggen verschillende kazematten. Het Defensiekanaal en de kazematten maakte onderdeel uit van de verdedigingslijn ‘De Peel Raamstelling’. De natuurlijke omgeving van de Peel, aangevuld met het kanaal en kazematten, zouden een extra hindernis zijn voor de Duitsers.
 18. De IJsselsteijnseweg gaat later over in de Timmermansweg. Deze blijft na knooppunt 25 even volgen. Aan uw rechterhand ligt het Duits Oorlogskerkhof. Hier liggen 31.585 Duitsers begraven, dat zijn er bijna vier maal zoveel als er Amerikanen in Margraten zijn begraven. Sommige slachtoffers zijn nog niet eens 20 jaar oud geworden. Het is zeer indrukwekkend om het oorlogskerkhof te bezoeken. Het is de enige begraafplaats in Nederland voor Duitse militairen. De begraafplaats is dagelijks geopend tot zonsondergang. Het informatiecentrum is van maandag t/m vrijdag 8.00-16.00 uur geopend.
 19. Fiets terug in de richting waar u vandaan kwam, richting knooppunt 25. Vervolg de route richting knooppunt 2 en knooppunt 3. Na ongeveer 1 kilometer gaat u de Jaegerweg in. Deze straat is vernoemd naar de familie Duitse Jaeger en hun gelijknamige landgoed. Het landgoed bevatte ook een klein privévliegveld van waaruit spionagevluchten zijn uitgevoerd door de Duitsers, vlak voor het uitbreken van de oorlog. Het landgoed en de boerderij die erop lag zijn verdwenen.
 20. Vervolg de route via knooppunt 4, 5 en 87. De weg richting knooppunt 87 brengt u bij het startpunt van de route in Meterik. 
 21. Eenmaal in Meterik kunt u voor de kerk rechtsaf richting de Rector de Fauwestraat. Na circa 125 meter treft u rechts bij het kerkhof een monument voor een neergestort Amerikaans vliegtuig.

De route eindigt bij de kerk in Meterik.

Start location
Schadijkerweg 2, 5964 NB Meterik
Herkenningspunt
Bij de kerk in Meterik
Lengte
35 km
Knooppunten
xx,40,38,xx,26,25,xx,25,02,02,04,05,xx
Parkeren
Gratis parkeren rondom de kerk in Meterik

Route: 35 km

Ommetje Schadijkerpad Meterik

Startpunt is bij de kerk in het centrum van Meterik. Behalve dat de RK kerk St. Jan Evangelist (bwjr.1907) aan de Meterikse parochianen onderdak biedt fungeert deze ook als Poolse parochie. In Meterik en omgeving wonen veel Poolse arbeidskrachten die in de land- en tuinbouw werkzaam zijn. Aan het kerkplein liggen nog enkele karakteristieke woningen uit begin vorige eeuw en bevindt zich ook het kunstwerk van de Drie Vrouwen (1991). Drie elkaar omarmende vrouwen symboliseren de hechte en eendrachtige samenwerking rond 1900, toen Meterik een moeilijke strijd voerde voor zelfstandigheid. De creatie is van beeldhouwer Gène Eggen.

Via de St. Jansstraat gaan we richting Rector de Fauwestraat, bekend als het  kerkhofpaadje. Op het kerkhof staan twee prachtige monumentale beuken en vlak voor de ingang een plaquette ter herinnering aan de deportatie van Meterikse mannen in de tweede wereldoorlog. Langs het kerkhof en school komen we bij het Theresiaklooster. De laatste nonnen zijn rond 1990 vertrokken en daarna is het klooster omgebouwd tot een ap-
partementencomplex.

2. We lopen door de Past. Notermansstraat en Crommentuijnstraat en komen uit bij een picknickplaats met hoge populieren, bekend als Madou-bosje. Hier gaan we langs de Kabroeksebeek richting Pieter Litjensweg. Langs de beek staan mooie knotwilgen. De Kabroekse beek begint in de Peel en gaat nabij de Kasteelse bossen over in de Groote Molenbeek in Horst, de totale lengte is 9 km. In en rondom deze beek heeft zich de laatste jaren een grote diversiteit aan flora en fauna ontwikkeld.

3. Hierna gaan we rechts richting het zandpad wat ons midden door het Meteriks veld voert. Dit is een eeuwenoud akkercomplex met enerzijds relatief droge gronden, geschikt voor bewoning en akkerbouw en anderzijds de wat nattere lagere delen, voor het grazen van vee en heel vroeger de bossen voor de jacht. Mogelijkheid voor afkorting. A. Aan het einde van het zandpad gaan we links de Bergsteeg in. B. lange route: Via de St. Maartensweg lopen we langs de bosrand van gebied Schadijk waar we nog enkele mooie boerderijen passeren. Dit gebied, 525 ha groot, dankt zijn naam aan de dijken die ons moesten beschermen tegen schade door zandverstuivingen.

4. Via de Loofhoutweg (zandpad) en Gusseweg komen we uit op het Gusseveld en zien links van ons een mooie houtwal. We nemen het pad wat rechts de bossen ingaat. De Schadijkse bossen bestaan uit zandverstuivingen, heidevelden en bossen. Vroeger ging men de zandverstuivingen te lijf door grote delen te bebossen met grove den en werden heidevelden omgevormd tot landbouwgrond. Op dit moment is een deel van het gebied door Staatsbosbeheer weer teruggebracht in zijn oorspronkelijke staat door 50 ha bos te kappen op de stuifduinen.

