PROFIEL

Genieten van grenzeloos Gennep

Als het even kan, trekt John Silvertand eropuit met zijn vrouw om de mooiste plekjes rond Gennep en omgeving vast te leggen. Op hun website martinustoren.nl kunnen geïnteresseerden een diepe duik in de geschiedenis maken. Wat drijft de voormalig tandarts?

Komt u zelf ook uit Gennep?
“Nee, maar ik woon er al meer dan 40 jaar met heel veel plezier. Vanaf het eerste moment was ik betoverd door de rijke cultuurgeschiedenis en de prachtige omgeving.”

Wat maakt het landschap in Gennep en omgeving zo bijzonder?
“De enorme diversiteit in landschap en natuur. De Maasduinen met haar zandduinen en vennen, de St. Jansberg met haar bossen en beekjes, de Maasheggen met haar talrijke weitjes en hagen… Je kijkt je ogen uit.”

En wat is uw favoriete plek?
“Mijn vrouw en ik wandelen graag op de Sint Jansberg, een stuwwallandschap met beuken en heuvels.”

Hoe komt het dat u zich zo bent gaan inzetten voor Gennep en omgeving?
“Nadat ik mijn werk als tandarts door ziekte moest neerleggen, zocht ik een goede besteding van mijn tijd. Het viel me op dat er zo weinig aandacht werd besteed aan de rijke cultuurhistorie van het gebied – een gemiste kans omdat er meer dan een miljoen toeristische overnachtingen in Gennep en omgeving zijn per jaar. Met onze website en de filmwerkgroep Cultuurhistorie Maas en Niers wilden daar verandering in brengen.”

Kunt u bijzondere feiten noemen?
“Jazeker. Wist je bijvoorbeeld dat in 1945 de laatste grote slag aan het westelijk front in het Reichswald heeft plaatsgevonden? En dat tussen Gennep en Oeffelt de langste brug uit de Tweede Oorlog heeft gelegen? Deze brug was 1,2 kilometer lang en essentieel voor de sprong over de Rijn.”

Heeft u een tip voor een weekendje weg?
“Bezoekers die een ontspannen en boeiend weekendje weg willen, zou ik aanraden om als startpunt Gennep te nemen, vanuit daar ben je bijvoorbeeld snel in de Maasduinen. Door de grote variatie in het bijzondere landschap waan je je haast in het buitenland.”

Is het stadje ook de moeite waard?
“Absoluut. Het prachtige stadhuis is meer dan 400 jaar oud met op een van de schoorstenen een ooievaarspaar met kleintjes. De protestantse kerk ernaast is de oudste door de gelovigen zelf gebouwde kerk van Nederland. En vlakbij staat de Martinustoren. Het is de enige toren dichtbij de Maas tussen Mook en Roermond die de Tweede Wereldoorlog heeft overleefd. Tegenwoordig is het een bezoekerscentrum dat de cultuurhistorie en natuur van de regio aanstipt. Het is het middelpunt van de “Martinustorenroutes” waarmee men Gennep en de Top van Limburg fietsend of wandelend kan verkennen. Wie meer wil weten over de interessante regio kan het Petershuis aan de Markt bezoeken en aansluitend in de zon gaan zitten op een van de terrasjes.

Zin om te genieten van natuur en cultuur in het gemoedelijke Gennep? Het Noord-Limburgse stadje heeft fijne overnachtingsplekken voor diverse budgetten en lekkere restaurants..

Anna van de Weijgaert

Gerelateerd aan dit artikel

Plasmolen en Mook: hotspot voor actievelingen en rustzoekers
Vakantie in eigen land: Horst aan de Maas
Altijd iets te doen op Landgoed Bleijenbeek
De leukste tips: wandelingen met een gekke naam
20 jaar: ooievaars in Gennep
Drive In - Tuincentrum Leurs
Plasmolen en Mook: hotspot voor actievelingen en rustzoekers
Vakantie in eigen land: Horst aan de Maas
Altijd iets te doen op Landgoed Bleijenbeek
De leukste tips: wandelingen met een gekke naam
20 jaar: ooievaars in Gennep
Drive In - Tuincentrum Leurs