PROFIEL

Maak hier een account aan om beoordelingen achter te laten en favorieten op te slaan.

Paters en zusters van Steyl vertellen kerstverhaal op straat in QR-wandelroute

Beschikbare data

Ook in de kloosters van Steyl vindt op kerstavond geen openbare nachtmis plaats. Om de boodschap van licht en vrede toch over te brengen hebben de paters en zusters in het dorp een QR-code route uitgezet waarin ze zelf het kerstverhaal vertellen.

Met behulp van QR-codes kunnen wandelaars vanaf 24 december luisteren naar kerstverhalen en een kerstboodschap, ingesproken door de missiezusters – plaatselijk bekend als de blauwe zusters –, slotzusters (roze zusters) en broeders van de congregaties in Steyl.
Het is een idee van Steylenaar Maurice Ambaum: „Op acht plaatsen in het dorp hangt vanaf kerstavond een bordje met een QR-code, die je met een smartphone of tablet kunt scannen. Via de code kom je in een online omgeving met audiofragmenten. Ieder bordje vertelt een deel van het kerstverhaal. Om het hele kerstverhaal te horen, moet je de route dus helemaal volgen. Het gaat om een afstand van circa 2 kilometer, dus dat is goed te doen.”

Kerstwens
De route loopt door het toeristische deel van Steyl. Het kerstverhaal eindigt bij het laatste bordje met een kerst- en nieuwjaarswens in verschillende talen. Wat volgens Ambaum past bij het internationale karakter van het kloosterdorp, vanwaar missionarissen sinds het einde van de negentiende eeuw de hele wereld in trokken.
De kloosterlingen vinden het spijtig dat de altijd druk bezochte nachtmissen dit jaar niet kunnen doorgaan. „Ze hopen op deze manier het verhaal van Kerstmis toch te kunnen uitdragen en willen mensen in deze moeilijke tijd een boodschap van hoop meegeven”, aldus Ambaum. De luisterteksten zijn geschreven door de missiezusters, de opnames vonden afgelopen maandag plaats.

Bordjes blijven
De vierkante bordjes zijn 25 centimeter groot en goed zichtbaar vanaf de straat. Het is de bedoeling dat de QR-code route een duurzaam karakter krijgt. „Dat houdt in dat de bordjes blijven hangen, maar de content verandert. Nu kun je luisteren naar de kerstboodschap, in januari zouden we een ander onderwerp kunnen kiezen. Uitbreiding van de route is eveneens mogelijk.” Ambaum krijgt hierbij steun van de wijkraad van Steyl. Vorig jaar werd mede op zijn initiatief tijdens de nachtmis bij de blauwe zusters voorgelezen uit de dagboeken van Steylenaren die Kerstmis in 1944 als onderduikers doorbrachten in de kloosterkelders.
Ambaum voegt er nog aan toe dat de wandelroute tevens een stimulans is om tijdens de kerst in beweging te komen, maar wijst er wel op dat het gezien de huidige coronabeperkingen niet de bedoeling is om in groepen op pad te gaan.
 

Adresgegevens
Sint Michaëlstraat 7
5935 BL Steyl

51.33426, 6.12039

Gerelateerd aan dit evenement

Steyl
Steyl