PROFIEL

Maak hier een account aan om beoordelingen achter te laten en favorieten op te slaan.

20 jaar: ooievaars in Gennep

Midden jaren 70 was de ooievaar in Nederland praktisch helemaal uitgestorven. Dankzij een reddingsprogramma van de Vogelbescherming kan men tegenwoordig weer van deze fraaie vogels genieten. Zo ook in de top van Limburg.

In de lente van het jaar 2000 bouwde een ooievaarspaar op een van de schoorstenen van het historische stadhuis van Gennep hun nest. Dit was toevallig ook de schoorsteen die voor de verwarming van het stadhuis werd gebruikt. Men was zo blij met de komst van de ooievaars dat de verwarming werd afgezet en de Gennepse ambtenaren zich extra warm aankleedden. Nadat de ooievaars in het najaar naar Afrika vertrokken, werd het nest naar de andere schoorsteen verplaatst. De inspanningen hebben zich geloond. Het jaar daarop nestelden zich de ooievaars op de nieuwe plek. Het ooievaarsenthousiasme in Gennep was groot. Zelfs zo groot dat deken Huisman op een hoogwerker het nest kwam inzegenen. Bekijk de film over de historie van de Gennepse ooievaars.

En het valt niet te ontkennen. Op het nest rust een speciale zegen! Inmiddels zijn de Gennepse ooievaars de bekendste ooievaars van Nederland geworden. Sinds 2015 kan men hun lief en leed volgen op de website van ‘Beleef de Lente’. Ook in het programma ‘Vroege Vogels’ op de radio en ‘Beleef de Lente’ op de tv worden hun lotgevallen regelmatig besproken. U begrijpt het wel, de Gennepenaren zijn trots op hun ooievaars.

De afgelopen tien jaar zijn er in het land van Maas en Niers meerder ooievaarsnesten bijgekomen. Opvallend is dat deze ooievaars, in tegenstelling tot de Gennepse ooievaars op het stadhuis,  ‘rustzoekers’ zijn. Meer informatie over de ooievaars vindt men op de website van het nabijgelegen bezoekerscentrum Martinustoren. Op deze website kan men de ooievaars ook live volgen. Het bezoekerscentrum  informeert in combinatie met zijn website over de historie en natuur van het land van Maas en Niers. Het bezoekerscentrum is tevens het begin- en eindpunt van de z.g. ‘Martinustorenroutes’. Zo treft men op www.martinustoren.nl  naast informatie via tekst, foto’s en films ook 2 ooievaarsroutes aan: ‘De Maas en Niers Ooievaarsroute’ en ‘De berg en dal Ooievaarsroute’.

Meer filmische informatie over de bijzondere Gennepse ooievaars vindt u hier.

 

John Silvertand
John Silvertand is aangesloten bij Filmwerkgroep CMN, een stichting met enthousiaste vrijwilligers die door het maken van films en thematische fiets- en wandelroutes de cultuurhistorie en de natuur van de top van Limburg zichtbaar en beleefbaar maken. Om ook jongeren te bereiken zetten de vrijwilligers in op social media zoals YouTube.

Gerelateerd aan dit artikel

Bezoekerscentrum Martinustoren
Stadhuis van Gennep - Vestingstad Gennep
Ooievaarsnest Stadhuis - Vestingstad Gennep
De berg en dal Ooievaarsroute
De Maas en Niers ooievaarsroute
Bezoekerscentrum Martinustoren
Stadhuis van Gennep - Vestingstad Gennep
Ooievaarsnest Stadhuis - Vestingstad Gennep
De berg en dal Ooievaarsroute
De Maas en Niers ooievaarsroute
Vestingstad Gennep
Vestingstad Gennep
Vergeten Groente
Vergeten Groente
Winterdorp Arcen
Winterdorp Arcen
De leukste kinderroutes
De leukste kinderroutes
Bijzondere overnachtingen
Bijzondere overnachtingen
Pelgrims in Noord-Limburg
Pelgrims in Noord-Limburg