PROFIEL

Knopen Lopen in Haelen: Cultuur en Natuur

Je start de wandeling bij knooppunt 85 nabij de kerk en het voormalige raadhuis. Vanaf daar wandel je richting knooppunt 82. Via een brug over de - nu weer meanderende - Haelense beek verlaat je het dorp en neem je een kijke op de binnenplaats van een 18e eeuwse monumentale boerderij: de Strikkenhof. 

Molens

Na een kwartiertje bereik je de rand van het bekende natuurgebied Leudal en wandel je richting de Ursula- of Leumolen: een graan- en oliemolen. De molen werd voor het eerst vermeld in 1461. Het huidige molengebouw stamt uit 1773. In de nis in de voorgevel prijkt een beeld van de Heilige Ursula, gemaakt door beeldhouwer Eugène Eggen. In 2008 werd in de weide voor de molen een hoogstamboomgaard aangelegd, zoals men deze in vroegere jaren bij veel boerderijen aantrof. 

Je vervolgt de tocht langs de prachtige meanderende Leubeek en steekt deze over bij de Koebrug. Op enkele plaatse zie je vraatsporen van bevers en met een beetje geluk zijn er ijsvogels te spotten. 

Daarna kom je bij de tweede watermolen langs de route: de Elisabethsmolen. De eerste vermelding van deze molen is uit het jaar 1278. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werd er munitie opgeslagen in het molengebouw. Door de terugtrekkende bezetter werd deze munitie tot ontploffing gebracht, waardoor de molen veranderde in een ru:ine. In 2014 is de ruïne geconsilideerd en is er een modern waterrad geplaatst waar een generator aan verbonden is die elektriciteit opwekt. 

Monument van Verdraagzaamheid

Sta ook even stil bij het Monument van Verdraagzaamheid. Dit monument herinnert aan de jaren 1940 - 1944 en aan de 687 militairen van 11 nationaliteiten die in die jaren in het Leudalgebied omkwamen. Jaarlijks, in de maand november, vindt een herdenking plaats waaraan oudstrijders van alle partijen uit de laatste oorlog deelnemen. 

Professor Dubois

Opnieuw passeer je een oude boerderij. Voor de boerderij staat een bakhuisje waarin in vervlogen tijden brood en vlaai werden gebakken. Een dergelijk gebouwtje stond los van de boerderij om brand te voorkomen. 

Via een open heideveld en langs een plek waar een bord aangeeft dat de bulten in het landschap grafheuvels zijn uit de brons- en ijzertijd, kom je in het gebied van de Grote Bedelaar: een landgoed dat werd aangelegd door art-antropoloog Eugène Dubois. 

Zo'n 40 meter na knooppunt 96 verlaat je even de knooppuntenroute en ga je door het poortje rechts het landgoed in om de, in het bos gelegen en door professor Dubois gebouwde, uilentoren te bezoeken. In de wanden van de toren zijn gaten aangebracht waardoor gevleugelde dieren naar binnen en naar buiten kunnen. De toren heeft vier verdiepingen. Respectievelijk voor uilen, torenvalken, zwaluwen en vleermuizen. 

Keer daarna terug naar de route en vervolg je weg richting het startpunt. 

Startpunt
Kerkplein, 6081 BA Haelen
Lengte
11 km
Knooppunten
85,82,80,59,57,56,61,58,24,14,48,22,20,91,92,94,96,78,79,1,26,86,85

Gemiddelde van 4 beoordelingen.

Ingediend door imagro op ma, 04/09/2018 - 12:37

Permalink

Naam
Suzan
Beoordeling
Bericht
Een hele fijne, bosrijke route.

Ingediend door imagro op za, 01/06/2018 - 19:37

Permalink

Naam
Gerard Rooijakkers
Beoordeling
Bericht
Mooie gevarieerde route. De moeite waard.

Ingediend door imagro op wo, 11/29/2017 - 18:39

Permalink

Naam
Els Kuijpers
Beoordeling
Bericht
Mooie, inderdaad afwisselende route.
alhoewel ik uit de regio kom waren er nog nieuwe paden.

Ingediend door imagro op ma, 06/10/2019 - 09:33

Permalink

Naam
jolanda
Beoordeling
Bericht
heel mooie route met 2 leuke pauzeplaatsen voor een hapje en een drankje.
de knooppunten klopte verschillende keren niet en we waren dan ook blij dat we de route ook op de app hadden.

Route: 11 km

De Heeren van Heukelom

De Heeren van Heukelom heet u van harte welkom in het sfeervolle restaurant in Afferden. Het team van gemotiveerde medewerkers staat voor u klaar om een onvergetelijk diner voor u te verzorgen. De…

Ontdek meer >
Pieterpad 1; van Groesbeek naar Gennep
15 km | Groesbeek

Andere routes

36 km

Natuurroute Maasbree

Maasbree

Ontdek meer
44 km

Tuinenroute aan de Maas

Steyl

Ontdek meer
2 km

Het Reindersmeer in 2,5 kilometer

Well

Ontdek meer
8 km

Ommetje Schadijkerpad Meterik

Meterik

Ontdek meer