PROFIEL

Maak hier een account aan om beoordelingen achter te laten en favorieten op te slaan.

Gratis rondleidingen tijdens Open Monumentedag in Museum Peel en Maas

Beschikbare data

In het kader van Open Monumentendag vinden op zaterdag 11 september om 11.30 uur en 14.00 uur buiten twee gratis rondleidingen plaats waarbij deelnemers meer te weten komen over de rijke geschiedenis van het Heldense Mariaklooster en de Odaschool. De Odaschool is dan voor de laatste keer voor de grote verbouwing van binnen te bezichtigen.

Museum Peel en Maas, gevestigd in het Mariaklooster, is voor slechts 3 euro eveneens te bezoeken. Startplaats van de rondleiding is de voorzijde van het Mariaklooster Aan de Koeberg in Helden. Aanmelden is niet nodig; er zijn voldoende rondleiders ter plaatse. Bezoekers krijgen tevens een gratis folder met meer achtergrondinformatie over de geschiedenis van beide historische gebouwen.

Mariaklooster
In de vorige eeuw verzorgden zustercongregaties in Peel en Maas op vraag van kerkbesturen, voor met name meisjes, onderwijs in kloosters en scholen. Dit geldt ook voor het Mariaklooster (1929). De kleuterschool bevond zich tot het vertrek van de zusters in 1967 in dit gebouw. Het uit 1929 stammende pand omvat negentien museale ruimtes, is verdeeld over twee verdiepingen die bereikbaar zijn via trap en lift. Tijdens het rondlopen door de verschillende tentoonstellingen zijn de nonnenkamertjes van weleer nog steeds duidelijk herkenbaar.

Odaschool 
In de naoorlogse jaren werd basisonderwijs voor meisjes gegeven in de St. Odaschool die net achter het Mariaklooster werd gebouwd. De afgelopen jaren zat het IVN in het historische gebouw. De Heldense school wordt op korte termijn flink onder handen genomen. In de zomer van 2022 verhuist Basisschool de Pas naar het gerenoveerde pand aan de Kloosterstraat. 

Museum Peel en Maas 
Het museum tot en met de herfstvakantie geopend van woensdag tot en met zondag van 13:00 – 17:00 uur. Reserveren is niet meer verplicht. Omdat we blij zijn dat we weer open mogen, krijgen bezoekers als welkomstgeschenk gratis een leuk boekje met culturele fietsroutes door Peel en Maas.
 

Adresgegevens

Gerelateerd aan dit evenement

Museum Peel en Maas
Museum Peel en Maas