U heeft de auto voor Restaurant 't Raodhoes op het kerkplein geparkeerd. Als u met de rug naar 't Raodhoes staat, dan loopt u naar rechts. Vervolgens ziet u bij de 2e weg naar rechts op de hoek knooppunt 28, de start van deze route.
Al heel snel komt u bij de kwirbeek. De Kwir is een kleine waterloop met een diep ingesneden beekdal. Het voert kwelwater af van de Peelrandbreuk naar de Maas. De Peelrandbreuk is een soort drempel in het landschap, ontstaan door de verticale verschuiving van twee aardlagen ten opzichte van elkaar.
Het Leudal omvat de dalen van een aantal beken die vanuit de Roerdalslenk naar het dal van de Maas stromen. Door het hoogteverschil zijn de beken diep ingesneden. Met name de Zelsterbeek is voor een groot deel aan kanalisatie ontkomen. Andere beken, zoals u kunt zien bij de Neerbeek tussen knooppunt 69 en 66, zijn na 2000 weer meanderend gemaakt. De vegetatie rondom de beken is zeer gevarieerd. Deze grote variatie, met de romantische uitzichten van de beken, maakt het gebied bijzonder.
In de Neerbeek ziet u vistrappen. De vissen in de Maas zwemmen tijdens de paaitijd zijrivieren en beken op om stroomopwaarts in rustig water kuit te schieten. De stuwen die in de jaren 50 werden aangelegd belemmerden de paaitrek. Vanaf de jaren 80 werden vistrappen aangelegd zodat vissen hun paaigebieden weer konden bereiken.
Tussen knooppunt 60 en 29 ziet u aan uw rechterhand de oude Schans van Neer, nu een weiland ter grootte van een voetbalveld achter een bomenrij.
Bij knooppunt 29 aan uw rechterhand ziet u de Friedesse molen liggen. Daar wordt nog graan gemalen op de ouderwetse wijze; tussen molenstenen. Aangedreven door waterkracht. Benieuwd hoe dat gaat? De molen is elke zondagmiddag van mei tot oktober in bedrijf.
Average of 5 reacties.
Heel jammer dit.
toen wij deze wandeling wandelde waren de aspergevelden
bedekt met plastic en verder was er niets gezaaid; dus kaal
landschap. Dit vonden we erg saai. Na knooppunt 12 inder-
daad goed schoeisel nodig: boomwortels die uit de bodem
staken, af en toe moest er over een gevallen boom gestapt
worden. Tijdens onze wandeling was het al een paar dagen
droog maar hier en daar was er toch plasvorming en
modderig. Hierdoor moest er geconcentreerd gelopen worden
(opletten waar ik mijn voeten neerzetten) waardoor ik geen
oog voor de omgeving had. Het derde gedeelte van de
wandeling is langs een beek. Twee gebouwtjes zouden een
kapel kunnen zijn maar ook een elektriciteitshuisje, of iets
anders; er zaten geen ramen in deze gebouwtjes en de
de toegangsdeur (ook zonder raam) zat stevig op slot.
In ieder geval geen enkel wegkruis of kapel gezien, wel
prachtige (oude) hoeven.