Maak hier een account aan om beoordelingen achter te laten en favorieten op te slaan.

De Locht fietsroute

Start uw route bij Museum De Locht. Volg de 6-hoekige bordjes 'Lochtroute' van Maasgaarden.

Langs de route zijn enkele bijzonderheden:

  1. Museum de Locht is gevestigd in een karakteristieke langgevelboerderij uit 1859. Hier krijgt u een goed beeld van het vroegere leven op het Limburgse platteland. Op zondag zijn er regelmatig demonstraties van oude ambachten. Een apart onderdeel vormt het Nationaal Asperge- en Champignonmuseum. Hier worden deze typische streekproducten van begin tot eind in beeld gebracht.
  2. Het Lochsmeer is een laag gelegen natte vlakte met pollen, die vroeger bijna het gehele jaar onder water stond. Nu worden er maatregelen getroffen om het Lochsmeer terug te brengen in oude staat met paddenpoel. Grenzend aan het Lochsmeer ligt het Lummeriksbroek. Een laag gelegen gebied waar de kleine percelen omringt zijn door houtwallen nog herkenbaar zijn.
  3. U komt de Kasteelse bossen binnen bij de eendenkooi en de konijnwarande. Die, net als de bossen, deel uit maakten van het landgoed van Kasteel ter Horst. De waterplassen zijn ontstaan bij de aanleg van de A73.
  4. In het Zoemhuukske is de imkervereniging gehuisvest. Er ligt een prachtige bloementuin die vrij toegankelijk is. Hier worden regelmatig rondleidingen gegeven en demonstraties honingslingeren.
  5. Kasteel ter Horst werd bewoond door de Heren van Wittenhorst. Omdat het kasteel na 1840 buiten gebruik raakte is het grotendeels afgebroken. Restanten en vondsten uit opgravingen zijn nog te zien in de oudheidkamer van Horst. De ruïne is gedeeltelijk gerestaureerd en de kelders bieden tegenwoordig een schuilplaats aan vleermuizen. Wat bleef is de oorspronkelijke Tiendschuur, daar werden de tienden (belasting in de vorm van graan, stro enz.) opgeslagen.
  6. D’n Rowwen Hook is een natuureducatieterrein, aangelegd door Stichting Horster Landschap. D’n Rowwen Hook is ingericht met een paddenpoel, een plasdrasgebied voor moerasplanten en een bloemenweide. Het terrein wordt gebruikt voor biologielessen in de open lucht. Even verderop, in het talud van de snelweg is een vleermuiskelder gebouwd waar jaarlijks vleermuizen overwinteren.
  7. Het Risseltkapelke ligt circa 100 meter van de fietsroute verwijderd, maar is de moeite waard om even te bekijken. Het oudste deel van de kapel is waarschijnlijk rond 1700 gebouwd. De kapel, in particulier eigendom, is altijd een druk bezocht Mariaoord geweest. In de vroegere jaarlijkse processie van Horst naar Tienray was het Risseltkapelke een halteplaats. Hier kwam men de rozenkrans bidden als er iemand was gestorven of bediend was. De gemeente Horst aan de Maas telt een groot aantal kapellen. De Stichting tot behoud en beheer van Veldkruisen en Kapellen, speelt een grote rol in het behoud van deze kleine religieuze monumentjes.
  8. Het stroomgebied van De Groote Molenbeek volgend komt u uit in het unieke natuurgebied ’t Ham. Aan de hoogteverschillen in het landschap kunt u de oude esgronden, het beekdal en de stuifgronden herkennen. Vanuit de uitkijktoren heeft u een schitterend uitzicht over het gebied. De Groote Molenbeek is inmiddels zoveel mogelijk in zijn oorspronkelijke loop hersteld. Bij die werkzaamheden zijn de sluizen verwijderd en vervangen door vistrappen. ’t Ham is een natuurgebied wat nog in ontwikkeling is. U kunt er via een wandelroute al volop van genieten.
  9. Rozendorp Lottum. Uit deze regio komt zo’n 30% van de Nederlandse plantrozen vandaan. Er zijn hier ook enkele rozenroutes uitgezet voor zowel de auto als de fiets.
  10. Het Vlasven, in het centrum van Melderslo was oorspronkelijk een grote kuil in een lage vlakte, die vrijwel altijd vol water stond. Hier liet men vroeger het vlas rotten (men sprak toen van roten), zodat de vezels zacht werden en tot linnengaren verwerkt konden worden. Vlasverwerking was een typische huisnijverheid van deze streek waarvan u het volledige proces kunt zien in Streekmuseum De Locht. De ruïne dateert uit begin jaren dertig en is speciaal gebouwd voor toneelvoorstellingen.
Start location
Broekhuizerdijk 16D, 5962 NM Melderslo
Herkenningspunt
Museum de Locht
Lengte
23 km
Parkeren
Bij het museum of de kerk

Average of 2 reacties.

Ingediend door imagro op do, 09/06/2018 - 10:37

Permalink

Naam
Stephanie
Beoordeling
Bericht
Mooie route door de omgeving.. vlakke grond. Alleen bij de kasteelse bossen wat bospaden/zandpaden gehad. de rest was over de verharde weg. Mooie nieuwe stukken uit de buurt ontdekt.

Ingediend door imagro op wo, 09/04/2019 - 14:48

Permalink

Naam
Anja
Beoordeling
Bericht
Supermooie route, heel veel variatie. Mooie stukken door het bos, veel open stukken, door dorpen.

Route: 23 km

Jagersrust Pannenkoekenhuis & Restaurant

Jagersrust voor pannenkoeken en meer........ Pannenkoekenhuis en restaurant Jagersrust is gelegen aan de Duitse Grens midden op de Schandelose Heide nabij Arcen en Venlo. Het restaurant is al…

Lees meer
Rondom het Reindersmeer
16 km | Well

Andere routes

8 km

Gennep Spoorstad wandeling

Gennep

Lees meer
38 km

Wings of freedom | Route Bergen-Heijen

Bergen

Lees meer
12 km

Korte ronde door Landgoed Arcen

Velden

Lees meer
1 km

Zeven Dwergenpad

Overloon

Lees meer