Frank Havermans maakt vaak op onverwachte locaties tijdelijke en meer permanente installaties die op eigentijdse wijze refereren aan de historie van de plek. Die vrije manier van met architectuur omgaan is zijn doel.
In deze kapel laat Havermans de bezoeker nadenken over grenzen in een werk dat precies op de grens van Nederland en Duitsland staat. De grens die op een kaart een rode stippellijn is, blijkt in werkelijkheid natuurlijk één doorlopend gebied te zijn. Ooit is fel gevochten in dit gebied, nu is het een rustig natuurgebied. Grenzen vervagen. De vorm van het kunstwerk is geïnspireerd op een grenspaal. Het is de bedoeling dat een van beide 'monoculairs' zicht biedt op zo'n paal.
Het kunstwerk viert bovendien de bijzondere band tussen beide landen in het algemeen en de buurgemeenten in het bijzonder.
De Grenskapel van Frank Havermans is, net als Panta van Atelier van Lieshout, onderdeel van het project Kapellenbaan. Deze kunstroute leidt u langs moderne en traditionele kunstobjecten en bestaand erfgoed, in een gebied dat bekend staat als het oudste cultuurlandschap van Nederland. Daar waar vanaf de Romeinen tot na de Tweede Wereldoorlog continu nieuwe lagen aan de cultuur zijn toegevoegd, voegt Kapellenbaan vanaf 2020 dimensies toe.
Op uw route ontdekt u kunstwerken van gerenommeerde artistieke ‘grensverleggers’ die met het thema ‘Rust en bezinning’ aan de slag zijn gegaan. Deze werken zijn stuk voor stuk uniek gesitueerd om zo verbinding te maken met het bijzondere landschap én met de regionale culturele en maatschappelijke tradities.
Logement de Reiziger is een gezellig etablissement, dat in 2010 is verbouwd en aangepast aan de tegenwoordige wensen van de hotelgast. Het is een comfortabel logeeradres waar je met de gezelligheid van thuis kunt verblijven, eten en een boek lezen of een glas wijn kunt drinken.
Prijsrange Logies incl. ontbijt per kamer per nacht | €90,00 - €100,00 |
Om af te koelen van de zomerse warmte, of om gewoon even lekker te snoepen. Weer of geen weer, u kunt altijd terecht bij Heldro IJs om te genieten van heerlijk vers, ambachtelijk bereid schepijs. In de ijssalon of buiten op het gezellige terras.
Heldro IJs bestaat al sinds 1938 en hun ijs wordt nog altijd volgens het oude familierecept op ambachtelijke wijze gedraaid. Hierdoor genieten ze naam en faam tot ver over de regiogrenzen. Door de kwaliteit en authenticiteit is Heldro IJs een toeristishe magneet van formaat.
Ontdek Heldro IJs. Proef het land!
Dit gebied ligt in het grote Reichswald wat zich uitstrekt tot in Duitsland nabij de Stad Kleef (kleve). Het woud heeft een bijzondere historie, mede als noordelijke deel van de Siegfriedlinie. Hier vond n.l. de laatste grote veldslag plaats van de 2e wereldoorlog. Vandaar dat hier rondom het Reichswald 6 oorlogskerkhoven liggen.
Je vindt in dit gebied veel reeën, edelherten en wilde zwijnen.
Het Niersdal ligt bij Gennep en is rijk aan vele bloemen en planten. Ook de vogels, zoals ooievaars reigers, zwanen, ganzen, eenden, spechten, aalscholvers, roeken en buizerds hebben dit mooie gebied ontdekt. Ook het ijsvogeltje wat je zelden ziet is hier aanwezig.
De Niers stroomt door dit gebied en het gebied is zeer vochtig maar is daardoor ook al door de bevers ontdekt. Ook de wilgen en populieren hebben het hier prima naar de zin. Er zijn ook poelen ontdekt waar vele amfibieën zich thuis voelen.
Het klooster Maria Roepaan in Ottersum kent een bijzondere historie op het einde van de Tweede Wereldoorlog. In september 1944 vorderde het Duitse leger het klooster. Eerst voor 100 soldaten en later voor 250 SS-ers. Vervolgens kwamen er 900 krijgsgevangenen. Deze moesten loopgraven maken. Ook werd er een veldlazeret gevestigd.
Als op 8 februari het grote geallieerde offensief begint, is het imposante klooster het laatste grote bolwerk voor de Duitse grens.
Er wordt fanatiek gevochten om het klooster. Ook nu kan men zien dat ongeveer de helft ervan is verdwenen. Na de slag vestigen de Britten er hun tijdelijk hoofdkwartier.