PROFIEL

Maak hier een account aan om beoordelingen achter te laten en favorieten op te slaan.

Dorpsommetje ‘t Brook

Vanaf de St. Josephkerk brengt de wandeling u via de Springbeek naar het buitengebied van Hout-Blerick. De route voert door het fraaie agrarische cultuurlandschap. Onderweg komt u ook nog langs een aantal oude boerderijen.

De wandeling voert grotendeels door het laag gelegen gebied in 't Brook met veel elzenbroekbos. Het is van oorsprong een oude meanderboog van de Maas die nog vrij gaaf is. Binnen de klimaatschommelingen van de ijstijden kwamen warme perioden voor. 

Deze Maasgeul dateert uit de laatste warme periode van de laatste ijstijd. Vroeger werd er vooral brandhout gesprokkeld en turf gewonnen. Bij het bosje waar de Berendonkse beek en de Springbeek samenkomen (knooppunt 75) en de ernaast gelegen lage akker waren zulke "Törfkoele" zoals men ze noemde. 

Het startpunt ligt bij de St. Josephkerk. De kerk die bovenop de oorspronkelijke steilrand van de Maas staat, maakt samen met deze nog open steilrand, de holle wegen en de beel deel uit van een landschappelijk waardevol gebied. De Springbeek stroomt midden door 't Brook. Er zijn nog plekken waar de begroeiing sinds duizenden jaren niet veranderd is, omdat de bodem ter plaatse niet verstoord is. 

In de jaren dertig van de vorige eeuw is in 't Brook het moerasgebied voor een groot deel droog gelegd door sloten te graven en beken uit te diepen. In die tijd is ook de loop van de beek meer naar het midden van de meander verlegd. In 2017 is de loop van de Springbeek heringericht, waardoor de beek meandert. 

De kievit is een veel voorkomende gast in 't Brook. 

Startpunt
Kerkplein 1, 5926 RG Hout-Blerick
Lengte
6 km
Knooppunten
71,77,72,73,79,96,94,97,25,20,32,73,72,77,71
Parkeren
U kunt uw auto parkeren bij de Kerk

Gemiddelde van 3 beoordelingen.

Ingediend door imagro op vr, 12/28/2018 - 10:42

Permalink

Naam
Tineke
Beoordeling
Bericht
route gewandeld vanaf de kerk. Nummers kloppen niet helemaal in het begin. Doordat ik de app op mijn mobiele telefoon heb gedownload kon ik de weg toch vinden. Een aanrader dus.

Ingediend door imagro op zo, 09/22/2019 - 17:12

Permalink

Naam
Carina
Beoordeling
Bericht
De nummers kloppen in het begin en op het eind niet helemaal. Als je van knooppunt 77 via 57 naar knooppunt 72 loopt en op het eind in omgekeerde volgorde dus van knooppunt 72 via 57 naar 77 gaat is de route prima te doen.
Van knooppunt 32 meteen naar knooppunt 73 lukt in de praktijk niet, we zijn van knooppunt 32 via 52 naar 73 gewandeld.
Zoals in de omschrijving bij deze route staat is het een wandeling door agrarisch cultuurlandschap en langs boerderijen. Veel beekjes en stroompjes waren drooggevallen, dat het weinig geregend heeft de laatste maanden was duidelijk te zien.Ingediend door imagro op za, 11/09/2019 - 15:07

Permalink

Naam
daisydepelgrim
Beoordeling
Bericht
Route is slecht aangegeven. Klopt inderdaad niet maar als je loopt zoals hierboven beschreven dan gaat het goed. Vind weinig afwisseling en veel lopen op asfalt. Er zijn mooiere routes in de omgeving.

Route: 6 km

Groepsaccommodatie de Patrijs

Gelegen op slechts 3 kilometer afstand van het practige natuurgebied Mariaveen. Uniek voor het gezellige verblijf De Patrijs is dat de mogelijkheid tot zelfverzorging geboden wordt en het tegenover…

Ontdek meer >
Heerlijke Peelroute
26 km | Ospel

Andere routes

23 km

Maasdorpen route

Arcen

Ontdek meer
43 km

Peel-Heideroute

America

Ontdek meer
17 km

Met het fietsveer naar de Wellse Heide

Blitterswijck

Ontdek meer
9 km

De 8 van Kronenberg

Kronenberg

Ontdek meer