PROFIEL

Maak hier een account aan om beoordelingen achter te laten en favorieten op te slaan.

Kapel onder de Linden

Van buitenuit heeft dit gebouw iets ongewoons in vergelijking met andere bedehuizen. De ramen en deuren doen namelijk niet meteen vermoeden dat het hier om een kapel gaat. Dat komt omdat het oudste gedeelte werd gebouwd als een Loretokapel, als een kopie van het huisje van Nazareth dat zich in het Italiaanse Loreto bevindt.

Clara Elisabeth van Manderscheidt-Blankenheim, kanunnikes van het Stift in Thorn, gaf in 1673 opdracht tot deze bouw ter ere van God en zijn gebenedijde Moeder, zoals beschreven in haar stichtingsbrieven.

Adresgegevens
Kapel 4
6017 RB Thorn
Openingstijden
Faciliteiten
Prijs algemeen
Prijzen

51.17050531973, 5.8370275

Thorn

 

Het super leuke dorpje Thorn ook wel het “Witte stadje”genoemd staat bekend om zijn vele wit geschilderde huizen. Thorn bestaat al sinds 990 en was een klein vorstendom. 3 eeuwen later werd  het dorp gedeeltelijk ommuurd en kreeg het stadsrechten.

De witte huizen stammen eigenlijk uit de tijd dat de Fransen vluchten en ook terecht kwamen in Thorn. De Fransen stelden een belasting vast naar de grote van de ramen van je huis. Maar omdat de arme mensen dit niet konden opbrengen metselden ze hun ramen gedeeltelijk dicht zodat ze minder  belasting hoefden te betalen. Maar omdat er veel verschil was tussen de oude en de nieuwe gemetselde stenen verfden ze hun huizen wit.

Als u naar Thorn gaat mag u de Abdijkerk, een imposant bouwwerk, waar een gedeelte nog uit de 10e eeuw bestaat niet missen. Eind 19e eeuw is de abdij geheel gerestaureerd. Ook als je door het dorpje loop vallen de mooi geplaveide straatjes van maaskeien en de vloeren van mozaík je zeker op. Ook vindt je hier nog gezellige kleine binnenhofjes,

 

Thorn is een must.

Adresgegevens
Wijngaard 8
6017 AG Thorn
Openingstijden
Faciliteiten
Prijs algemeen
Prijzen

51.1607718, 5.8411014000001

Kapellenroute Thorn

Thorn kent een rijk verleden. Het dorp werd in het laatste kwart van de 10e eeuw gesticht als een abdij, die zich in de loop van de 12e eeuw ontwikkelde tot een stift (klooster). Hierin waren op zijn hoogst twintig hoogadellijke (stift-)dames gehuisvest, die weliswaar gebonden waren aan een kloosterregel, maar deze vrij interpreteerden. Aan het hoofd stond een abdis, die tevens wereldlijke bevoegdheden had en als vorstin een waar miniatuurvorstendom bestuurde. Hieraan kwam in 1794 een einde door de komst van Fransen.

Het is één van de stiftdames geweest, die in 1673 een "Kapel onder de Linden" nabij Thorn stichtte en hiermee de aanzet gaf tot de oprichting van een aantal "gebedshuisjes". Deze devotiekapelletjes, vaak gelegen in het veld, soms in het dorp, vormden markante rustplaatsen voor processies uit alle windhoeken, op hun jaarlijkse weg naar de Kapel onder de Linden.

Startpunt
Kapel 4, 6017 RB Thorn
Herkenningspunt
Kapel onder De Linden
Lengte
5 km
Knooppunten
23, 37, 36, 40, 43, 42, 61, 60, 23
Parkeren
Parkeren kan bij een B&B aan de Heerbaan-Kapel

Ingediend door imagro op zo, 10/23/2016 - 16:40

Permalink

Naam
John
Beoordeling
Bericht
heel duidelijk aangegeven route ??

Ingediend door imagro op za, 08/11/2018 - 17:31

Permalink

Naam
Marian
Beoordeling
Bericht
Gisteren samen met mijn man deze leuke afwisselende wandeling gelopen. Daarna Thorn nog verder bekeken. Tot knooppunt 40 is de route goed aangegeven. Daarna missen waarschijnlijk een aantal paaltjes. O.a. na punt 40 linksaf bij de schutterij. Hier hebben wij geen paaltje kunnen vinden. Eén paaltje staat, niet echter zichtbaar, achter een lantaarnpaal. Wij hadden ons goed voorbereid omdat John de aangegeven niet duidelijk vond, zijn wij niet verkeerd gelopen. We hebben wel een stukje moeten omlopen omdat door de heftige regenval deze week de Thornerbeek was overstroomd. Maar ook dat was geen probleem. Daardoor hebben we kunnen genieten van het uitzicht over De Grote Hegge. Ondanks het gemis van paaltjes een prima wandeling! Bedankt!

Ingediend door KnopenLopen1sLeuk op vr, 01/15/2021 - 17:54

Permalink

Naam
carina
Beoordeling
Bericht
Van knooppunt 60 naar knooppunt 23 ontbraken aanwijzingen;
op de staten van Thorn singel is het de bedoeling om rechtsaf
te slaan op voetgangerspad en dan naar links.
Van knooppunt 40 naar knooppunt 43 wordt niet aangegeven.
Als bij knooppunt 40 wordt gekozen voor knooppunt 44 en
dan voor knooppunt 43 dan klopt het. Zeer terecht
heet deze route de kapellenroute, onderweg hebben we 10
kapellen gezien. We vonden het een leuke route.

Route: 5 km

Abonneer op Thorn