Maak hier een account aan om beoordelingen achter te laten en favorieten op te slaan.

Loobeek excursie in Merselo

Beschikbare gegevens
Adresgegevens

Limburgse Molendag

Beschikbare gegevens
Adresgegevens

Buitenhuys Natuurlijk

Heeft u zin in een compleet corona-proof & contactloos verblijf – dat gaat lukken! Ons gastenverblijf is geheel vrijstaand en bevindt zich aan de rand van een bos. Op https://www.buitenhuysnatuurlijk.nl vindt u alle informatie

Meer informatie
U heeft toegang tot een eigen tuin met comfortabele tuin set en tuinverlichting. Bij binnenkomst gaat u via de hal naar de woonkamer en open keuken. Tevens is in de hal de toegang naar de badkamer met douche, toilet, wastafel en haarföhn. Het infraroodpaneel aan het plafond zorgt voor een aangename temperatuur in de hele badkamer. De keuken is volledig uitgerust en geschikt om geheel zelfstandig maaltijden voor te bereiden. Deze bevat een koelkast (zonder diepvries gedeelte) , inductie-kookplaat, combimagnetron, vaatwasser, koffiezetapparaat, waterkoker, glaswerk, servies, bestek, pannen en keukenmachine. De woonkamer beschikt over een grote comfortabele bank, salontafel & flat screen TV.

Omgeving
Er zijn legio mogelijkheden in onze omgeving, veel informatie is beschikbaar via de onderstaande links maar ook via de toeristische gids die we voor het gemak van de gasten in het gastenverblijf hebben liggen.Ons gastenverblijf ligt op een bijzonder plekje tussen akkers en aan een vogelrijk bos. Op loopafstand zijn er ook in de nabije omgeving mooie plekken waar naast vele vogels bijvoorbeeld ook herten en bevers zijn te vinden. Daarnaast is Merselo gelegen tussen twee nationale parken: De Grote Peel en De Maasduinen, respectievelijk op 40 en 20 minuten rijden.

Reserveren
We zijn te reserveren via www.natuurhuisje.nl of via mail info@buitenhuysnatuurlijk.nl

Adres
Veldstraat 34
5815 CX Merselo
Openingstijden
Algemene voorzieningen
  • Eigen parkeerterrein
  • Gratis wifi
  • Air conditioning
  • Power connection
  • TV connection
Prijs
Prijzen

51.526951019984, 5.9142726

NiKa-actief

NiKa-Actief is dé organisator voor uw dagje uit! Bedrijfsuitje, vrijgezellenfeest, teamuitje, vriendendag, familiedag of zomaar een uitje, alles kan in en rondom Merselo en Venray.

NiKa-Actief biedt zowel indoor- als outdooractiviteiten en een perfecte locatie hiervoor. Zo kunt u outdoor onder andere een georganiseerde interactieve GPS-activiteit in het centrum van Venray boeken, of op het terrein van NiKa-Actief handboogschieten, paintballen en sinds kort ook kanovaren!

Wanneer het weer even niet zo meezit, biedt NiKa-actief diverse leuke binnenactiviteiten, zoals het welbekende "Ik hou van Holland" of een verrassende pubquiz.

Openingstijden
Faciliteiten
Prijs
Prijzen
Prijzen

51.5297637, 5.9283115000001

Testrik

Het bos van de Testrik is ongeveer 100 jaar oud. Het werd met kruiwagen en schop aangelegd rond 1907 om de woeste gronden van de Peel nuttig te maken. Akkerbouw was niet mogelijk, daarvoor was de grond te arm. Daarom legde men ‘bos-akkers’ aan: lange, rechte rijen bomen van dezelfde soort, die eens in de zoveel jaar ‘geoogst’ werden. Tegenwoordig wordt het bos zo beheerd, dat ook dieren, planten en recreanten er graag komen: er mogen meer soorten groeien en het mag ruig door elkaar.

Dit bos groeit met ‘een boom’ per dag!
Dit bos is 151 hectare groot. En elk jaar breidt de natuur zichzelf uit door houtgroei en zaailingen, zoals eikels die wortel schieten.
Dit bos groeit bijna 876 kubieke meter per jaar. Dat is een flinke boom per dag! Nog steeds wordt een deel van de bomen geoogst. Van één boom kun je heel wat maken.