In dit gedeelte van de route zijn meerdere wandelroutes aangelegd waarop aansluiting mogelijk is. Het Ommetje Schadijkerpad loopt gedeeltelijk over stukjes van deze andere routes, waarbij we een prachtig uitzicht hebben op de stuifduinen. We komen uit op de Bergsteeg en lopen naar rechts langs “de zandberg”, een geliefde speelplek. De boerderij hier tegenover met groepsaccommodatie, is hiernaar genoemd.

5. Beneden bij de zandberg staan een paar bankjes en kunnen we even uitrusten. Dan vervolgen we onze route via de Bergsteeg richting Essenweg. Rechts van ons passeren we het terrein van schietvereniging Davy Crockett. Zij organiseren jaarlijks een treffen waarbij mensen uit heel Europa bij elkaar komen om het hele weekend in western sfeer door te brengen in originele kledij, tenten, schietwedstrijden en country en western muziek. Even verder komen we langs de millenniumboom, geplant op het moment dat dit het geografisch middelpunt van de gemeente Horst aan de Maas was. We vervolgen onze route. We komen op de kruising met de Essenweg en zien een wegkruis bij de vroegere boerderij “De Kruishoeve”. Hier eindigde vroeger de bewoonde wereld en begon de Peel. Achter de boerderij zien we een mooie nostalgische aangelegde tuin met ouderwetse voedersilo’s.

6. We lopen de Essenweg af en aan het einde hiervan komen we aan in het beekdalgebied met diverse karakteristieke houtwallen. We vervolgen onze route links de Eickhorsterweg in. (Als we hier naar rechts gaan en na 1 km het eerste zandpad naar rechts nemen, kunnen we aansluiting vinden op het Turfstekerspad van America.)

7. Een kleine kilometer verderop voegt de Kabroeksebeek zich rechts weer bij ons. We lopen over het fietspad langs de Crommentuijnstraat weer terug naar Meterik. In de aanwezige horecagelegenheden kan men na deze wandeling terecht voor een lekkere kop koffie met vlaai.
 

Start location
Schadijkerweg 2, 5964 NB Meterik
Herkenningspunt
De kerk in Meterik
Lengte
8 km
Parkeren
Bij de kerk (gratis)

Ingediend door imagro op do, 10/31/2019 - 16:34

Permalink

Naam
Heidi De Vos
Beoordeling
Bericht
mooie wandeling. kerk was gesloten, geen klooster tegen gekomen.

Route: 8 km

Groepsaccommodatie Op de Meterik

Bent u op zoek naar een sfeervolle groepsaccommodatie voor maximaal 20 personen? Zoekt u bovendien een locatie waar U heerlijk kunt genieten van wandelen, fietsen, uitstapjes of van even lekker niets te doen? Dan bent u bij ons aan het goede adres!
De accommodatie is een prachtig verbouwde schuur van onze langgevel boerderij. Alles is stijlvol ingericht en van vele moderne gemakken voorzien. Het ligt aan de rand van de bebouwde kom van het kleine dorpje Meterik (Noord Limburg), te midden van boerderijen en land- en tuinbouw.

Een prachtige omgeving met veel recreatiemogelijkheden. Het ligt centraal tussen het Nationaal park De Peel en Nationaal park de Maasduinen.
Op wandelafstand zijn er aan de ene kant de Schadijkse bossen met de afwisseling van bos, heide en zandberg en aan de andere kant onze eigen molen "Eendracht maakt Macht" welke op zaterdag open is voor bezichtiging.

Openingstijden
Algemene voorzieningen
 • Eigen parkeerterrein
 • Gratis internet of wifi
 • Gratis wifi
Fietsfaciliteiten
 • E-bike verhuur
 • Fietsverhuur
 • Kinderfietsverhuur
 • Oplaadpunt e-bikes
 • Tandemverhuur
Additionele faciliteiten
 • Niet-roken kamer(s)
 • Wasserette
 • Te huur als 8- of 20-persoons accommodatie
 • Beperkt rolstoeltoegankelijk (toilet en douche)
 • Luxe keuken
 • Catering en maaltijdverzorging in overleg
 • Industriële vaatwasser
 • Indien gewenst diverse workshops en activiteiten
 • Speeltoestel voor kinderen
 • Tafelvoetbal, tafeltennis
 • Speelveld met voetbalgoal en volleybalveld
 • Korting op activiteiten bij Center Parcs Het Meerdal
Prijs
Prijzen
Prijzen

51.45194721993, 6.0162374

Schadijkse bossen

De Schadijkse Bossen (525 ha)- soms ook Schadijker bossen genoemd - liggen in de gemeente Horst aan de Maas. Vroeger lagen hier uitgestrekte heidevelden. Boeren lieten er schapen grazen en staken er plaggen. Zo onstonden kale plekken in de heide en kreeg de wind vat op het open liggende zand. Dit woei op tot zandduinen. Vandaar het heuvelachtige karakter in een groot deel van het bos. Aan het eind van de 19de eeuw ging men de zandverstuivingen te lijf door grote delen te bebossen met grove dennen. Heidevelden werden ontgonnen tot landbouwgebieden.

In 2007 heeft Staatsbosbeheer een deel van het bos gekapt om weer een open gebied te creëren waar de heide en het stuifzandlandschap van weleer zich kunnen herstellen. Met geiten, de Hollandse landgeit, en schapen wordt het gebied beheerd en de opslag bestreden.
Een heerlijke wandeling door de Schadijkse Bossen? Vanaf de perkeerplaats aan de Gusseweg zijn verschillende wandelroutes uitgezet en op een groot bord aangegeven.

Adres
Schadijkse bossen
5964 Meterik
Openingstijden
Faciliteiten
Prijs
Prijzen

51.462612419938, 5.9857208

Abonneer op Meterik