Maak hier een account aan om beoordelingen achter te laten en favorieten op te slaan.

De Slag om het Reichswaldroute

  • Dit is een route van bezoekerscentrum Martinustoren, www.martinustoren.nl voor meer informatie.

    De slag om het Reichswald begon op 8 februari 1945 en duurde twee weken. De route begint bij Bezoekerscentrum Martinustoren; de enige toren tussen Mook en Roermond, direct aan de Maas, die de Tweede Wereldoorlog overleefde. Op de tweede etage is een filmpresentatie over de oorlog in deze regio te zien. De bovenste etage geeft uitzicht op de voormalige slagvelden.

 

  • Bij de ingang ligt Luisterplek 37 - Sint op MariaOord. Deze verhaalt over de bijzondere relatie tussen de bezetter en de bewoners van het TBC sanatorium Maria Oord. Bij de nabij gelegen Niersbrug ligt fietsknooppunt 39. De bezetter had de brug de lucht in laten vliegen. De Niers was door het hoge water honderden meters breed. Richting fietsknooppunt 38 passeert u de plek waar de Britse troepen ongemerkt met bootjes de Niers over staken. Voorbij fietsknooppunt 38 komt u bij het British War Cemetery Milsbeek en het Oorlogsmonument Milsbeek. Na fietsknooppunt 48 en 37 gaat u richting fietsknooppunt 23. In de verte ziet u links de St. Jansberg en rechts het Reichswald.

 

  • Aan de voet van het Reichswald ligt fietsknooppunt 23. Vlakbij liggen 3 markante herinneringen aan het oorlogsgeweld. Allereerst Luisterplek 8 Door regen & modder. Het hoorspel geeft een impressie van het soldatenleven tijdens de slag. Boven op de heuvel in het Reichswald zijn nog veel loopgraven van de Siegfriedlinie. Dit was de Duitse verdedigingslinie. Deze liep van het Reichswald tot aan de Zwitserse grens. Vlakbij, bij Zwarteweg 44, ligt het Wapenmonument van de Britse genie. Hier was een groot krijgsgevangenenkamp voor de Duitse soldaten. Ze moesten onder andere de mijnen ruimen. Na de helling van de Holleweg komt u bij fietsknooppunt 79 in Duitsland. Hier ziet de bewegwijzering er iets anders uit!

 

  • De route naar fietsknooppunt 78 geeft een fraai uitzicht over de laagte van Groesbeek en de bossen eromheen. Na een urenlange beschieting door 1200 kanonnen rolde op 8 februari 1945 een enorme legermacht op het Reichswald af. Aan de rechterkant van de route ligt Luisterplek 93 - Engelen aan de grens. Deze verhaalt over de vrouw van de boswachter die Joden de grens over hielp. Bij fietsknooppunt 78 gaat de route het Reichswald in. Zodra u het bos uitkomt moet u rechtsaf naar fietsknooppunt 77. U kunt echter eerst naar links gaan. Vlakbij, voor de kerk van Frasselt, ligt Luisterplek 92 - Reichswald onder vuur. Deze vertelt het verhaal over het bombardement dat vooraf ging aan de luchtlandingen in september 1944.

 

  • Via fietsknooppunten 77, 76, 75, 30 gaat de route richting fietsknooppunt 29. Tussen de laatste knooppunten ligt de bijzondere Kriegsgräberstätte Donsbrügerheide. Hier liggen niet alleen Duitse soldaten en Kleefse burgers, maar ook 200 Oekraïense dwangarbeiders die aan de Siegfriedlinie moesten werken. Bij Luisterplek 91 - Opgesloten dwangarbeiders gedood. verneemt u meer over hun lot. Vanaf de begraafplaats gaat u weer terug, richting fietsknooppunt 27 in Kleef.

