PROFIEL

Maak hier een account aan om beoordelingen achter te laten en favorieten op te slaan.

Cultuurhistorie snuiven in 't Ven

Het oostelijk deel kenmerkt zich door drassige gronden ('t Ven) waar turf werd gevormd. Tot begin 20e eeuw vonden ontginningen plaats. Van oudsher heeft 't Ven een agrarisch karakter met veel tuinders ('gerdeneers' in Venloos dialect). In de 16e en 17e eeuws vestigden zich in het gebied de eerste boerenbedrijven, maar ook gegoede burgers die er hun buitenverblijf bouwden.

In d loop der eeuwen ontwikkelde zich een infrastructuur van wegen die het landschap en de structuur van 't Ven sterk heeft bepaald. De Napoleontische Straelseweg en de restanten van de Fossa Eugeniana en de Noordervaart zijn daarvan mooie voorbeelden. 

Op het kruispunt van de verbinding oost-west (Schoolweg) en zuid-noord (Straelseweg) is een kern ontstaan met winkeltjes, een herberg en later een kerk en een school. Deze oude cultuurhistorische structuren zien we nog steeds terug in het landschap. 

Tussen knooppunt 45 en 44 ziet u onder meer Huis Soomers (ca 1650), Vissershof (ca 1860), landgoed d'n Arenborg (ca 1630). U komt over de Rijnbeek, 't Rienke, die werd aangelegd om verbonden tw orden met de Fossa Eugeniana. 

Tussen knooppunt 45 en 31 ziet u Witteshof (ca 1640) en, in de verte kijkend naar de steilrand, landgoed de Koel (ca 1820). 

Startpunt
Pastoor Kierkelsplein 20, 5916 SQ Venlo
Herkenningspunt
Gemeenschapshuis 'De Bantuin'
Lengte
7 km
Knooppunten
46,45,31,30,29,28,27,43,44,45,46
Parkeren
Parkeren voor het Gemeenschapshuis

Gemiddelde van 1 beoordelingen.

Ingediend door KnopenLopen1sLeuk op zo, 03/28/2021 - 16:14

Permalink

Naam
Carina
Beoordeling
Bericht
Deze route heb ik gewandeld op 22 December 2018. In de omschrijving wordt gemeld dat het startpunt te vinden is op het pastoor Kierkelsplein 20. Duidelijker is misschien datbeginpunt te vinden is op de kruising Schoolweg en Straelseweg. De bewijzering laat op een aantal punten te wensen
over. Zoals kort na knooppunt 28; bedoeling is links langs de schaapskooi. Daarna wordt er aangegeven dat er linksaf geslagen dient te worden, maar dan loop je een rondje. Om de route goed te vervolgen moet er rechtsaf geslagen worden.
Onderweg van knooppunt 27 naar 43 na het oversteken van de Herungerberg heb ik of de aanwijzing gemist of het ontbrak. Na een hoop gezoek te route toch nog kunnen afmaken. Het is een afwisselende route: buitengebied, park (echt de moeite waard om even van de route af te wijken en een wandeling door het park te maken), sportvelden, bos en bebouwing.

Wereldse chocolade van het Romerhuis

Dit is wel een heel bijzonder plekje in wereldstad Venlo. Niet alleen is dit een van de mooiste gebouwen, ook wordt hier de lekkerste chocolade verkocht! Dit historische bouwwerk in laat-gothische…

Ontdek meer >
Maasduinen route
26 km | Arcen

Andere routes

18 km

Pieterpad 2; van Gennep naar Vierlingsbeek

Gennep

Ontdek meer
1 km

Kabouter MTB Route Swolgen

Swolgen

Ontdek meer
3 km

Keramiekwandeling naar Steyl

Tegelen

Ontdek meer
7 km

Wandelroute Maaskant

Gennep

Ontdek meer