PROFIEL

Maak hier een account aan om beoordelingen achter te laten en favorieten op te slaan.

Knopen Lopen Neeritter - Grensoverschrijdend

Meer dan 20 panden van het ongeveer 1300 inwoners tellende Neeritter staan op de Rijksmonumentenlijst. Een groot deel van deze gebouwen staat rond het Krekelsbergplein.
Je start je tocht bij het startbord voor Knopen Lopen op dit plein (tegenover Bosstraat 5) maar gun je ,voordat je op pad gaat, even de tijd om al dat moois rond het plein te bekijken. Je verlaat het dorp via de Bosstraat richting Haler en wandelen naar knooppunt 55.

Revolutie en Heioord

Al gauw gaat de tocht door kleine bospercelen en langs landerijen.
Na een half uurtje stappen, steek je de grens over en ga je even op bezoek bij de mede Limburgers van Molenbeersel.

In het begin van de 19e eeuw werden de Belgische en Nederlandse provincies tot één staat verenigd. Een groot deel van de “Belgen” kon daar echter niet mee leven. In september 1830 brak een revolutie uit die uiteindelijk leidde tot de scheiding van België en Nederland.

Van revolutie is niets te merken wanneer je door de vredige buurtschap Heioord wandelen. In de forellenvijver met dezelfde naam schijnt het, gelet op het aantal auto’s op de parkeerplaats, goed vissen te zijn. De tekst op een informatiebordje langs de route leert dat Heioord, dat een rijke flora en fauna heeft, een voormalig heidegebied is dat is ontgonnen voor de landbouw.

Via de Uffelsemolen terug naar het dorp

Je steekt de Uffelse Beek (of Abeek) over en gaat richting Uffelse Molen. De op het grondgebied van Haler gelegen molen stamt uit de dertiende of veertiende eeuw. In 1726 werd de molen door brand verwoest. De meeste van de huidige gebouwen zijn van na de brand.

De Uffelse Molen was een zogenaamde banmolen. Dit betekende dat de “heer” die eigenaar was van een dergelijke molen de bewoners verplichtte om hun graan te laten malen door zijn molen. De molen is geheel maalvaardig maar wordt niet aangedreven door waterkracht maar met een dieselmotor.

Zoek je al lang iets dat je ooit bent kwijtgeraakt, vraag dan even aan Sint Antonius in zijn kapelletje bij de molen om mee te helpen zoeken.

Via de Sniekstraat en over een mooie houtwal ga je terug naar het dorp. De wat vreemd aan de rand van het dorp gelegen Sint Lambertuskerk - een juweel - ligt weliswaar niet helemaal op de route maar is een bezoek meer dan waard. Het oudste deel van de kerk stamt uit de dertiende eeuw en het huidige schip werd in de veertiende eeuw gebouwd. De toren is voorzien van een zogenaamde lantaarn. Heb je het geluk dat de kerk open is, bewonder dan ook het prachtige interieur.

Startpunt
Bosstraat, Neeritter
Lengte
8 km
Knooppunten
55, 44, 45, 47, 46, 40, 35, 34, 32, 31, 33, 18, 19 ,50, 54

Average of 1 reacties.

Ingediend door KnopenLopen1sLeuk op zo, 06/27/2021 - 15:53

Permalink

Naam
Carina en partner
Beoordeling
Bericht
Van knooppunt 18 naar knooppunt 33 komt de wandeling rechts langs de sloot. We hebben ons een stuk door brandnetels, distels en takken met doornen geworsteld. Toen het kon zijn we aan de andere kant van de sloot gaan lopen, daar was het beter begaanbaar. Bij knooppunt 32 zou er links af geslagen
moeten worden om de route naar knooppunt 34 te vervolgen. We zijn hier van de route afgeweken en we zijn rechts af geslagen om het dodendraad monument te bekijken. Bij knooppunt 40 zijn wandelden we België in. Knooppunt 54 in Neeritter was even zoeken, het staat om het hoekje in de Driessensstraat. De wandeling komt vooral door agrarisch landschap en door het dorp Neeritter zelf. Onderweg weinig
bankjes. (26 Juni 2021)

Route: 8 km

Blakterbeekpark

In het Blakterbeekpark, aan de rand van het dorp Sevenum, kun je wandelen en spelen. Een watertoren, bijenstal, kikkerpoel en klaphekken om de schapen binnen te houden, maken dit park tot een…

Lees meer
Reichswald - Ketelwaldroute
52 km | Gennep

Andere routes

5 km

Stuwroute Baarlo

Baarlo

Lees meer
32 km

Bos en Maasroute Helden

Baarlo

Lees meer
15 km

Knopen Lopen door en rond Helden

Helden

Lees meer
6 km

Leunse Paes Gele Route

Leunen

Lees meer