 

  • Hierna gaat de route richting Reichswald naar fietsknooppunt 34. Op de plaats waar de route het Reichswald in gaat, ligt het grootste Britse oorlogskerkhof in Europa met 7654 graven: het prachtige Reichswald Forest War Cemetry. Na de begraafplaats bezichtigd te hebben, gaat u verder richting de fietsknooppunten 56, 57, 31 en 36. 
  • LET OP: vanaf fietsknooppunt 34 staat deze ingesteld richting 77, maar neemt 3/4 deze weg de afslag links naar fietsknooppunt 56.

 

  • Voorbij Ven–Zelderheide richting knooppunt 40 ziet u al het monumentale voormalige klooster Maria Roepaan liggen. Het heeft een markante historie. Het was lazaret van de Wehrmacht en onderkomen voor 800 dwangarbeiders. En tijdens de slag om het Reichswald gebruikten 300 SS-ers het als vesting. Van het klooster bleef ongeveer de helft over, zoals nu nog zichtbaar is. Van fietsknooppunt 40 gaat de route via fietsknooppunt 41 naar het eindpunt 39. Eerst passeert u echter de Niersbrug die de erenaam Highlanderbridge heeft gekregen, ter ere van de 51e Schotse Highlander divisie. Dit is een bijzondere historische locatie waarover Luisterplek 7 - Verovering van Gennep verhaalt. Zie ook de diverse informatiepanelen. Het prachtige oorlogsmonument de Barmhartige Samaritaan beeldt niet alleen het leed uit van de slachtoffers, maar ook hun offerzin en naastenliefde.

 

  • Ter afsluiting kunt u het achter het oude stadhuis gelegen herdenkingsplein ‘Ellen Hoffmannplein’ bezoeken. Hier, in de bibliotheek, bevindt zich ook de gratis toegankelijke permanente expositie over W.O.2 in de regio: Kenniskeuken WO2. 

Dit is een Martinustoren route: www.martinustoren.nl

Martinustoren Gennep

Start location
Torenstraat 15, 6591 CD Gennep
Herkenningspunt
Nabij bezoekerscentrum Martinustoren
Lengte
52 km
Knooppunten
39, 38, 48, 37, 23, 79, 78, 85, 86, 37, 77, 76, 75, 30, 29, 27, 34, 56, 57, 31, 36, 40, 41, 39
Parkeren
U kunt uw auto parkeren in het Melkstraatje

Average of 1 reacties.

Ingediend door imagro op di, 10/23/2018 - 19:02

Permalink

Naam
L. Wischmann
Beoordeling
Bericht
Geen 5 sterren.
De luisterkeien waren slecht te vinden
In Duitsland regelmatig ( bij Kleve in de buurt) bordjes weg.
Een prachtige gevarieerde route.
Voor herhaling

Route: 52 km

Bezienswaardigheden

Bezoekerscentrum Martinustoren
Luisterplek 37 - Sint op MariaOord (Lib. Route)
British War Cemetery - Liberation Route Milsbeek
Oorlogsmonument Milsbeek - Liberation Route
Luisterplek 8 Door regen & modder -LiberationRoute
Luisterplek 93 - Engelen aan de grens (Lib. route)
Luisterplek 91 - Opgesloten dwangarbeiders gedood
Reichswald Forest War Cemetry - Liberation Route
Klooster Maria Roepaan - Liberation Route
Highlanderbridge - Liberation Route

Buurtschap Ronckenstein

Het zijn nog slechts zo’n 3 oude boerderijen, een molenaarswoning en een molen die samen de buurtschap Ronckenstein vormen op de grens tussen Reuver en Belfeld. De 500 jaar oude buurtschap is…

Lees meer
Dwars door Limburg - Etappe 1 van Mook naar Afferden
25 km | Mook

Andere routes

42 km

Aspergeroute Leudal

Kelpen-Oler

Lees meer
9 km

De Landgoederen

Velden

Lees meer
2 km

Dirk Das

Mook

Lees meer
34 km

Cultuurhistorisch rondje Afferden, Siebengewald en Bergen

Afferden

Lees meer