PROFIEL

Maak hier een account aan om beoordelingen achter te laten en favorieten op te slaan.

Kapellenroute Thorn

Thorn kent een rijk verleden. Het dorp werd in het laatste kwart van de 10e eeuw gesticht als een abdij, die zich in de loop van de 12e eeuw ontwikkelde tot een stift (klooster). Hierin waren op zijn hoogst twintig hoogadellijke (stift-)dames gehuisvest, die weliswaar gebonden waren aan een kloosterregel, maar deze vrij interpreteerden. Aan het hoofd stond een abdis, die tevens wereldlijke bevoegdheden had en als vorstin een waar miniatuurvorstendom bestuurde. Hieraan kwam in 1794 een einde door de komst van Fransen.

Het is één van de stiftdames geweest, die in 1673 een "Kapel onder de Linden" nabij Thorn stichtte en hiermee de aanzet gaf tot de oprichting van een aantal "gebedshuisjes". Deze devotiekapelletjes, vaak gelegen in het veld, soms in het dorp, vormden markante rustplaatsen voor processies uit alle windhoeken, op hun jaarlijkse weg naar de Kapel onder de Linden.

Startpunt
Kapel 4, 6017 RB Thorn
Herkenningspunt
Kapel onder De Linden
Lengte
5 km
Knooppunten
23, 37, 36, 40, 43, 42, 61, 60, 23
Parkeren
Parkeren kan bij een B&B aan de Heerbaan-Kapel

Gemiddelde van 2 beoordelingen.

Ingediend door imagro op zo, 10/23/2016 - 16:40

Permalink

Naam
John
Beoordeling
Bericht
heel duidelijk aangegeven route ??

Ingediend door imagro op za, 08/11/2018 - 17:31

Permalink

Naam
Marian
Beoordeling
Bericht
Gisteren samen met mijn man deze leuke afwisselende wandeling gelopen. Daarna Thorn nog verder bekeken. Tot knooppunt 40 is de route goed aangegeven. Daarna missen waarschijnlijk een aantal paaltjes. O.a. na punt 40 linksaf bij de schutterij. Hier hebben wij geen paaltje kunnen vinden. Eén paaltje staat, niet echter zichtbaar, achter een lantaarnpaal. Wij hadden ons goed voorbereid omdat John de aangegeven niet duidelijk vond, zijn wij niet verkeerd gelopen. We hebben wel een stukje moeten omlopen omdat door de heftige regenval deze week de Thornerbeek was overstroomd. Maar ook dat was geen probleem. Daardoor hebben we kunnen genieten van het uitzicht over De Grote Hegge. Ondanks het gemis van paaltjes een prima wandeling! Bedankt!

Korschenbroich-Liedberg

  Een klein dorp met mooie vakwerkhuizen in Noordrijn Westfalen niet ver van de Nederlandse grens. Voormalig winnaar van de gouden medaille voor mooiste duits dorp. U kunt hier mooi fietsen…

Ontdek meer >
Cultuurhistorisch rondje Well en Wellerlooi
37 km | Wellerlooi

Andere routes

15 km

Rozenroute (15 km)

Velden

Ontdek meer
38 km

Ronde Belfeld

Belfeld

Ontdek meer
6 km

Leunse Paes Gele Route

Leunen

Ontdek meer
0 km

Kabouter MTB Route

Swolgen

Ontdek meer