Maak hier een account aan om beoordelingen achter te laten en favorieten op te slaan.

Testrik

Het bos van de Testrik is ongeveer 100 jaar oud. Het werd met kruiwagen en schop aangelegd rond 1907 om de woeste gronden van de Peel nuttig te maken. Akkerbouw was niet mogelijk, daarvoor was de grond te arm. Daarom legde men ‘bos-akkers’ aan: lange, rechte rijen bomen van dezelfde soort, die eens in de zoveel jaar ‘geoogst’ werden. Tegenwoordig wordt het bos zo beheerd, dat ook dieren, planten en recreanten er graag komen: er mogen meer soorten groeien en het mag ruig door elkaar.

Dit bos groeit met ‘een boom’ per dag!
Dit bos is 151 hectare groot. En elk jaar breidt de natuur zichzelf uit door houtgroei en zaailingen, zoals eikels die wortel schieten.
Dit bos groeit bijna 876 kubieke meter per jaar. Dat is een flinke boom per dag! Nog steeds wordt een deel van de bomen geoogst. Van één boom kun je heel wat maken.

Brand!
Tegenover Testrik 3 en 4 staat een laag gebouwtje in het bos. Daar heeft tot de jaren ’70 een houten brandtoren gestaan van 30 meter hoog. Als er gevaar was voor bosbrand, hielden brandweermannen bovenin de wacht. Mobiel telefoonverkeer bestond nog niet. Als de brandweer op de toren zat, werd de lijn van het woonhuis doorgelust en hadden de bewoners die dag geen telefoon. Inmiddels zijn de bomen hoger dan de toren vroeger was.

Een zoete boom
In dit bos groeit ook de berk, een boom die je gemakkelijk herkent aan zijn witte schors. De moderne voedingsindustrie maakt graag gebruik van hem. Uit zijn bast wordt xylithol gewonnen, de suikervervanger die in veel producten zit.

Adres
Bakelsedijk
5815 Merselo
Openingstijden
Faciliteiten
Prijs
Prijzen

51.526236315817, 5.9083820402589

Dichtbij

Molen Nooit Gedacht
Molen Nooit Gedacht
Testrik
Testrik
Luchtvaartmonument de Ballonzuil
Luchtvaartmonument de Ballonzuil

Ontdek

De Heesbeemden (Blakterbeek Sevenum)
De Heesbeemden (Blakterbeek Sevenum)
Weerdbeemden
Weerdbeemden
Testrik
Testrik
Landgoed de Hamert
Landgoed de Hamert
Blotevoetenpad
Blotevoetenpad
Niersdal Ven-Zelderheide
Niersdal Ven-Zelderheide