Brand!
Tegenover Testrik 3 en 4 staat een laag gebouwtje in het bos. Daar heeft tot de jaren ’70 een houten brandtoren gestaan van 30 meter hoog. Als er gevaar was voor bosbrand, hielden brandweermannen bovenin de wacht. Mobiel telefoonverkeer bestond nog niet. Als de brandweer op de toren zat, werd de lijn van het woonhuis doorgelust en hadden de bewoners die dag geen telefoon. Inmiddels zijn de bomen hoger dan de toren vroeger was.

Een zoete boom
In dit bos groeit ook de berk, een boom die je gemakkelijk herkent aan zijn witte schors. De moderne voedingsindustrie maakt graag gebruik van hem. Uit zijn bast wordt xylithol gewonnen, de suikervervanger die in veel producten zit.

Adres
Bakelsedijk
5815 Merselo
Openingstijden
Faciliteiten
Prijs
Prijzen

51.526236315817, 5.9083820402589

St. Janskapel

De St. Janskapel in Merselo is ter ere van Johannes de Doper. Het feest voor St. Jan is op 24 juni. In onze regio betekent dat het einde van het Aspergeseizoen. Rondom St. Jan heeft ook veel folklore bestaan. Begin 20e eeuw gebruikte men in Merselo nog notenbladeren en sintjanskruid. Ook is er een kinderliedje over deze heilige: Helle helle bäöte, de käöster het gen täöte. Achter St.- Jan, dor wónt enne man, dén ós kiendje baeter make kan.

Het kapelletje bestaat uit een vreemde vorm: een veelhoekig voetstuk met daarop het beeld. Het originele beeld stamt uit de 16e eeuw, het Middeleeuwse kapelletje werd in de 19e eeuw herbouwd en in 1973 verplaatst naar de huidige locatie. 

Openingstijden
Faciliteiten
Prijs
Prijzen

51.529751721943, 5.9306579

Merselo

 

Merselo is een esdorp. Aan de rand van het dorp staat de mooie Beltmolen Nooit Gedacht. Ook vindt je hier nog veel mooie oude boerderijen in het Weverslo gebied met tevens het hoogste punt van Noord-Limburg, het stuifduin de Weverlose Berg. In het buurtschap Dalland staat de Ballonzuil het oudste Luchtvaartmonument van Nederland. Ook onder bezienswaardigheden leest u over de historie hiervan.

Adres
Openingstijden
Faciliteiten
Prijs
Prijzen

51.529017744643, 5.9285080432892

Luchtvaartmonument de Ballonzuil

De ballonzuil, het oudste luchtvaartmonument van Nederland.

Op 18 januari 1871 landde een (helium)ballon op de heidevelden ten noorden van Merselo. De ballon was opgestegen in Parijs. In die tijd werd Parijs belegerd door de Pruisische troepen en was afgesloten van de buitenwereld. Door het oplaten van luchtballonnen kon contact worden gehouden met het niet-bezette gedeelte van Frankrijk. Een van deze ballonnen kwam echter in een hogere luchtlaag terecht en dreef daardoor in noordoostelijke richting.
De ballon had een middellijn van 10 meter en was 25 meter hoog. Aan boord bevond zich, naast de driekoppige bemanning, geheime correspondentie voor de Franse regering, die naar Bordeaux was gevlucht. Verder 150 kilo brieven en pakketten, 3 postduiven en 4 flessen wijn.

De ballon daalde in Merselo. Toen de Fransen van de boeren hoorden dat ze in Nederland waren, voelden ze zich veilig en lieten ze alle gas ontsnappen. Ze vertelden dat zij de afgelopen nacht om 3 uur in Parijs waren opgestegen en dat zij zo snel mogelijk per trein naar Maastricht wilden, om vandaar verder te kunnen reizen. Ze moesten immers de geheime correspondentie naar Minister Gambetta brengen.
Na het nuttigen van een maaltijd werden de drie Fransen met de dilligence naar het station gebracht en vertrokken met de opgevouwen ballon en al naar Maastricht. Als afscheid kreeg de burgemeester 100 franken voor de armen in Venray.

