Maak hier een account aan om beoordelingen achter te laten en favorieten op te slaan.

Maaspark Ooijen Wanssum

Het gebied tussen Broekhuizen en Geijsteren is door Gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum beschermd tegen hoge waterstanden van de Maas. Er is ruimte gecreëerd voor ondernemers om zich te ontwikkelen, het centrum van Wanssum is leefbaarder geworden door de nieuwe rondweg én er is een prachtig natuurgebied gerealiseerd; Maaspark Ooijen-Wanssum.

Bijzondere Maasnatuur
Het Maaspark is vrij toegankelijk, aaneengesloten en erg waterrijk. Dat zijn de eigenschappen van Maaspark Ooijen-Wanssum. Maaspark Ooijen-Wanssum is een gebied dat anders is dan andere natuurgebieden. Het is met 540 hectare het grootste aaneengesloten gebied met Maasnatuur in Noord-Limburg.

In dit gebied staat het oorspronkelijke Maasterrassenlandschap centraal en is de invloed van het water overal merkbaar. De tienduizend jaar oude rivierlopen van de Maas zijn herkenbaar en zijn nu het domein van water in vele gedaanten. Beken, moerasbossen en met grondwater gevoede laagtes maken het tot een zeer gevarieerd gebied met een uitzonderlijke ecologische rijkdom. Eens in de zoveel tijd stroomt er Maaswater door het gebied.  Bij hoge waterstanden stromen de hoogwatergeulen als eerste mee. Wanneer de waterstanden in de Maas verder stijgen, zal de gehele tien kilometer lange Maasarm van Ooijen tot Wanssum zich vullen en op spectaculaire wijze meestromen met Mooder Maas.

Bruggetjes en natuurlijke oversteken
Daar waar de wandel- en struinpaden, fietspaden en andere wegen de geulen doorkruisen worden bruggetjes of avontuurlijke oversteken via loopvlonders of stapstenen aangelegd. In het gebied liggen in totaal 16 bruggetjes en 23 avontuurlijke oversteken. De verlaagde wegen in het gebied zijn gewoon begaanbaar, ook als er bij hogere waterstanden water op de weg staat. De laagste delen zijn namelijk aangelegd in de vorm van zogenaamde ‘voordes’. Paaltjes in de berm geven aan waar de weg loopt en hoe diep het water is.

Flora en fauna
In Maaspark Ooijen-Wanssum is ruimte voor natuurlijke processen en voor uiteenlopende flora en fauna. De bever, das en vos zijn op dit moment al graag geziene gasten in het gebied. Ook grazen er grazers en is het gebied voedzaam voor ganzen, reigers en zelfs de visarend en ijsvogel. De grazers zorgen ervoor dat het natuurgebied niet dichtgroeit zodat het water voldoende ruimte houdt tijdens hoog water. In het gebied is indrukwekkende natuur ontstaan met uiteenlopende grassoorten, wilgen en plantensoorten zoals de grote ratelaar en de blauwe knoop. In de eerste jaren kun je ook steltlopers zoals de kleine plevier aantreffen zo lang de oevers van de geulen nog niet begroeid zijn. 

Vrij toegankelijk
Maaspark Ooijen-Wanssum is het gehele jaar vrij toegankelijk. Voetgangers en fietsers kunnen het gebied optimaal beleven. Er is 13 kilometer fietspad aangelegd en 30 kilometer wandelpad. Het gebied heeft een eigen fietsroute en diverse ommetjes in en rond de dorpen. Ook zijn er voorzieningen voor minder validen. Maaspark Ooijen-Wanssum heeft een uitgebreid netwerk aan paden en wegen, maar het gebied nodigt ook uit om buiten de gebaande paden te ontdekken. Het gebied is voorzien van maar liefst 68 ingangen, waarvan 7 bijzonder vormgegeven ‘steilrandpoorten’.

Meer informatie over de activiteiten die je in het gebied kunt ondernemen, neem contact op met stichting Meulebeek Actief of kijk op de website.

 

Openingstijden
Faciliteiten

Klik hier voor de activiteiten van de stichting Meulebeek Actief.

Prijs
Prijzen

51.53621931999, 6.0774522

Dichtbij

t Zonnelied
t Zonnelied
Maaspark Ooijen Wanssum
Maaspark Ooijen Wanssum
Dekkers Tweewielers
Dekkers Tweewielers

Ontdek

De Heesbeemden (Blakterbeek Sevenum)
De Heesbeemden (Blakterbeek Sevenum)
't Ham
't Ham
De Mookerschans
De Mookerschans
Landgoed Arcen
Landgoed Arcen
De Greune Lông
De Greune Lông
Weerdbeemden
Weerdbeemden