Maak hier een account aan om beoordelingen achter te laten en favorieten op te slaan.

Maas en Maasduinenroute

 

  • De route begint bij het gratis toegankelijke bezoekerscentrum Martinustoren. Deze biedt onder andere een fraai uitzicht op de omringende landschappen. Via de Torenstraat komt u bij het historische stadhuis van Gennep. Een van de schoorstenen wordt vanaf 2000 door ooievaars bewoond. Vlakbij, op het einde van de gezellige Niersstraat, is de start van deze knooppuntenroute bij knooppunt 39. Vanaf hier gaat u (terug) richting knooppunt 25. De naam van de voornaamste winkelstraat, de Zandstraat, verwijst ernaar dat Gennep op een Maasduin werd gebouwd. Een Maasduin die voldoende hoog was om het water van Maas en Niers buiten de deur te houden.

 

  • Bij knooppunt 51 herinnert de locomotief loc 094 aan het bijzondere verleden van het spoorstadje Gennep, dat het middelpunt was van het Duits lijntje. De route gaat richting knooppunten 52 en 53 en volgt het traject van dit voormalige Duits lijntje. Hier werd omstreeks 1870 de ‘Maasduinendoorsteek’ gegraven. Aan de linker zijde ligt de Looierheide en aan de rechter zijde de Gennepse heide. Aan beide zijden passeert u een ven. Deze vennen zijn uitgestoven laagtes tot op een kleibodem, waardoor het water niet verdwijnt.

 

  • Na de Maasduinengordel gepasseerd te zijn komt u via de knooppunten 53, 93 en 30 weer in de Maasduinengordel terug. Tussen knooppunt 30 en 88 ligt aan de rechterkant het Langeven. Het is geen echt ven, maar een afgesloten tak van de Maas. De route gaat via de knooppunten 88, 44, 43, 85 en 15 langs en door de bossen naar de ruïne van kasteel Bleijenbeek. Het werd op het einde van W.O. 2 vernield.

 

  • Via de knooppunten 15, 27, 33 en 83 passeert u fraaie heidevelden en komt u bij knooppunt 32 in het Maasdal. Fietsend langs de Maas via de knooppunten 32, 34, 46 en 29 krijgt u een mooie impressie van de Maas. U passeert achtereenvolgens een steenfabriek, een veerpont het sluizencomplex Sambeek-Afferden en Kasteel Huys Heijen. Dit werd vroeger omstroomd door de Maas en was een echte waterburcht. Kasteel Heijen werd op het einde van WO2 net als kasteel Bleijenbeek zwaar beschadigd maar kon hersteld worden.

 

  • Vanaf knooppunt 29 gaat u via de knooppunten 51 en 25 naar het eindpunt, knooppunt 39 bij bezoekerscentrum Martinustoren. Onderweg passeert u gezellige terrasjes bij het Jan Lindersplein en de Markt. U kwam herinneringen tegen aan WO 2 en het Duits lijntje. Wilt u meer te weten te komen over het Duits lijntje en WO 2 in de regio dan kunt u de gratis toegankelijke tentoonstellingen bezoeken bij het vlakbij gelegen Museum Het Petershuis en de Kenniskeuken WO2.

 

 Dit is een Martinustoren route: www.martinustoren.nl

Martinustoren Gennep

Startpunt
Torenstraat 15, 6591 CD Gennep
Herkenningspunt
Bezoekerscentrum Martinustoren
Lengte
35 km
Knooppunten
39, 25, 51, 52, 53, 93, 30, 47, 87, 88, 44, 43, 85, 15, 27, 33, 83, 32, 34, 46, 29, 51, 25, 39
Parkeren
Vrij parkeren bij P-Melkstraatje en P-Martinushof

Route: 35 km

De Beegderheide

Natuurgebied De Beegderheide ligt aan de rand van het Maasdal. Dit is een natuurgebied waarin open heideterreinen afgewisseld worden met besltoen bossen. Het rijke reliëf en het grote aantal kleine en…

Lees meer
Fietsroute Kastelen in het Land van Kessel
30 km | Kessel

Andere routes

23 km

Rondje Siebengewald

Siebengewald

Lees meer
12 km

Knopen Lopen Egchel, wandelen in een Hertschap

Egchel

Lees meer
27 km

Romeinen en Keramiek

Gennep

Lees meer
49 km

Van Waes Kastelenfietsroute Leudal

Neeritter

Lees meer