PROFIEL

Maak hier een account aan om beoordelingen achter te laten en favorieten op te slaan.

Stuwroute Baarlo

De route start op de Markt in Baarlo.

De Markt ligt op de rand van het Maasdal, hier eindigt de oude winterbedding van de Maas. Beneden op de klei is het landschap rijk aan kleine bronnen (sprengen), afkomstig van regenwater van de hoger gelegen zandgronden. Een ervan is de bron voor wasplaats De Sprunk. Bij De Sprunk is ook een watermolen gelegen. Regelmatig wordt deze nog in werking gezet.

In Baarlo zijn liefst 4 kastelen; u komt langs Kasteel D’Erp (particulier bewoond); verder zijn natuurlijk de vele kunstwerken, o.a. van Tajiri, noemenswaardig. 

De route gaat verder langs De Koelen, een verbreding van de Bosbeek, vervolgens struinend door weiden en langs de Boshoekerloop (kan drassig zijn) richting het stuwcomplex. 

De Maas is een regenrivier, die vroeger nog wel eens droog stond. Nu regelt de stuw het minimumpeil. Bij hoog water is de Maas niet bevaarbaar en stroomt het kolkende water over de dichte stuwdeuren. Bij de stuw vindt u op een heuveltje een informatiebord waarin de werking uitgelegd wordt. De route gaat weer terug richting Baarlo over de dijk. In Parkbos 't Kempke staan verschillende soorten bomen.

Horeca op de route bij Brasserie Hofackers en Centraal Baarlo.
 

Startpunt
Markt, 5991 AT Baarlo
Lengte
8 km
Knooppunten
65, 69, 48, 98, 3, 99, 92, 93, 43, 42, 95, 48, 69, 65
Parkeren
Gratis parkeren op parkeerplaats Sprunklaan

Bezienswaardigheden

Wasplaats De Sprunk
Kasteel d'Erp Baarlo
Knopen van Shinkichi Tajiri

Oorlogsmonument Moeder Aarde

Op 10 mei 1940 vond de Duitse inval in Nederland plaats. De verdedigingsline langs het Maas-Waalkanaal behoorde bij de voorste verdedigingslinies en telde tientallen kazematten. De Duitsers kregen de…

Ontdek meer >
Wandeling Landgoed Bleijenbeek - blauw
5 km | Afferden

Andere routes

23 km

Maasdorpen route

Arcen

Ontdek meer
5 km

Ommetje Tuuteloöp

Hegelsom

Ontdek meer
11 km

Rondje Belfeld-Reuver

Belfeld

Ontdek meer
7 km

Cultuurhistorie snuiven in 't Ven

Venlo

Ontdek meer