Maak hier een account aan om beoordelingen achter te laten en favorieten op te slaan.

Maas & Keramiekroute

 

 

  • Vlakbij de Niersbrug ligt het eerste knooppunt van de route, fietsknooppunt 39. Vanaf fietsknooppunt 39 gaat de route door het gezellige oude centrum van Gennep. Via de fietsknooppunten 25, 51 en 29 passeert u het romantische kasteel Heijen in de uiterwaarden van de Maas. Richting fietsknooppunt 46 en 34 ligt rechts het sluizencomplex en het autoveer Afferden – Sambeek. 

 

  • Richting fietsknooppunt 32 en 89 passeert u een steenfabriek met een bijzondere naam: Nuance. Deze naam herinnert eraan dat de klei die hier afgegraven werd zowel uit het stroomgebied van de Maas als van de Rijn kwam. Eens lag hier namelijk een reusachtige gletsjer (stuwwal Mook-Milsbeek) die de Rijn dwong om door het dal van de Maas te stromen. Bij het idyllische Maasdorp Bergen gaat de route per veerpont de Maas over en bereikt u Vierlingsbeek (via fietsknooppunt 40 en 55).

 

  • Vierlingsbeek is het zuidelijkste punt van het Brabantse Maasheggenlandschap dat zich als een aaneengesloten gebied tot Cuijk uitstrekt. Het kleinschalige heggenlandschap heeft hier zijn eeuwenoude uitstraling het best bewaard. De gevlochten rijkbloeiende en stekelige heggen van meidoorn en sleedoorn vormen een prima veekering. Ze bieden tevens onderdak aan talloze vogels die profiteren van de vele bessen die de heggen 's winters dragen. Dit alles resulteert in een rijke flora met zeldzame planten als bostulp en gevlekte aronskelk. Richting fietsknooppunt 38 en 4 passeert u enkele lage maasduintjes, de Groeningse en Vortumse Bergjes. Het zijn eilandjes van zand te midden van klei. Ze hebben hun eigen flora en fauna, waaronder dassen. Bij fietsknooppunt ligt het sluizencomplex Sambeek-Afferden. Het schutten van de boten vormt een interessant schouwspel.

 

  • Via de fietsknooppunten 17 en 1 komt u in het Beugense en Oeffeltse deel van de Maasheggen. Hierbij passeert u het voormalige kasteel van Boxmeer. In het heggenlandschap tussen de fietsknooppunten 15, 7 en 2 treft u veel nieuwe gevlochten maasheggen aan. Deze zijn onder andere het resultaat van de jaarlijkse Nederlandse Kampioenschappen Maasheggenvlechten die hier gehouden worden. In de heggen ziet men onder andere knotbomen staan zoals essen en wilgen. Ze zorgden vroeger voor het 'boerengeriefhout'. Men vervaardigde hiervan onder andere stelen voor het gereedschap en vlocht er manden van. Tussen de heggen treft men poelen aan die ontstaan zijn door de kleiafgravingen voor de Oeffeltse steenfabriek. Ze vergroten de natuurrijkdom van het gebied en het waterbergend vermogen van het landschap.

 

 

  • De oude Maasbrug brengt ons via de fietsknooppunten 51, 25 en 39 terug naar het eindpunt van de route. Dat het oude stadje Gennep trots is op zijn keramiekverleden blijkt uit de keramiekmuur die u passeert bij het Jan Lindersplein. Op de gezellige terrasjes kunt u nagenieten van deze mooie route.

 

 Dit is een Martinustoren route: www.martinustoren.nl

Martinustoren Gennep

Startpunt
Torenstraat 15, 6591 CD Gennep
Herkenningspunt
Torenspits van Bezoekerscentrum Martinustoren
Lengte
37 km
Knooppunten
39, 25, 51, 29, 46, 34, 32, 89, 40, 55, 38, 4, 17, 1, 15, 7, 2, 51, 25, 39
Parkeren
In de directe omgeving is langdurig vrij parkeren: P-Melkstraatje en P-Martinushof

Route: 37 km

Blakterbeekpark

In het Blakterbeekpark, aan de rand van het dorp Sevenum, kun je wandelen en spelen. Een watertoren, bijenstal, kikkerpoel en klaphekken om de schapen binnen te houden, maken dit park tot een…

Lees meer
Zelders Ommetje
8 km | Ven-Zelderheide

Andere routes

52 km

Voor de profi's: Langs de Maas

Arcen

Lees meer
5 km

Sint Goar Wanssum

Wanssum

Lees meer
1 km

Natuurpad 'Volg de Das'

Velden

Lees meer
3 km

Kloosterwandelroute

Steyl

Lees meer