Maak hier een account aan om beoordelingen achter te laten en favorieten op te slaan.

Jan den Duvel

Jan den Duvel wordt ook in verband gebracht met Well omdat hij ver weg van de kern Aijen afwoonde en dicht bij Well.Geboren als Jan Janssen in buurtschap "De Bruuk - Breedeweg", onder Groesbeek op 13-05-1839.

Gestorven als Jan den Duvel in het Gasthuis te Venlo op 08-02-1916. 

Op 17-10-1884 trouwden Jan en Tonia van Baal en vierden de bruiloft in Siebengewald. Na veel omzwervingen kwam het echtpaar Janssen op 03-11-1885 terecht in een oud pand aan de Duitse grens op het adres: Ayen wijk D 171. 

Een wijd en zijd bekende logementhouder. 

Jan was gewend om te leven in Gods vrije natuur en heeft de plek aan de grens leren waarderen. Daar richtten Jan en Teun een café en logement in en waren zo niet meer afhankelijk van financiële bijstand van de gemeente. Bierbrouwer Jean Koppers van 'Het Hert' uit Well was wel genegen om het nodige bier te leveren en de glazen. Toen de dochters van Jan zijn broer Toon ook nog kwamen zingen in het grenscafé, was de herberg een trekpleister voor allerlei klanten, marskramers, kooplui, zwervers, jagers. En hoe kan het anders, ook stropers en smokkelaars behoorden tot de vaste klanten van het logement. Nergens kon men in die jaren zo goedkoop overnachten. Als het in de zomer te heet was boven werd er ook buiten geslapen. Teun verkocht ook nog geregeld heibezems rond de Duitse plaatsen Baal, Wemb, Weeze en Kevelaer. 

Rechtbank 's- Hertogenbosch. Zitting 29-05-1897. 

Het was tijdens deze rechtszitting dat Jan te keer ging als een duivel. Zo noemde hem een van de rechters, nadat Jan in de uitspraak te horen kreeg dat hij wegens schuld aan smaad ƒ30,- moest betalen of dat hem anders 1 maand gevangenisstraf boven het hoofd hing. Dat geld hadden Jan en Teun niet. Er werd beroep aangetekend. Uiteindelijk kwamen er nog eens zes weken bij. 

Na het vonnis van mei 1897, als Jan in de kom van Well verscheen om bij 'Het Hert' bier te bestellen of om naar de Wellsche markt te gaan, werd hij door Wellenaren zoals Lang Knillie - Hoeberde Jan - Kessels Han - Baesen Marie - Schaopen Toeën of Grad den Uul begroet met de naam: "Jan den Duvel". Hij zei, dat het hem niks kon schelen als ze zijn vrouw dan maar "Teun den Engel" noemden.

Meer weten over Jan de Duvel kijk op de site van Archief Well

Adres
Openingstijden
Faciliteiten
Prijs
Prijzen

51.587521603889, 6.1181073694417

Dichtbij

Minicamping Wolfsven
Minicamping Wolfsven
Mariakapelletje en Annakapelletje
Mariakapelletje en Annakapelletje
Mio Mucho
Mio Mucho

Ontdek

Alvermannetjes op de Afferdse hei
Alvermannetjes op de Afferdse hei
Flieray
Flieray
Kapel Onze lieve Vrouwe in nood
Kapel Onze lieve Vrouwe in nood
Reindersmeer
Reindersmeer
Kleine Horst
Kleine Horst
Natuurherstel Maasduinen Bergen
Natuurherstel Maasduinen Bergen