PROFIEL

Maak hier een account aan om beoordelingen achter te laten en favorieten op te slaan.

Sluizen en Sluiswachtershuis Afwateringskanaal

Het totaalcomplex van het Afwateringskanaal valt onder de gemeenten Leudal en Peel & Maas en bestaat uit twee voormalige schutsluizen, een voormalige los- en laadplaats en een bijbehorende voormalige sluiswachterswoning. In totaal is het afwateringskanaal bijna 10 kilometer lang.

Het afwateringskanaal werd aangelegd op de plaats waar in 1657 de kaarsrechte droge gracht, “de Gekkegraaf”, werd gegraven. Dit was een gracht tussen Kessel en Meijel ter beëindiging van eindeloze grensgeschillen tussen het voormalige Prinsbisdom Luik en het hertogdom Gelre.

Om het verval in het terrein tussen de Noordervaart en de Maas te overbruggen was de bouw van twee sluizen met sluiswachterswoning noodzakelijk. Het kanaal voerde in eerste instantie het zure veenwater van de Peel en het overtollige water van de Zuid-Willemsvaart af naar de Maas. Later werd dit kanaal steeds belangrijker als aan- en afvoerweg van turf, steenkool, meststoffen en hout. In 1861 werd de sluis in gebruik genomen en tussen 1884 en 1886 gerestaureerd. In 1857 werd de woning gerealiseerd.

Toen in 1932 het kanaal Wessem-Nederweert belangrijker werd, is het afwateringskanaal voor de scheepvaart gesloten. Nu vervult het enkel de functie als afvoersloot voor omringende landerijen. De sluisdeuren zijn inmiddels verdwenen en in de sponningen van de bovensluis bevindt zich een kleine stuw. De sluiswachterswoning van Rijkswaterstaat is op hoofdlijnen bewaard gebleven.

Openingstijden
Faciliteiten
Prijs algemeen
Prijzen

51.289247169814, 5.9796029

In de buurt

Voormalig Raadhuis Neer
Voormalig Raadhuis Neer
Mariakapel
Mariakapel
Voormalig Klooster Keizerbosch
Voormalig Klooster Keizerbosch

Ontdek

Expositie 40-45
Expositie 40-45
Jump Off
Jump Off
St. Jozefkapel
St. Jozefkapel
Kloosterpoortje Blitterswijck
Kloosterpoortje Blitterswijck
Huize Brias in Baexem
Huize Brias in Baexem
Defensiekanaal (Peel Raam Stelling)
Defensiekanaal (Peel Raam Stelling)