PROFIEL

Maak hier een account aan om beoordelingen achter te laten en favorieten op te slaan.

Streekmuseum Peel en Maas weer geopend vanaf 9 juni!

Beschikbare data

Vanaf woensdag 9 juni is Museum Peel en Maas eindelijk weer geopend! Vanaf deze dag zijn maar liefst vijf nieuwe, kleine tentoonstellingen te bezoeken. Via historische foto's, sfeerbeelden, korte teksten en activiteiten voor de jeugd kom je meer te weten over agrarisch erfgoed, de twee trams die door Peel en Maas hebben gereden, de beugelsport, de mijnwerkers uit Peel en Maas en de naoorlogse smid en timmerman.  Voor ieder wat wils! 

Tentoonstelling Thei Driessen
Onze tijdelijke tentoonstelling met miniatuur landbouwwerktuigen en gereedschappen is eindelijk te bezoeken. Alle objecten zijn op schaal en handgemaakt door Thei Driessen (Baarlo, 1914-1999), ‘Thei van Kesjtiel’ in de volksmond. Driessen gebruikte bij het maken van deze kleine kunstwerkjes geen ontwerptekeningen, maar maakte alles uit zijn hoofd. Deze tentoonstelling met agrarisch erfgoed sluit erg nauw aan bij de agrarische geschiedenis én het agrarische heden van Peel en Maas. Het betreft een zeer unieke en bijzonder imposante collectie, waarvan een deel nu te zien is in het museum.

Mijnwerkers, Beugelsport & Trams  
Daarnaast zijn er op onze gerenoveerde zolder drie nieuwe vaste exposities geopend. Allemaal gericht op Peel en Maas in de twintigste eeuw. Middels historische foto's, sfeerbeelden, korte teksten en activiteiten voor de jeugd kom je meer te weten over de tramlijnen VMH (Venlo – Maasbree – Helden) en de LTM (Roermond - Meijel) die in de eerste helft van de vorige eeuw door Peel en Maas hebben gereden; over de mannen uit Peel en Maas die na de oorlog in de Zuid-Limburgse mijnen hebben gewerkt; en over de Limburgse beugelsport die in de Gemeente Peel en Maas breed vertegenwoordigd is, maar nog niet overal even veel bekendheid geniet. Dit jaar openen op zolder nog twee kleine exposities. Een over het naoorlogse boerenleven en een over de (geschiedenis van) alle kerken uit Peel en Maas. Allemaal gericht op interactie, mooie visuele prikkels en beleving.

Smederij en Timmerwerkplaats
Ook nieuw op onze zolder is de tentoonstelling over twee belangrijke naoorlogse beroepen in Peel en Maas: de timmerman en smid.  Omringt door mooie sfeerbeelden, korte teksten en een knarsend vuurtje kun je op een interactieve scherm de juiste werkgereedschappen van de timmerman bij elkaar zoeken. Weet jij welk gereedschap ze vroeger gebruikten, en welk gereedschap dat nu is? Leuk voor jong en oud! Op een ander scherm meer achtergrondinformatie over de smederijen die in Peel en Maas hebben gelegen. Daarnaast beschikt het museum over de grootste blaasbalg van Peel en Maas, in bruikleen van Medelo uit Meijel. Het imposante object is twee meter lang en anderhalve meter hoog. 

Museum Peel en Maas    
Vanaf woensdag 9 juni zijn we van woensdag tot en met zondag geopend van 13:00 – 17:00 uur. Van tevoren reserveren is wel nog verplicht. Dat kan door te reserveren via de website, of telefonisch tijdens openingsuren. Omdat het museum blij is dat het weer open mag, krijgen bezoekers als welkomstgeschenk gratis een leuk boekje met culturele fietsroutes door Peel en Maas.
 

Adresgegevens
Aan De Koeberg 3
5988 NE Helden

51.320354419836, 6.0042342

Gerelateerd aan dit evenement

Museum Peel en Maas
Museum Peel en Maas