PROFIEL

Maak hier een account aan om beoordelingen achter te laten en favorieten op te slaan.

Knopen Lopen - Cultuur in Baexem

De route begint bij het startbord Knopen Lopen aan de Lindelaan, nabij de parkeerplaats van restaurant De Oude Smids. Van daaruit loop je richting voormalig klooster Mariabosch. Dit complex huisvest tegenwoordig het Samen Zorgen Huis Leudal waar kortdurende palliatieve zorg wordt geboden. 

De Klockenberg en Kasteel Baexem

Je wandelt door een relatief jonge wijk met daarin de oude boerderij de Herenslag. Verderop aan de linkerzijde van de Dorpstraat zie je het gemeentehuis van de voormalige gemeente Baexem. Al gauw nader je de Klockenberg. Dit parkje op de heuvel aan het begin van de Dorpsstraat was de locatie van de vormalige 13e eeuwse Romaanse kerk van Baexemn. In november 1944 werd de kerk door de bezetter vernield. Tegenover De Klockenberg is wooncomplex De Posthof gelegen. De naam verwijst naar het postkantoor dat hier ooit stond. Als je op deze plek staat is het moeilijk voor te stellen dat hier ooit de kern van het dorp is geweest. 

Je loopt over de Tramweg. In vervlogen tijden was de weg onderdeel van de tramlijn Deurne-Roermond. In Limburg werd de lijn ge"exploiteerd door De Limburgse Tramweg Maatschappij (LTM). Schertsend werd deze ook wel 'Leeg Tot Meijel' genoemd. 

Links van de route ligt Huize De Brias. Het door de familie De Brias gebouwde witte kasteeltje heeft het ankerjaartal 1717. 

Steek voorzichtig de drukke verkeersweg over. Al gauw kom je daarna bij Kasteel Baexem. Het kasteel en de binnenplaats zijn niet te bezichtigen, maar neem bij de poort zeker even een kijkje op de binnenplaats. De oudste vermelding van het kasteel is uit het jaar 1244. De huidige panden werden gebouwd vanaf 1676. Van oorsprong was het kasteel de woonstee van de familie Van Baexem. 

Baronsberg, Auroramolen en Station

Ga bij knooppunt 13 even richting knooppunt 52 en volgt het bordje 'De Baronsberg'. De weilanden links en rechts van het grindpad naar De Baronsberg hebben er ooit heel anders uitgezien. Hier werden resten gevonden van het verdwenen kasteel De Borg. De resten omvatten grafheuvels, grafvelden en de resten van een Nederzetting. Neem plaats op een van de bankjes en geniet van de sfeer in de omgeving en van het tegen de "berg" gebouwde kapelletje. Daarna keer je terug naar knooppunt 13 en neem je het zandpand naar knooppunt 12. 

In de komende jaren zal de omgeving waar je nu doorheen traakt er door de verlegging van verkeersweg N280 er heel anders uitzien. 

Je steekt de N280 weer over en gaat een kijkje nemen bij de standaardmolen, de Auroramolen. De molen, die voorhgeen tussen Haelen en Horn stond, werd in 1845 verplaatst naar Baexem. In 1945 verongelukte molenaar Grubben bij werkzaamheden aan de molen. Nadien werd er enkel nog elektrisch gemalen. De molen is geheel meelvaardig en elke woensdagmiddag en de 2e en 4e zondag van de maand te bezichtigen. 

Via de Reijndersstraat wandel je richting de voormalige stationslocatie. Ga midden op het "stationsplein" staan en stel je voor hoe reizigers in koetsen over de laan richting het station reden, in het stationsgebouw uit 1879 plaatsnamen en wachtten op het fluitsignaal van de naderende stoomtrein om naar verre bestemmingen mee te reizen. 

Geen plannen om naar een verre bestemming te reizen, maar wil je een wandeling met veel historie meemaken? Volg dan vanaf het startbord de knooppunten 88, 10, 14, 13, Baronsberg, 13, 12, 11, 87, 74, 85, 86 en weer naar het startbord. 

Startpunt
Lindelaan, 6095 BR Baexem
Lengte
7 km
Knooppunten
88, 10, 14, 13, Baronsberg, 13, 12, 11, 87, 74, 85, 86
Parkeren
Parkeren bij restaurant de Oude Smidse

Gemiddelde van 1 beoordelingen.

Ingediend door imagro op di, 10/02/2018 - 13:15

Permalink

Naam
Els Kuijpers
Beoordeling
Bericht
Mooie wandeling, fijne afstand, gevarieerd, pauze met koffie en nogatine ijstaart, , jammer dat je de grote rijksweg over moet!!

Route: 7 km

Pioniersmonument Grashoek

Het oude kerkhofje is in 2014 op initiatief van de Historische Werkgroep Grashoek weer tot leven gebracht. Dit werd gedaan met deze muur, met daarop alle 250 namen van voorouders die hier vanaf 1918…

Ontdek meer >
Aspergeroute Leudal
42 km | Kelpen-Oler

Andere routes

23 km

Maasdorpen route

Arcen

Ontdek meer
56 km

E-bike route 2

Weert

Ontdek meer
10 km

Dorpsommetje 'Hèjs Rundje'

Heijen

Ontdek meer
1 km

Lammetjesroute

Bergen

Ontdek meer