PROFIEL

De Maas en Niers ooievaarsroute

 • De route begint bij bezoekerscentrum Martinustoren. De gratis toegankelijke toren informeert u over de natuur en cultuurhistorie van het land van Maas en Niers. De bovenste verdieping biedt een mooi uitzicht op het landschap en het stadje Gennep. Vanaf hier kijkt u ook direct op het ooievaarsnest op het historische stadhuis. Een ooievaarspaar bouwde in 2000 op een van de schoorstenen het nest. Dit nest is sindsdien, met slechts een jaar onderbreking, permanent bewoond. Sinds 2010 overwinteren de ooievaars bijna elk jaar. Ze hebben duidelijk geen last van de rumoerige gezelligheid op de Markt. Integendeel, bij de muziekuitvoeringen van het jaarlijkse zomerevenement Summmertime zijn ze altijd op het nest aanwezig.
 • Aan de Markt ligt ook het gratis toegankelijke museum het Petershuis en de historische Protestantse kerk. 
 • Vanaf hier gaat u via de Niersstraat naar het begin van de knooppuntenroute, fietsknooppunt 39, bij de Niersbrug. Hier kijkt u uit op het Niersdal, het voornaamste fourageergebied van de Gennepse ooievaars. 
 • Vanaf fietsknooppunt 39 gaat u via de fietsknooppunten 25 en 51 naar Heijen. U passeert de Gennepse winkelstraten Zandstraat en Spoorstraat en het gezellige Jan Lindersplein.
 • Bij fietsknooppunt 29 komt u in het kerkdorp Heijen. 
 • Via fietsknooppunten 87 en 34 gaat u naar de Afferdse veerpont. U passeert nu een ander belangrijk fourageergebied van de ooievaars, de uiterwaarden van de Maas.
 • De veerpont brengt u in het Maasheggengebied. Via de fietsknooppunten 38, 4, 17, 1 en 15 komt u bij het ooievaarsnest in de Vilt. Op dit traject ligt het sluizencomplex Sambeek-Afferden. Dit is beslist een bezoek waard. 
 • De route voert u vervolgens langs het, van oorsprong 14de eeuwse, kasteel van Boxmeer. Het werd vroeger aan alle kanten omgeven door de Maas. 
 • Fietsend door het mooie Maasheggenlandschap, met de door meidoorn en sleedoorn afgerasterde weitjes, komt u in het kerkdorp Beugen.
 • Na Beugen komt u in het natuurgebied de Vilt. Het is een Maasmeander die duizenden jaren geleden afgesneden werd. 
 • De route gaat langs het nest van de Beugense ooievaars, die hier sinds 2007 aanwezig zijn. Na de grote en kleine Vilt volgt u de fietsknooppunten 14, 6 en 13 en gaat de tocht door Oeffelt, richting fietsknooppunt 12. 
 • U bent nu in een deel van het Maasheggengebied, genaamd de Oeffelter Meent. Dit is van bijzondere landschappelijke waarde en daarom een natura 2000-gebied. 
 • Bij fietsknooppunt 2 verlaat u het Maasheggengebied en gaat u via fietsknooppunten 51, 25 en 39 richting het eindpunt. Hierbij passeert u de Gennepse Maasbrug die door de kunstenaar Richard Smeets van de Brabantse en Limburgse vlag is voorzien. 
 • De route eindigt via deze bijzondere brug in het historische stadje Gennep, waar de ooievaars u mogelijk op het stadhuis met vrolijk geklepper opwachten.
Startpunt
Torenstraat 17, 6591 CD Gennep
Herkenningspunt
Torenspits van Bezoekerscentrum Martinustoren
Lengte
32 km
Knooppunten
39, 25, 51, 29, 87, 34, 38, 04, 17, 01, 15, 14, 06, 13, 12, 02, 51, 25, 39
Parkeren
In de directe omgeving is vrij parkeren: P-Melkstraatje en P-Martinushof

Gemiddelde van 3 beoordelingen.

Ingediend door imagro op za, 06/10/2017 - 21:07

Permalink

Naam
fam van Ass
Beoordeling
Bericht
Zeer mooie route met veel natuur en verschillende zit plaatsen onder weg om op je gemak te kunnen genieten van de vogels ooienvaars en de maas bij de stuw.
Echt een aanrader voor iedereen die van een mooi land schap houd.
duidelijke knoop punt route en bewijzering.
Wij hadden mooi weer en echt genoten.

Ingediend door imagro op zo, 05/01/2016 - 17:50

Permalink

Naam
wielke
Beoordeling
Bericht
prachtige route.! zeer afwisselend. vooral de westkant van de Maas is verrassend. water, groen, tuinbouw en natuurlijk de ooievaars die boven op het nest zaten.

Ingediend door imagro op vr, 07/08/2016 - 15:50

Permalink

Naam
Andr
Beoordeling
Bericht
Fijne route met mooie landschappen zoals de maasheggen in de uiterwaarden van de maas met veel reigers en Andr

Route: 32 km

VVV Venlo

Welkom in Venlo! Naast alle VVV producten (kaarten, boeken, gidsen en cadeaus) kunt u bij VVV Venlo ook terecht voor bijvoorbeeld een familiedag, team-uitje of vrijgezellenfeest. Zij kunnen…

Ontdek meer >
Knopen Lopen in 'Bree'
12 km | Maasbree

Andere routes

32 km

De Maas en Niers ooievaarsroute

Gennep

Ontdek meer
33 km

Maas en Maasduinenroute

Gennep

Ontdek meer
39 km

Kasteeltuinen Route

Venlo

Ontdek meer
1 km

Struinpad Dirk Drift

America

Ontdek meer