PROFIEL

Maas en Maasduinenroute

De route begint bij het gratis toegankelijke bezoekerscentrum Martinustoren. Deze biedt onder andere een fraai uitzicht op de omringende landschappen.

Via de Torenstraat komt u bij het historische stadhuis van Gennep. Een van de schoorstenen wordt vanaf 2000 door ooievaars bewoond. Vlakbij, op het einde van de gezellige Niersstraat, is de start van deze knooppuntenroute bij knooppunt 39.

Vanaf hier gaat u (terug) richting knooppunt 25. De naam van de voornaamste winkelstraat, de Zandstraat, verwijst ernaar dat Gennep op een Maasduin werd gebouwd. Een Maasduin die voldoende hoog was om het water van Maas en Niers buiten de deur te houden.

Bij knooppunt 51 herinnert de locomotief loc 094 aan het bijzondere verleden van het spoorstadje Gennep, dat het middelpunt was van het Duits lijntje.

De route gaat richting knooppunten 52 en 53 en volgt het traject van dit voormalige Duits lijntje. Hier werd omstreeks 1870 de ‘Maasduinendoorsteek’ gegraven. Aan de linker zijde ligt de Looierheide en aan de rechter zijde de Gennepse heide. Aan beide zijden passeert u een ven. Deze vennen zijn uitgestoven laagtes tot op een kleibodem, waardoor het water niet verdwijnt.

Na de Maasduinengordel gepasseerd te zijn komt u via de knooppunten 53, 93 en 30 weer in de Maasduinengordel terug. Tussen knooppunt 30 en 88 ligt aan de rechterkant het Langeven. Het is geen echt ven, maar een afgesloten tak van de Maas.

De route gaat via de knooppunten 88, 44, 43, 85 en 15 langs en door de bossen naar de ruïne van kasteel Bleijenbeek. Het werd op het einde van W.O. 2 vernield.

Via de knooppunten 15, 27, 33 en 83 passeert u fraaie heidevelden en komt u bij knooppunt 32 in het Maasdal.

Fietsend langs de Maas via de knooppunten 32, 34, 87 en 29 krijgt u een mooie impressie van de Maas. U passeert achtereenvolgens een steenfabriek, een veerpont het sluizencomplex Sambeek-Afferden en Kasteel Huys Heijen. Dit werd vroeger omstroomd door de Maas en was een echte waterburcht. Kasteel Heijen werd op het einde van WO2 net als kasteel Bleijenbeek zwaar beschadigd maar kon hersteld worden.

Vanaf knooppunt 29 gaat u via de knooppunten 51 en 25 naar het eindpunt, knooppunt 39 bij bezoekerscentrum Martinustoren. Onderweg passeert u gezellige terrasjes bij het Jan Lindersplein en de Markt. U kwam herinneringen tegen aan WO 2 en het Duits lijntje.

Wilt u meer te weten te komen over het Duits lijntje en WO 2 in de regio dan kunt u de gratis toegankelijke tentoonstellingen bezoeken bij het vlakbij gelegen Museum Het Petershuis en de Kenniskeuken WO2.

Deze fietstocht is een route van bezoekerscentrum Martinustoren, gelegen nabij het startpunt.

Startpunt
Torenstraat (Nabij 17), 6591 CD Gennep
Herkenningspunt
Bezoekerscentrum Martinustoren
Lengte
33 km
Knooppunten
Martinustoren, 39, 25, 51, 52, 53, 93, 30, 88, 44, 43, 85, 15, 27, 33, 83, 32, 34, 87, 29, 51, 25, 39, Martinustoren
Parkeren
Vrij parkeren bij P-Melkstraatje en P-Martinushof

Route: 33 km

IJssalon De Zeuten Inval

De familie Van den Hombergh is een horecafamilie pur sang. Al sinds 1951 zijn ze de trotse uitbaters van Hostellerie De Maasduinen, waarin een hotel, een restaurant en een brasserie gevestigd zijn. In…

Ontdek meer >
Steylwandelroute
8 km | Steyl

Andere routes

5 km

Tussen Toverland en de Schatberg

Sevenum

Ontdek meer
37 km

Natuurgebied Ophovense Zandberg Roggel

Roggel

Ontdek meer
46 km

Reichswald - Ketelwaldroute

Gennep

Ontdek meer
15 km

Pieterpad 1; van Groesbeek naar Gennep

Groesbeek

Ontdek meer