Maak hier een account aan om beoordelingen achter te laten en favorieten op te slaan.

Museum Het Petershuis - Vestingstad Gennep

Het stadje Gennep is momenteel nog twee laat-middeleeuwse huizen rijk. In één daarvan is het museum gevestigd. We herkennen in het gebouw een laatgothische bouwstijl: hoge trapgevels, het steile dak en de voorgevel met korfboognissen.

Museum het Petershuis is een museum voor cultuurhistorie en hedendaagse kunst. Het biedt zowel permanente- als wisseltentoonstellingen.

De permanente exposities omvatten een aantal thema's waarin de resultaten van opgravingen en onderzoeken zijn verwerkt.

  • Permanente expositie Duits Lijntje 
    Gedurende een halve eeuw was Gennep het middelpunt van een bijzondere spoorlijn: het Duits lijntje. Het hoofdkantoor en de centrale werkplaatsen van deze Noord Brabantsch Duitsche Spoorwegmaatschappij (NBDS) waren gevestigd in Gennep. Het particuliere Duits lijntje ging van Boxtel naar Wezel en overbrugde Maas en Rijn. Tsaren, keizers en koningen maakten gebruik van deze kortste en snelste verbinding tussen Londen, Berlijn en St. Petersburg. De expositie bevat onder andere audiovisuele presentaties over deze historische spoorlijn.
  • Permanente keramiekexpositie
    Al vanaf pré-Romeinse tijden vervaardigde men in het land van Maas en Niers keramiek. De rivieren zorgden voor de klei en de uitgestrekte bossen voor de brandstof voor ovens. De loop van de tijd bracht allerlei veranderingen met zich mee. Deze resulteerde in een verscheidenheid aan keramiekproducten, zoals het Nederrijns aardewerk, de bloempotjes, het Limburgs Bont en in de huidige tijd een breed scala aan keramiekkunst. De permanente keramiekexposite bevat onder andere audiovisuele presentaties.
  • Permanente expositie Genneper Huys
    Het Genneper Huys ligt strategisch bij de monding van de Niers in de Maas. Het was ooit, naast Venlo, Maastricht en Grave, een van de machtigste vestingen aan de Maas. De huidige ruïne en vestingwerken geven slechts een kleine impressie hiervan. Museum het Petershuis heeft een permanente expositie over deze machtige burcht met onder andere een maquette, gravures, bodemvondsten en audiovisuele presentaties. Hier is te zien hoe groot en sterk deze burcht eens was. 

Het museum wordt gerund door vrijwilligers en is vrij toegankelijk.

Openingstijden
Faciliteiten
Prijs
Prijzen

51.701931720109, 5.96885455

Dichtbij

Keramiekstad Gennep - Kunst & Keramiek
Keramiekstad Gennep - Kunst & Keramiek
De Looierheide
De Looierheide
Pagepark - Duits lijntje
Pagepark - Duits lijntje

Ontdek

Ontginningsmonument Koningsven - Boerenleven
Ontginningsmonument Koningsven - Boerenleven
Autoveer Vierlingsbeek-Bergen
Autoveer Vierlingsbeek-Bergen
Mariakruis Oude Tolweg
Mariakruis Oude Tolweg
Maaslinie bij Oeffelt
Maaslinie bij Oeffelt
Autoveer Afferden-Sambeek
Autoveer Afferden-Sambeek
Hoogwatermonument
Hoogwatermonument