Stal helemaal gericht op IJslandse paarden. Moeder en dochter die het bedrijf runnen in Grashoek, gemeente Peel en Maas. Dochter is instructrice gespecialiseerd in IJslandse paarden.
op aanvraag
Tussen het dorpje Grashoek en de Peel ligt een bosgebied dat is vernoemd naar het hoogste punt in de omgeving ‘De Marisberg’.
De 'Belgenhoek', is vernoemd naar de Belgen die daar ruim 100 jaar geleden tijdens de turfwinning de Helenavaart aanlegden. Zij gebruikten daarbij trekpaarden die de turfschuiten voorttrokken vanuit het jaagpad langs het kanaal. Vlak bij de Marisberg lag een strook land waar zij de trekpaarden lieten grazen 'De Grashook', waar nu het dorpje Grashoek ligt.
Het bosgebied Marisberg-Belgenhoek bestaat uit naalsbos en zandverstuivingen met een diversiteit aan boomsoorten. Dit maakt het gebied, mede dankzij de Noorder- en Helenavaart erg aantrekkelijk voor (water-)vogels, zoogdieren en reptielen. Het ijsvogeltje, grote zilverreiger, marter, bever, das, vos en ree en gladde slang, om er maar een paar te noemen, zijn vaste bewoners van dit gebied. Met een beetje geluk bestaat de kans dat je ze tijdens je rit zelfs kunt spotten.
De route loopt naast de Helenavaart, een zijkanaal van de Noordervaart dat begint ten zuiden van Meijel en dan, parallel aan het Kanaal van Deurne, in noordelijke richting loopt. De Helenavaart zowel als het Kanaal van Deurne zijn al lang geleden gesloten als vaarwater.
Daar de concessie Helenaveen een smalle strook langs de grens van Limburg betrof, volgt de Helenavaart de bochten in de provinciegrens richting Helenaveen.
De Helenavaart is 15,7 km lang en is gegraven van 1853-1880 door de Maatschappij Helenaveen om turf af te voeren uit verveningsgebieden en ter ontwatering van het veengebied.
Weer geopend vanaf zaterdag 6 mei 2023!
Te midden van de bossen in een prachtig stukje natuur, kunt u op het (deels overdekte) buitenterras in alle rust genieten van een lekker bakje koffie of thee met huisgemaakte taart. Volwassenen en kinderen, maar ook honden, kunnen rondwandelen in de boomgaard en in de bloemen- en fruitpluktuin. U voelt zich met recht hier in de 7e Hemel!
In deze tuin kunt u zelf uw bloemen of fruit plukken; verser kan niet! Een boeket heeft u al vanaf 3,50 euro en er zijn diverse soorten fruit o.a.; aardbeien, frambozen, bramen, bessen, kruisingen tussen frambozen en bramen die tegen een vergoeding vanaf 3,00 euro te plukken zijn om mee te nemen. In het seizoen lijkt het bij ons wel een snoepwinkel! Alles is onbespoten en wordt op een biologische wijze geteeld.
Verder wordt o.a. eigengemaakte jam en honing van de eigen imkerij verkocht. Overal waar geplukt kan worden wordt gewerkt zonder chemische bestrijdingsmiddelen; alles is dus onbespoten en kan zo uw mond in!
Voor groepen worden arrangementen verzorgd met een rondleiding door de tuin, uitleg over honingbijen of solitaire bijen door de imker en/ of informatie over planten en border aanleg door de eigenaresse die eveneens tuinontwerpen maakt.
De vakantiehuisjes zijn uiteraard ook gedurende de wintermaanden te boeken!
In het seizoen van woensdag tot en met zondag van 10u tot 17.30u
In het kader van het project Kom Kunst Kijken kreeg Helden er in het jaar 2006 voor de tweede keer ineens vijf fraaie kunstwerken bij. En net als in 2002 was Grashoek een van de bevoorrechte kernen waarvoor, na inspraak met de inwoners, een kunstwerk gemaakt zou worden. Het kunstwerk Tekens van de Tijd was er daar een van.
