PROFIEL

Maak hier een account aan om beoordelingen achter te laten en favorieten op te slaan.

Audiowandeling Heem, ontmoetingen op een grensberg

Beschikbare data

Audiowandeling Heem, ontmoetingen op een grensberg

Locatie: Kaldenkerkerweg in Venlo

 

Sinds 29 mei 2021 heeft de Kaldenkerkerweg in Venlo een eigen audiowandeling: Heem, ontmoetingen op een grensberg. In vijf verschillende audioportretten, die op ieder moment zijn te downloaden middels QR-codes op stoeptegels, staan bewoners van de Kaldenkerkerweg centraal. Deze eeuwenoude, heuvelachtige verbindingsweg tussen Nederland en Duitsland was vroeger een belangrijke handelsroute. Sinds 2012 is de aansluiting met de snelweg afgesneden en rijdt het drukke verkeer om ‘de grensberg’ heen. Het gebied is nu alleen nog te bereiken via een kleine, bijna onzichtbare, afslag. Zo is een soort luwte ontstaan aan de rand van Venlo. Een stukje niemandsland vol verborgen verhalen.

 

De audiowandeling is het eindresultaat van WijkZone #2, een reizend sociaal-artistiek project van Het Laagland en VIA ZUID dat ditmaal plaatsvond in samenwerking met Cultuurimpuls Venlo. Hiervoor ging theater- en documentairemaker Naomi Steijger (1994) op zoek naar verhalen aan de Kaldenkerkerweg. Ze sprak onder andere met bewoners van het woonwagenkamp, gastarbeiders in klooster Bethanië, een tippelaarster en de eigenaar van het bijna honderd jaar oude grenswinkeltje. Ze voerde gesprekken over leven op de grens. Over altijd een koffer hebben klaarstaan om te vertrekken. Over levenslust en veerkracht in moeilijke situaties. En over het zoeken naar een nieuw begin.

 

Tijdens de audiowandeling loop je over de grensberg met de verhalen in je oren. Naomi’s stem neemt je mee tussen de verhalen en locaties. Naast iedere stoeptegel met een QR-code ligt een stoeptegel met een korte quote uit het betreffende verhaal.

 

Praktisch

  • De audiowandeling is gratis en duurt ca. 75 minuten. Je bepaalt zelf wanneer je hem loopt. Voor de meest complete beleving (mét een bezoekje aan het grenswinkeltje en de autosloperij) raden wij aan om een tijdstip te kiezen op maandag t/m zaterdag tussen 9.30 en 17.00 uur.
  • Startpunt is de stoeptegel tegenover Kaldenkerkerweg 111-A (zie nr. 1 op het kaartje).
  • Vergeet niet een koptelefoon of oortjes mee te nemen die je kunt aansluiten op je eigen smartphone.
  • Je scant de QR-codes op de stoeptegels met de foto-app op je telefoon. Vervolgens word je vanzelf naar een webpagina geleid waar je het betreffende audiofragment kunt beluisteren.

 

Meer info: www.cultuurinvenlo.nl/wijkzone2