PROFIEL

Maak hier een account aan om beoordelingen achter te laten en favorieten op te slaan.

Net niet bevrijd...

Duizenden parachutisten en honderden zweefvliegtuigen landden boven op de stuwwal bij Groesbeek. In september 1944 waren hier de luchtlandingen van operatie Market Garden. John Silvertand, bevlogen vrijwilliger bij Filmwerkgroep CMN - een stichting die cultuurhistorie en de natuur van de top van Limburg zichtbaar en beleefbaar maakt - vertelt.

Noord-Limburg frontgebied
Wandelend of fietsend door het mooie landschap in de top van Limburg kun je je ternauwernood voorstellen dat het gebied gedurende een halfjaar frontgebied is geweest. Het doel de operatie Market Garden, het veroveren van de bruggen over de rivieren bij Nijmegen en Arnhem, mislukte. Hierdoor werd de Maas in Noord-Limburg gedurende een half jaar frontgebied en werd de bevolking gedwongen te evacueren. Vier maanden daarna vond in hetzelfde gebied de laatste grote slag aan het westelijk front plaats, operatie Veritable.

Oorlogsmusea
Het grootste en het op een na grootste oorlogsmuseum van Nederland, te Overloon en Groesbeek, liggen hier in de regio. Dat is uiteraard geen toeval gezien het oorlogsgeweld dat de regio meegemaakt heeft. Met de slogan 'Oorlog hoort in het museum thuis' trekken de musea de aandacht van de potentiële bezoeker. Beide musea zijn bijzonder informatief, maar wil je de oorlog én de vrede optimaal beleven dan kun je het beste ook de sporen van de oorlog in het lieflijke landschap opzoeken.

Enige kerktoren die bleef staan
De enige kerktoren direct aan de Maas, tussen Mook en Roermond, die de Tweede Wereldoorlog overleefde is de Gennepse Martinustoren. Het is tegenwoordig een bezoekerscentrum dat uiteraard aandacht geeft aan de Tweede Wereldoorlog.

Speciale routes
Om de bijzondere historie onder de aandacht te brengen heeft stichting Filmwerkgroep CMN voor het bezoekerscentrum zeven ‘Martinustoren - Bevrijdingsroutes’ gemaakt. De routes gaan langs de sporen van de oorlog, zoals monumenten, erevelden, musea en luisterplekken (hoorspelen). De talrijke historische foto’s en films maken de geschiedenis extra beleefbaar. De twee fietsroutes die speciaal aandacht geven aan de luchtlandingen en het Maasfront zijn de Bevrijdingsroute 1944-1945 en de Maasfrontroute 1944-1945. Beide routes zijn met een museumbezoek te combineren. Dit alles in het fraaie landschap van de stuwwal (St.Jansberg en Mookerheide) en het rivierenlandschap van Maas en Niers.

Benieuwd naar films van de stichting? Bekijk hier de film:
De Bevrijdingsroute 1944-1945

John Silvertand
John Silvertand is aangesloten bij Filmwerkgroep CMN, een stichting met enthousiaste vrijwilligers die door het maken van films en thematische fiets- en wandelroutes de cultuurhistorie en de natuur van de top van Limburg zichtbaar en beleefbaar maken. Om ook jongeren te bereiken zetten de vrijwilligers in op social media zoals YouTube.

Gerelateerd aan dit artikel

Leven in vrijheid
Bezoekerscentrum Martinustoren
Leven in vrijheid
Bezoekerscentrum Martinustoren
Pelgrims in Noord-Limburg
Pelgrims in Noord-Limburg
Herfst op de hei
Herfst op de hei
De Herfstbock in Noord-Limburg
De Herfstbock in Noord-Limburg
Keramiek in Noord-Limburg
Keramiek in Noord-Limburg
Culinair de herfst in
Culinair de herfst in
Hippische influencers prijzen ruiter- en menroutenetwerk Noord- en Midden-Limburg in de picture
Hippische influencers prijzen ruiter- en menroutenetwerk Noord- en Midden-Limburg in de picture