Maak hier een account aan om beoordelingen achter te laten en favorieten op te slaan.

Liberation Route wandeling Gennep

 

  • Gennep heeft een bijzonder bevrijdingsverhaal te vertellen. De route is bijna helemaal te bewandelen via het wandelknooppuntennetwerk.

 

  • De wandeling begint bij de Oude Martinustoren. Hierop is een infopaneel te vinden en op de tweede etage is filminformatie. De Oude Martinustoren is gratis toegankelijk. Het is de enige toren direct aan de Maas, tussen Mook en Roermond, die de oorlog overleefde. Bij de ingang van de toren ligt een luisterkei Luisterplek 37 Sinterklaas op MariaOord (infopaneel). De wandeling gaat richting het Stadhuis, knooppunt 68. Ernaast ligt het Ellen Hoffmannplein (2 infopanelen). Het is niet alleen een uniek keramiekplein, maar ook een herdenkingsplein. Aan het plein bevindt zich ook de bibliotheek. Deze geeft gratis toegang tot twee tentoonstellingen die u met veel beeldmateriaal terug brengt in de tijd van W.O. 2: Kenniskeuken WO2 en Miniatuur Spoorstad Gennep.

 

  • De gezellige Niersstraat leidt vervolgens naar de in februari 1945 fel omstreden Niersbrug. Loop via knooppunt 67, richting knooppunt 66. De brug kreeg de erenaam Highlanderbridge  (infopaneel), genoemd naar 51ste Schotse Highland divisie. Vlakbij ligt een luisterkei: Luisterplek 7 Verovering van Gennep (infopaneel). Deze vertelt het hoorspel en laat desgewenst een film zien van de verovering van de brug en van Gennep. Op het Vrijheidsplein (infopaneel) wordt de jaarlijkse dodenherdenking gehouden. Centraal bij deze plechtigheid staat het bijzondere herdenkingsmonument de Barmhartige Samaritaan van kunstenaar Jac Maris. 

 

  • De wandeling voert via knooppunt 67 terug naar het Stadhuis, knooppunt 68, en vandaar naar de Zandstraat en via knooppunt 74 richting knooppunt 46. Diverse gebouwen herkent men terug in de historische foto- en filmopnames, zoals het stadhuis en de Stadsherberg. In een zijstraat van de Zandstraat, de Molenstraat, ziet men naast de voordeur van huisnummer 5 de bijzondere oorlogsherinnering Zutritt Verboten, der Ortskommandant. Een bevel om plundering door eigen troepen te voorkomen.

 

  • Knooppunt 46 ligt aan de Duits lijntje rotonde. De opstaande rails verwijzen naar het einde van het roemruchte Duits lijntje, dat op het einde van de oorlog nog een bijzondere rol zou spelen. Bij de historische loc 094 vindt u meer informatie over Grensstation Gennep (infopaneel). Hier werden zware gevechten geleverd en van het station resteerde enkel puin.

 

  • Via knooppunt 46 gaat u naar knooppunt 45. Vlakbij knooppunt 45, voordat de route rechtsaf slaat, ziet u enkele huizen die herkenbaar zware oorlogsschade hebben gehad. In de achtertuin staat hier de ruïne van een molen. Bijna alle molens aan de oostkant van de Maas werden vanwege hun uitkijkfunctie door de geallieerden stuk geschoten. Zo ook deze Verdwenen molen.

 

  • De route verloopt verder evenwijdig aan de Maas (richting knooppunt 58). U wandelt onder de Maasbrug Gennep door. Dit Rijksmonument uit 1872 heeft een bijzonder verhaal te vertellen over het begin en het einde van de Tweede Wereldoorlog. Bij knooppunt 58 gaat u richting knooppunt 69. U kunt hier iets van de knooppuntenroute afwijken en de Loswal in Gennep bezoeken. Bij de afslag naar links loopt u eerst nog naar de Loswal Gennep (infopaneel). Op deze fraaie historische locatie verneemt u meer over de historie via het infopaneel en de luisterkei: ‘De Bruggenbouwers’.

 

  • U keert terug, richting knooppunt 69. Links en rechts van de veerweg lag in 1945 het uitgestrekte Transit Camp. Hier maakten de soldaten een tussenstop als ze per trein naar het front gingen of er vanaf kwamen. Bij knooppunt 69 gaat u richting knooppunt 48 bij de Oude Martinustoren. Dit is het eindpunt van deze route.

 

  • Dit is een Martinustoren route: www.martinustoren.nl

Martinustoren Gennep

Start location
Torenstraat 17, 6591 CD Gennep
Herkenningspunt
Oude Martinustoren, nabij knp 48
Lengte
6 km
Knooppunten
Bezoekerscentrum Martinustoren richting 68, 67, tot over de brug, 67, 68, 74, 46, 45, 58, links afslaan richting Loswal en terug, 69, 48 en terug naar het Bezoekerscentrum.
Parkeren
Parkeerplaats Melkstraatje of Martinushof

Route: 6 km

De Ezelgasterij

Camperplek de Maasheggen is een onderdeel van de Ezelgasterij, een verborgen plekje op het randje van Noord Brabant. Vanaf de dijk slaat u de privé weg in die eindigt bij een poort. Gereserveerden…

Lees meer
Schandelo route
21 km | Velden

Andere routes

36 km

E-bikeroute Siebengewald-Bergen-Afferden

Siebengewald

Lees meer
6 km

Maasbrees dorpsommetje

Maasbree

Lees meer
25 km

Dwars door Limburg - Etappe 1 van Mook naar Afferden

Mook

Lees meer
32 km

Oude Maasarmroute

Meerlo

Lees meer