De Belgische kunstenares Leonne van de Gaar bezocht een dorpsbijeenkomst, maakte een aantal wandelingen door Grashoek en sprak daar met verschillende mensen. In een van die gesprekken kwam een belangrijke vondst uit vroeger tijden aan de orde. Deze Romeinse sierschijf vormde de inspiratiebron voor een 1,75 meter hoog kunstwerk van blauwsteen en brons. In de vorm van een spiraal doorboort de schijf een stenen beeld. Waarbij de voorkant de toekomst symboliseert en de achterkant het verleden.
De inmiddels overleden Wim van Ophoven wees de kunstenares op deze unieke zilveren sierschijf die niet ver van de vindplaats van de Gouden Helm in Helenaveen is gevonden door turfstekers in 1844. De voorstelling op de sierschijf is waarschijnlijk van Hercules in het gevecht met de Nemeïsche leeuw (een van de twaalf werken in de mythologie).
Grashoek was één van de vijf kernen die uitverkoren waren om bij de eerste editie van het project 'Kom Kunst Kijken' mee te denken over een kunstwerk in hun kern. Jos Beurskens raakte onder de indruk van het rijke verenigingsleven dat de knusse Grashoekse gemeenschap kende.
Het beeld Culturele Bloem is een bundeling van de vele verenigingen die Grashoek toen kende, gesymboliseerd in een bloem en verbonden door een soort meander. In een gestileerde
vorm geeft elke zijde van een blaadje ruimte aan een vereniging. Het is niet verwonderlijk dat de inwoners van Grashoek ervoor kozen om het beeld een plaats te geven voor hun Gemeenschapshuis De Ankerplaats.
Het oude kerkhofje is in 2014 op initiatief van de Historische Werkgroep Grashoek weer tot leven gebracht. Dit werd gedaan met deze muur, met daarop alle 250 namen van voorouders die hier vanaf 1918 tot 1945 begraven zijn. Kunstenaar Wouter Bouman uit Nijkerk maakte het ontwerp en voorzag alle stenen van een naam. Jos Hermans maakte het kruis dat vanaf 1976 enkele jaren in de kerk op het priesterkoor heeft gestaan. Daar werd het in de 80-
er jaren vervangen omdat verschillende kerkgangers zich stoorden aan de moderne vormgeving.
De Historische Werkgroep Grashoek geeft aan dit kruis op deze plek een tweeledige betekenis: "Zowel het kruisteken in de traditionele christelijke zin, het geloof dat de pioniers beleden", maar het staat ook symbool "voor het kruispunt waar omheen het dorp is ontstaan.” Verder zegt de Werkgroep: "Het kunstwerk heeft vele
sporen die in verschillende lagen zijn aangebracht. Deze sporen moeten aantonen dat de geschiedenis zijn ups en downs heeft gekend in de jaren dat mensen in onze streek hebben geleefd en een samenleving hebben opgebouwd. Zeker de beginjaren van het ontstaan van dit pioniersdorp waren moeizaam."
De tekst op de stenen sokkel geeft duidelijk aan wat kunstenaar Wim Kömhoff met dit beeld van een gestileerde kip, haan en ei wil uitdrukken. "Het heden omkijkend naar het verleden en gericht op de toekomst in het ei, de kip en de haan, ziet men de ontwikkeling van een nieuw leven, nieuwe ideeën en initiatieven."
Ook in deel 1 van de Kunstroute Peel en Maas is een werk opgenomen van Wim Kömhoff. Deze Grathemer kunstenaar erfde de creativiteit van zijn vader, die koperslager was. Vanaf 1981 werkt hij als beeldend kunstenaar. De gestileerde vormen van deze 'kippen' zijn kenmerkend voor Kömhoff.