PROFIEL

Maak hier een account aan om beoordelingen achter te laten en favorieten op te slaan.

Knopen Lopen in Grathem - Bevers en meer

Je wandelt richting knooppunt 80. Al gauw verlaat je de bebouwde kom. Rechts van de route de kronkelende Uffelsebeek.

Op Kapittelsbos en Grathemer Molen

Na 10 minuten wandelen bereik je hoeve Op Kapittelsbos. De naam van het voormalige gemengd boerenbedrijf verwijst naar de tijd dat de boerderij en haar omgeving onder het bestuur (kapittel) van Thorn vielen. De boerderij, die al generaties lang in het bezit is bij leden van een en dezelfde familie, is door de huidige eigenaren omgevormd tot een recreatie- en cultuurboerderij met landschapstuin.

Via de oever van de Uffelsebeek loop je richting de Grathemer molen. Vraatsporen en een heuse burcht laten zien dat een flinke familie bevers het hier wel naar haar zin heeft.

Wild stroomt het beekwater langs het rad van de Grathemer Molen.
Al in de 14e eeuw is er sprake van een watermolen op de Uffelsebeek. De rechten van deze banmolen kwamen toe aan het Stift van Thorn. Nadat de molen enkele eeuwen lang eigendom was van adellijke families, werd deze in 1872 verkocht aan de toenmalige pachter. Deze gaf de molen in 1874, door een grondige restauratie, het huidige aanzien. In 1915 werd voor de aandrijving een stalen turbine geplaatst. Met deze turbine werd ook stroom opgewekt voor een deel van Grathem. De molen is ook nu nog geheel maalvaardig. Op momenten dat de molen draait is deze vrij te bezichtigen. Denk wel even goed na over vragen aan de molenaar. De tekst op een krijtbord leert ons dat voor het beantwoorden van domme vragen 1 euro dient te worden afgerekend.

Groot (oud)Buggenum en Prof. Helmut Hentrich

Je verlaat de molen en steekt de Brugstraat over. Na enkele minuten gaan ligt aan je rechterhand Kasteel Groot Buggenum. Of is het toch “Oud Buggenum” zoals een informatiebordje langs de route aangeeft. De eerste vermelding van een kasteel op deze plek is uit het jaar 1329. Tot 1880 was het kasteel adellijk bezit en werd het enkele malen door brand of oorlogsgeweld vernield.
De, van Grathem afkomstige, koopman Willem Verbruggen liet het oude huis slopen en richtte in 1886 het huidige bouwwerk op. Onder andere door oorlogshandelingen in de 2e wereldoorlog raakte het kasteel ernstig in verval. In 1971 kocht de Duitse architect Professor Helmut Hentrich de bouwval en herbouwde het in de huidige vorm. “Es soll leben” stelde de professor. En dat doet het. Op afspraak is het kasteel te bezichtigen en als je wat te vieren hebt is dit een prachtige, romantische locatie.

Je wandelt verder. Mogelijk zie recht voor je een binnenvaartschip door het landschap schuiven. Je nadert Kanaal Wessem-Nederweert.

Even ga je parallel aan het kanaal en buigt dan af om weer de oever van de beek op te zoeken. Ook nu weer sporen van een intensief beverleven. Informatiebordjes langs de beek vertellen over de rijke flora en fauna in en nabij de stroom.

Over het Prof. Hentrichpad doorkruis je een weiland en gaat via de Brugstraat richting het startpunt van de route.

Startpunt
Markt, 6096 AL Grathem
Lengte
6 km
Knooppunten
70-80-76-77-93-91-75-77-72-71-70
Parkeren
Parken aan de Bosstraat

Average of 4 reacties.

Ingediend door imagro op ma, 04/02/2018 - 18:01

Permalink

Naam
els en thieu, roggel
Beoordeling
Bericht
leuke afwisselende route langs een kronkelende beek. wel goede wandelschoenen aandoen als het geregend heeft.

Ingediend door imagro op ma, 08/06/2018 - 15:40

Permalink

Naam
Lidia & Eric
Beoordeling
Bericht
Aan de vraat- en sleepsporen is goed te zien dat in dit gebied bevers actief zijn. Die hebben we niet gezien....wel diverse ijsvogels. Een fraaie route door een mooi stukje Limburg. Op het gedeelte langs het kanaal dat parallel met de autoweg loopt wat verkeerslawaai.....op het overige gedeelte van de route heerst een aangename rust. Volgens de Strava-app zou de route 6 km. zijn.

Ingediend door imagro op zo, 08/26/2018 - 23:02

Permalink

Naam
Lisette
Beoordeling
Bericht
Mooi stukje Limburgs landschap - afwisselend - vanaf de markt loop je al snel het dorp uit op een weg waar vele recreanten fietsten - we bogen dan ook al iets eerder af om langs de Uffelse beek te lopen - op vele plaatsen in en net buiten het dorp zie je plekken met grote bijenhotels - de lelies schitterden prachtig in de Uffelse beek - overvloed aan appels en peren als we de bekende fruitteler passeren (wat zal dat ook prachtig zijn als alle in bloesem staat) - als we het kanaal naderen horen we het geluid van de snelweg op de achtergrond doordat de wind onze kant op staat - een mooi contrast van het geluid van het verkeer dat aan de andere kant van het kanaal op de snelweg rijdt en het geluid van de de rust en kalmte aan de kant waar wij ons bevinden - vervolgens buigen we weer af en volgen de brede beek weer om vervolgens door een weiland te lopen met koeien - hier is het onmogelijk voor ons om het minimaal aantal meters afstand te houden daar ze rustig langs het pad lopen te grazen en even nieuwsgierig opkijken als we het pad tussen hen door vervolgen. Een mooie wandeling in goed gezelschap.

Ingediend door imagro op vr, 08/09/2019 - 20:47

Permalink

Naam
bertus
Beoordeling
Bericht
prachtige natuur maar ook heel interessant en leerzaam met name voor de jeugdige lopers, de bordjes bij de bomen en struiken vertellen niet alleen wat het is maar ook wat er van gemaakt kan worden, ook de fauna word niet vergeten en word toegelicht ook zijn er vogelkijkhutten, al met al dik de moeite waard om er eens naar toe te gaan.

Route: 6 km

Museum De Oude Pottenbakkerij - Kunst & Keramiek

Milsbeek was vanaf de 50er jaren het middelpunt van de bloempotjesindustrie in Nederland, direct gelegen aan de Maas en makkelijk toegankelijk. Er waren in die tijd tientallen fabriekjes in…

Lees meer
De Veulense Waterenroute
13 km | Veulen

Andere routes

4 km

Asperges kopen en lopen

Grubbenvorst

Lees meer
16 km

Ruiter-en menroute in Nationaal Park De Maasduinen (Zuid)

Wellerlooi

Lees meer
25 km

Fiets door de Tachtigjarige Oorlog

Plasmolen

Lees meer
15 km

Oude Kleigroeve Route

Tegelen

Lees meer