PROFIEL

Maak hier een account aan om beoordelingen achter te laten en favorieten op te slaan.

Een sfeervolle kersttafel zoals in het restaurant

1. Kies een kleur en stijl voor je kersttafel

Voordat je overhaast naar de winkels rent, is het een goed idee om te bepalen in welke kleur en stijl jij jouw kersttafel wilt versieren. Wil jij jouw tafel dekken in jouw favoriete kleuren of kies je liever voor traditionele kleuren zoals rood en groen? Wil je een chique gedekte tafel? Denk dan aan zwart en goud. Of kies voor wit, zilver en blauwtinten voor een winters effect. Kijk eens wat voor servies je in de kast hebt staan, naast jouw dagelijks servies. Heb je bijvoorbeeld al een speciaal servies voor bijzondere gelegenheden of heb je ooit een oud servies geërfd? Ook in de kringloopwinkels vind je veel mooi servies dat jouw kersttafel iets extra's geeft, tegen een laag prijsje. Jouw kersttafel afstemmen op de stijl van je interieur of het combineren van diverse stijlen en items kan ook een mooi effect opleveren. Kies vooral wat jij mooi vindt!

2. De basis voor het dekken van je kersttafel

Het dekken van de tafel begint met een mooie basis. Kies je voor een tafelkleed of een loper? Of toch liever voor een mooie placemat welke tegenwoordig in allerlei soorten, maten, vormen, kleuren en materialen verkrijgbaar zijn. Kies iets dat past bij jouw stijl. Een moderne uitstraling, geef je een extra tintje met een mooie strakke placemat in een streep of felle kleur. Bij een meer traditionele stijl past een tafelkleed prima. Kies voor of een tafelkleed of een loper of placemats. Zo houdt je de basis rustig. Tenslotte wil je het servies en de decoratie de boventoon laten voeren.

3. Het servies, het bestek en de servet

Hoeveel gangen ga je serveren? Hoeveel borden heb je nodig per persoon, serveer je de soep in een kom of een bord? Het stapelen van de borden geeft een feestelijk tintje. Natuurlijk kun je ook nog kiezen voor een onderbord, voor een extra feestelijk effect. Het bestek dek je natuurlijk in, in volgorde van de gangen. Laat het servies, per gang, een beetje verspringen. Leg het bestek van binnen naar buiten (het buitenste bestek is voor het 1e gerecht) en leg het bestek per gang, steeds een halve centimeter hoger. Het ziet er feestelijk uit. Vergeet de servetten niet. Kies je voor papieren servetten? Zorg er dan voor dat je voor iedere gang een nieuw servet indekt. Dit kun je bijvoorbeeld doen door de servetten, per gang, op het bord te leggen en de borden daarna te stapelen. Zo hoef je er tijdens het diner niet aan te denken om deze opnieuw in te dekken. Een stapel servetten naast je bord, ziet er tenslotte niet zo gezellig uit. Kies je voor een linnen of stoffen servet. Kies dan ook voor een mooie servetring en leg deze horizontaal of verticaal op het bord van de eerste gang. Ben je creatief? Je kunt ook zelf servetringen maken en deze voorzien van de namen van jouw gasten zodat men direct weet waar men plaats kan nemen. Of voeg een naamkaartje toe. Op internet zijn voldoende leuke voorbeelden te vinden.

4. Wijn, fris of water tijdens het kerstdiner

Natuurlijk is een goed glas wijn, bij een zorgvuldig voorbereidt diner, tijdens de kerstdagen een must. Schenk iedere drank in een apart glas. Kies bijvoorbeeld voor een mousserende wijn, vooraf. Kies hiervoor een champagne of sekt glas. Ook kinderen vinden het vaak leuk dat ze uit zo'n chique glas mogen drinken. Glazen worden ook van binnen naar buiten geplaatst, rechts boven het bord. Het waterglas krijgt hierbij altijd een plekje aan de binnenzijde van het bord, aan de rechterzijde natuurlijk. Heb je niet genoeg dezelfde glazen? Kies dan juist eens voor een mix van verschillende glazen in verschillende stijlen. Dek de glazen willekeurig in of in een patroon (om en om).  Ook als je geen alcohol of wijn schenkt, kun je de tafel aankleden met wijnglazen, voor het feestelijke effect. Karaffen water, denk ook eens aan mini-karafjes per persoon, en wijnkoelers voor de mousserende wijn en witte wijn plaats je gewoon centraal op de tafel. Zet de wijn ruim van te voren koud en als je een wijnkoeler hebt, die je vult met ijs, vervang dit dan regelmatig en zorg voor een droogdoek zodat de wijn geen waterspoor achterlaat op je mooi gedekte tafel (of op de gasten) bij het inschenken. 

5. Houd de tafel minimalistisch

Kies voor niet teveel decoratie op jouw kersttafel. Een kleine kerstdecoratie op het bord of een mooi kersstuk in het midden van de tafel is voldoende. Voeg wat kaarsen toe, hier en daar en je hebt een prachtige kersttafel. Je wilt tenslotte plaats overhouden voor schaaltjes brood, brooddip, sausjes, peper & zout en schalen met al die heerlijke gerechten. 

6. Decoreren kun je leren

Ben je geen ster in decoreren? Er zijn voldoende kant en klaar decoraties verkrijgbaar. Of kijk eens op internet voor inspiratie. Gewoon een paar kerstballen in een schaal of een mooie kaarsenstandaard is ook al prachtig om het geheel af te maken. Of kies kleine theelichtjes die je op de tafel plaatst. Voor een extra feestelijk effect kun je kleine zakjes met sterretjes kopen (in diverse kleuren) en deze uitstrooien over de tafel. Samen met het kaarslicht, zorgt dit voor extra fonkel op je feesttafel. Hangt er een lamp boven je tafel? Kijk eens of je hier een mooie kersttak aan kunt bevestigen of kerstballen aan een lintje.

Met al deze tips, heb jij nu een prachtige kersttafel. Wij wensen iedereen een smakelijk Kerst.

Wij zijn erg benieuwd naar jouw kersttafel! Deel gerust een foto via social media met ons:)
#visitnoordlimburg #winterfonkeltime

Gerelateerd aan dit artikel

Winter Fonkel Party
Winter Fonkel Scavenger Hunt
Winter Fonkel Village
Winter Fonkel Wandelingen
Winter Fonkel Sleep Over
Winter Fonkel Party
Winter Fonkel Scavenger Hunt
Winter Fonkel Village
Winter Fonkel Wandelingen
Winter Fonkel Sleep Over
Op vakantie aan het water
Op vakantie aan het water
Trek er lekker op uit deze zomer! Ga naar Arcen, Venlo en Steyl!
Trek er lekker op uit deze zomer! Ga naar Arcen, Venlo en Steyl!
Actie 4 & 5 mei vrijheidscommité: Vrijheidsmaaltijden
Actie 4 & 5 mei vrijheidscommité: Vrijheidsmaaltijden
Ontdek de dieren in jouw stal
Ontdek de dieren in jouw stal
Een sfeervolle kersttafel zoals in het restaurant
Een sfeervolle kersttafel zoals in het restaurant
Herfst in het Jammerdal | Wandelen bij Stichting het Limburgs Landschap
Herfst in het Jammerdal | Wandelen bij Stichting het Limburgs Landschap