Maak hier een account aan om beoordelingen achter te laten en favorieten op te slaan.

Kerk Siebengewald

De oude en de nieuwe kerk


De huidige kerk van Siebengewald is een typische na-oorlogse “wederopbouw” kerk, met een betonnen constructie.
De oorspronkelijke kerk van 1869, die in de oorlog onherstelbaar beschadigd werd, stond aan het andere einde van de Boterdijk, waar het kerkhof nog ligt.
Siebengewald is een eigen parochie sinds 1863. Sinds 1823 maakte het dorp deel uit van de Parochie Afferden. Voor 1823 liep de parochiegrens dwars door het dorp: het oostelijk deel, langs de Augustinusweg, hoorde bij de parochie Hassum, het westelijk deel bij Afferden. Vanwege de grote afstand kozen veel inwoners er echter voor om de mis bij te wonen op het klooster de Gaesdonck.
Voor doop, huwelijk en begrafenis moest men echter wel naar de eigen parochiekerk. We vinden de oude inwoners dus terug in de kerkboeken van Afferden of Hassum, afhankelijk van hun exacte woonplaats.

In de oude kern

Op de woning Boterdijk 64 staat PLEESSEN DIECK. Dit gedeelte van de Augustinusweg werd vroeger zo genoemd.

De Kloosterweg verwijst naar het voormalige klooster. Kloosterweg 15, waar de zusters van Onze Lieve Vrouw uit Tegelen woonden. Sinds hun vertrek halverwege jaren ’90 is alleen het voorgebouw blijven staan en verbouwd tot appartementen. Achter het kloostergebouw diverse seniorenwoningen.

Aan de Kloosterweg stond vroeger ook de meisjesschool, de Dennenschôl, waar de zusters les gaven. Zie een van de oude foto's.

Augustinusweg 24 is de voormalige Kapelanie, het huis van de kapelaan. Na 1956 kwam het vrij voor burgerbewoning. De naam SCHOOL betekent niet dat dit een schooltje was, maar is de achternaam van de huidige bewoners.

Op Augustinusweg 28 was tot 1985 een smederij gevestigd. Daarna, in de uitbouw links, enkele jaren de kindercrèche en nu al weer jaren is het een burgerwoning.

Adres
boterdijk
Siebengewald
Openingstijden
Faciliteiten
Prijs
Prijzen

51.651936970507, 6.098646389624

Dichtbij

Theehuis de Tamme Kastanje / gastenverblijf de Paardenstal
Theehuis de Tamme Kastanje / gastenverblijf de Paardenstal
Siebengewald
Siebengewald
Eetwinkel de frietkroam
Eetwinkel de frietkroam

Ontdek

De Grieze Kel
De Grieze Kel
Kasteel Well
Kasteel Well
Grensovergang Siebengewald
Grensovergang Siebengewald
Het ontstaan van het Leukermeer
Het ontstaan van het Leukermeer
De Band
De Band
Kapel Onze lieve Vrouwe in nood
Kapel Onze lieve Vrouwe in nood