Maak hier een account aan om beoordelingen achter te laten en favorieten op te slaan.

Turfstekertocht in Nationaal Park De Groote Peel

Beschikbare gegevens

Wandel in het spoor van de turfsteker 
Excursie naar het ‘hart’ van Nationaal Park De Groote Peel 

Op zondag 26 feburari houdt Staatsbosbeheer een Turfstekerstocht in het Nationaal Park De Groote Peel. Samen met een Peelgids wandel je over Peelbanen naar het hart van dit hoogveengebied. Tijdens deze excursie krijg je antwoord vragen over de Peel en zijn verleden. Starten om 13.00 uur bij het buitencentrum De Pelen aan de Moostdijk 15 in Ospel.

In het spoor van de turfsteker
Al heel vroeg ontdekte de mens dat gedroogd veen goed bruikbaar is als brandstof. Jarenlang werd de Peelstreek afgegraven voor dit zwarte goud. De sporen van die turfwinning zijn nog zichtbaar in het landschap. De grote waterplas ‘het Meerbaansblaak’ bijvoorbeeld is ontstaan door het uitbaggeren van het veen en de Peelbanen waarover je wandelt zijn de paden waarover de turfsteker zijn turf vervoerde. Tijdens deze Turfstekertocht krijg je informatie over het verleden van de Peel, maar is er natuurlijk ook aandacht voor de natuur. In de Peel is het altijd verrassend wat je tegen komt! 

De Turfstekerstocht is 6- 7 kilometer lang en start om 13.00 uur bij de balie van het buitencentrum aan de Moostdijk 15 te Ospel. De excursie duurt 2 – 2,5 uur. Deelname kost € 12,50 en dat is inclusief koffie/vlaai na afloop in het buitencentrum. Vooraf online reserveren via de website.

Tip: draag stevige, liefst waterdichte schoenen.

Op zondag 26 februari geen tijd? Op zondag 19 maart is er ook een Turfstekerstocht!
 
(Na)genieten in het buitencentrum
Voor of na afloop van een activiteit kan je heerlijk struinen door de winkel van het buitencentrum. Hier zijn mooie souvenirs, interessante natuurboeken, leuke natuurontdekspullen en smakelijke streekproducten te koop. Bij de Peelkiosk ‘Buitengewoon Lekker’ kan je genieten van een hapje en drankje. Het buitencentrum is geopend op dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Voor meer informatie op de website.
 

Foto: Marijke Vaes-Schroën | Staatsbosbeheer 
 

51.326282, 5.801854

Gerelateerd aan dit evenement

Buitencentrum De Pelen
de leukste evenementen!
Buitencentrum De Pelen
de leukste evenementen!