PROFIEL

Romeinen en Keramiek

 • De route start bij het gratis toegankelijke bezoekerscentrum Martinustoren. Het bezoekerscentrum stipt de historie en natuur van het land van Maas en Niers aan en biedt u een mooi uitzicht. 
 • Via de Torenstraat en Niersstraat komt u bij het begin van deze knooppuntenroute, fietsknooppunt 39. U komt dan voorbij museum het Petershuis, dat een fraaie permanente expositie heeft van zowel keramiek als van Romeinse vondsten. Er is onder andere een maquette van de Romeinse villa van Plasmolen en van de Romeinse brug Middelaar-Cuijk te zien.
 • Vanaf fietsknooppunt 39 gaat de route richting fietsknooppunt 38. U passeert de ruïne van het Genneper Huys, eens een machtige burcht. 
 • Richting fietsknooppunt 48 ziet u op de rotonde in Milsbeek het voornaamste keramiekmonument van dit dorp: Stone Hands. Sinds bijna een eeuw heeft keramiek in Milsbeek een centrale plaats. Denk hierbij niet alleen aan de baksteenindustrie en de bloempotfabricage. Ook vanwege de keramiekkunst is Milsbeek in Europa bekend, met name vanwege de jaarlijkse keramiekmarkt 'Keramisto'. Over de Milsbeekse pottenbakindustrie kunt u meer vernemen in museum de Oude Pottenbakkerij. Vlakbij de route ligt aan de Oude Baan een andere voormalige pottenbakkerij, de Olde Kruyk, tegenwoordig een atelier van twee keramisten. Iets verder ligt aan de route het monument Eerbetoon aan de pottenbakkers.
 • Vanaf fietsknooppunt 48 gaat de route via fietsknooppunten 37 en 24 naar 42. 
 • Net voor fietsknooppunt 42 verwijst een bord u naar de Romeinse villa. Deze ligt vlakbij in het bos en is een van de grootste Romeinse villa’s in Nederland.
 • Na fietsknooppunt 42 komt u in het toeristische dorpje Plasmolen. Hier zijn in het verleden Maasduinen afgegraven en is door zandwinning de Mookerplas ontstaan.
 • Via fietsknooppunten 41, 45 en 44 komt u bij het veer Middelaar-Cuijk. Vlakbij lag de Romeinse brug die omstreeks 350 na Christus gebouwd werd. Op de plek waar tegenwoordig de Cuijkse Martinuskerk staat, was destijds een Romeinse vesting met de naam Ceuclum. In de oude Martinustoren is museum Ceuclum gevestigd met veel vondsten uit die tijd.
 • In Cuijk gaat de route vanaf fietsknoooppunt 4 via 69, 71, 70 en 12 naar het fraaie Maasheggenlandschap. Het eeuwenoude landschap is uniek in West-Europa. Het is door meidoorn- en sleedoornhagen in kleine percelen verdeeld. Door het aparte ecosysteem zijn hier een aantal zeldzame planten- en diersoorten te vinden. 
 • Bij fietsknooppunt 2 ziet u de oude Maasbrug liggen, die met de Limburgse en Brabantse vlag versierd is. 
 • U passeert de Keramiekrotonde en na fietsknooppunt 51 komt u bij fietsknooppunt 25 op het gezellige Jan Lindersplein. Hier is een bezoek aan de Keramiekmuur de moeite waard. Deze is door keramisten voorzien van keramieken die historische gebouwen in het centrum weergeven. Uiteraard staat hier ook een beeld van de beroemdste zoon van Gennep, St. Norbertus
 • In het historisch centrum kunt u deze gebouwen bekijken. Dit is tevens het einde van deze fietsroute.
Startpunt
Torenstraat 17, 6591 CD Gennep
Herkenningspunt
Torenspits van Bezoekerscentrum Martinustoren
Lengte
26 km
Knooppunten
39, 38, 48, 37, 24, 42, 41, 45, 44, 04, 69, 71, 70, 12, 02, 51, 25, 39
Parkeren
Vrij parkeren in de directe omgeving: P-Melkstraatje en P-Martinushof

Route: 26 km

Nederlands Golfmuseum

Het Nederlands Golfmuseum neemt u mee in de tijd en laat u kennismaken met het ontstaan en de ontwikkeling van de golfsport in de Lage Landen. Het is een boeiende reis door een cultuurrijk verleden op…

Ontdek meer >
Landgoed Geijsteren
13 km | Geijsteren

Andere routes

26 km

Fietsroute Peel en bossen

Veulen

Ontdek meer
5 km

Tussen Toverland en de Schatberg

Sevenum

Ontdek meer
11 km

Rondje met het pontje (wandel)

Beesel

Ontdek meer
42 km

Aspergeroute Leudal

Kelpen-Oler

Ontdek meer