PROFIEL

Maak hier een account aan om beoordelingen achter te laten en favorieten op te slaan.

Pelgrims in Noord-Limburg

Ons land kent een lange pelgrimstraditie. Want al sinds de middeleeuwen lopen Nederlanders naar pelgrimsplaatsen in heel Europa.

Deze traditie heeft allerlei sporen nagelaten, zoals kapellen en kruizen langs wegen en paden. In Noord-Limburg zie je die nog terug in het landschap. Daarnaast zijn er natuurlijk de talloze kerken en kathedralen die de pelgrims passeerden. Een pelgrimstocht (ook wel bedevaart genoemd) is oorspronkelijk een tocht naar een plek die een bijzondere betekenis heeft binnen een religie, zoals een heilige plaats. Langs deze routes vind je ook vele bedevaartplekken.  

Verschillende pelgrims-routes komen door Noord-Limburg. Zo kun je stukken lopen van het bekende Pieterpad en de route naar Santiago de Compostella. Je vindt daarbij ook vele bedevaartplekken zoals Tienray. In Tienray vind je de enige officiële Lourdes bedevaartsplaats in Nederland. In de 19e eeuw kreeg het dorpje toestemming van de paus om zich officieel Klein Lourdes te noemen. Er kwam een Lourdesgrot, een kruiswegpark met processiepaden. De pelgrims die niet naar het echte Lourdes konden gaan, maakten een alternatieve bedevaart naar Klein-Lourdes.  

Net over de grens vind je het grootste bedevaartsoord van Noord-West Europa: Kevelaer. Paus Johannes Paulus II bezocht in 1987 Kevelaer en sindsdien is Kevelaer drukbezocht door bedevaartgangers maar oom toeristen die geïnteresseerd zijn in de historie.  

De Urbanushof in Venlo is een klein bedevaartsoord in het noorden van Venlo, bestaande uit de kapel van Genooi, de monumentale boerderij en de bijbehorende schuur. De schuur is gerestaureerd en verbouwd tot dagbestedingsruimte in de vorm van een koffieschenkerij en atelierruimte voor mensen met een verstandelijke handicap. Vergeet vooral niet een kaarsje aan te steken in het ‘Kapelke van Genuuje’ 

Gerelateerd aan dit artikel

B&B Pelgrimshoes Genooierhof
Kruiswegstaties van Tienray
Kevelaer
B&B Pelgrimshoes Genooierhof
Kruiswegstaties van Tienray
Kevelaer
Vestingstad Gennep
Vestingstad Gennep
Vergeten Groente
Vergeten Groente
Winterdorp Arcen
Winterdorp Arcen
De leukste kinderroutes
De leukste kinderroutes
Bijzondere overnachtingen
Bijzondere overnachtingen
Pelgrims in Noord-Limburg
Pelgrims in Noord-Limburg