Op 18 januari 1896, dus 25 jaar na de landing, werd, ter nagedachtenis, midden op de heide de ballonzuil onthuld. De kleine vierkante obelisk staat nu op een verhoging, omgeven door bomen, en is het oudste luchtvaartmonument van Nederland.
 

Adres
Rozendaal
5815 EA Merselo
Openingstijden
Faciliteiten
Prijs
Prijzen

51.546283823976, 5.9182391

Molen Nooit Gedacht

Stenen beltmolen met ronde bovenkruier voor koren. Sinds de bouw in 1867 heeft de molen dienst gedaan als graanmolen voor de Merselose boeren zelf, maar ook uit de verre omtrek kwamen boeren naar de molen om hun koren te laten malen.

Geopend op de 2e en 4e zaterdag van de maand van 13.30 tot 16.30 uur. Bezichtiging is ook op afspraak mogelijk.

Openingstijden
Faciliteiten
Prijs
Prijzen

51.530399366745, 5.9257936477661

Wandelen in de Ballonzuilbossen (5 km)

De dorpsraad van Merselo (Gemeente Venray) heeft een knooppuntenroute uitgezet. Kilometers wandelplezier, onder andere in de Ballonzuilbossen.

Weetjes

Het einde van de woeste Peel, het begin van dit bos
Toen de Peel nog bestond uit woeste veengrond, werd er turf gewonnen. Mensen gebruikten de gedroogde turf als brandstof. Maar de turf raakte op… en de Peel had geen nut meer. Omdat de grond te arm was voor akkerbouw, besloot men er bos te planten. Dit gebied was in Venray het eerst aan de beurt (1906).

Dit bos groeit met ‘twee bomen’ per dag!
Dit bos is 286 hectare groot. En elk jaar breidt de natuur zichzelf uit door houtgroei en zaailingen, zoals eikels die wortel schieten.
Dit bos groeit bijna 1659 kubieke meter per jaar. Dat zijn twee bomen per dag!

Wat heeft een eik met jouw schoenen te maken?
(Als je leren schoenen aan hebt!)
Eikenbast bevat tannine: een stof, die dierenhuid langzaam verandert in leer. Vroeger legde de leerlooier om en om ontvleesde dierenhuiden en een laag eikenschors in een kuil. Elke drie maanden keerde hij de huiden en ververste de schors. Na een jaar of twee was het leer klaar. De moderne industrie herontdekt de eik als leverancier van looistof, omdat tannine milieuvriendelijker is dan de sinds begin twintigste eeuw gebruikte chroomverbindingen.

Weetjes, speciaal voor kinderen

Ben jij ouder of jonger dan ik?
Ben je nieuwsgierig hoe oud de bomen om je heen zijn? Dat is niet zo moeilijk uit te vinden. Meet de omtrek op anderhalve meter hoogte. Dan ga je rekenen: als je boom dichtbij andere bomen staat, kan hij niet zo hard groeien. Tel voor elke centimeter van zijn omtrek 1 jaar. Als je boom apart staat, gaat hij als een speer! Tel dan voor elke twee centimeter 1 jaar.

Een boom die muziek maakt
In dit bos groeien ook ‘kerstbomen’. Ze heten sparren (geen dennenboom, zoals in het liedje). Van het hout van sommige sparren worden violen gemaakt! Tenminste, de bovenkant, met die mooie klankgaten erin. Franse vioolbouwers graveerden 400 jaar geleden dit gedichtje wel eens in hun violen:

Ik leefde in de bossen;
ik werd gedood met een harde bijl.
Zolang ik leefde, zweeg ik;
nu ik dood ben, zing ik met zachte stem.

Start location
Rozendaal 8, 5815 CP Merselo
Lengte
5 km
Knooppunten
63, 57, 58, 59, 92, 62, 63
Parkeren
Voldoende parkeergelegenheid bij startpunt

Route: 5 km

Abonneer op Merselo