PROFIEL

Maak hier een account aan om beoordelingen achter te laten en favorieten op te slaan.

Opening fietsroute Rondje Greenport

Beschikbare data
Adresgegevens

Koningsdag 2022 in Hegelsom

Beschikbare data
Adresgegevens

Jeugdcarnaval Hegelsom viert jubileum met Nederlands record reuzeomelet

Beschikbare data
Adresgegevens

Vakantiehuis Hegga

Vakantiewoning Hegga is gelegen in Hegelsom, een bloeiend kerkdorp van de Gemeente Horst aan de Maas. Hegelsom is het dorp van de kippen en de bonen, twee belangrijke pijlers in de historie van deze gemeenschap. In natuurgebied ’t Ham en de Sint-Jorisbossen kun je heerlijk wandelen en ook het bezichtigen van de prachtige beschilderde kerk is zeer de moeite waard.

De  vakantiewoning (de dato 2015) ligt heerlijk beschut tussen grote bomen en is van alle gemakken voorzien. Compleet opgetrokken in Scandinavische stijl kunt u zowel in de woning als op het ruime terras heerlijk tot rust komen.

De naam ‘Hegga’ is een verbastering van de dorpsnaam Hegelsom. Deze benaming is inmiddels niet meer los te zien van de gemeenschap. Daarnaast is Hegga ook een klein gehucht op 80 kilometer afstand van de Noorse stad Oslo. Ook daar zijn de houten huizen rood gekleurd. Vakantiewoning Hegga was geboren…

Openingstijden
Algemene voorzieningen
 • Gratis wifi
 • vakantiewoning is volledig ingericht voor 4 personen
 • Eigen terras, tuin en Jeu de Boules-baan
 • Babybed en kinderstoel aanwezig
 • Vaatwasser en centrale verwarming
 • TV, Radio/CD
Price
Prices

51.444512, 6.039523

Vakantiewoning Pardoes

Vakantiewoning Pardoes is gelegen in een landelijke omgeving waar u helemaal tot rust kunt komen. Een ideale vakantie woning voor gezinnen (met kinderen) en ideaal voor rustzoekers.

Vakantiewoning “Pardoes” is een nieuw pand, gebouwd in 2011, en in 2012 zijn wij begonnen met de verhuur. Dit was ook het jaar dat in Venlo de Floriade was. De vakantiewoning is gelegen aan een rustige binnenweg tussen twee dorpen in n.l. Hegelsom en Meterik. De woning ligt circa 40 meter van de openbare weg en heeft een eigen oprit en tuin die rondom is voorzien van hekwerk zodat kleine kinderen hier vrij kunnen spelen. Wat de accommodatie zo aantrekkelijk maakt voor de gasten is de rustige omgeving en het landelijk gevoel wat hier heerst.

Voor de kinderen zijn er wat dieren in de weide zoals kippen, kalkoenen, geiten, schapen en mini varkentjes. Deze mogen gevoerd worden met overgebleven brood resten e.d. Het terras is gelegen aan de zuidzijde, waar je s’morgens heerlijk kunt genieten van de zon, en een heerlijk ontbijt. De ramen aan deze zijde zijn voorzien van screens die tijdens hete dagen wel eens van pas kunnen komen om de zonnestralen wat buiten te houden. De begane grond is voorzien van een tegelvloer met vloerverwarming, en is ruim van opzet. Ook zijn er geen dorpels aanwezig, daarom is de woning ook toegankelijk voor mindervalide. 

Openingstijden
Algemene voorzieningen
 • Gratis wifi
Faciliteiten voor rolstoelgebruikers
 • Rolstoel toegankelijke woning(en) met rolstoel toegankelijk sanitair
 • Woning 1-6 persoons
 • rolstoelvriendelijk
 • Moderne, open keuken met combi-oven en afwasmachine enz.
 • Kleurentelevisie met alle gangbare kanalen
 • Voorzien van 2 ruime slaapkamers en kinderbedstede, 4 vaste bedden, en de mogelijkheid om extra slaapplekken te creëren zowel voor kinderen als volwassenen
 • 1 toilet op de badkamer, 2e toilet in de entree, ruime badkamer met inloopdouche en toilet (incl föhn), voorzien van CV en vloerverwarming
 • Gratis gebruik van de Størvatt en buitenkeuken bij langer verblijf dan 2 dagen
 • Groot (prive)terras gelegen op het zuiden met aangrenzende tuin, tuinset met 6 stoelen en parasol
 • Goede parkeervoorzieningen
 • Geen huisdieren, en niet roken
 • Opgemaakte bedden
 • Badjassen aanwezig voor volwassenen
 • Verder beschikken we over een kinderstoel en campingbedje
 • BBQ service
 • Wasmachine (€4 per beurt)
 • Handdoeken pakket (2x handdoek, 1x badhanddoek: p.p €5)
 • Wij bieden u de mogelijkheid om gebruik te maken van onze ontbijtservice, geheel verzorgd ontbijt aangepast op het betreffende seizoen, 
  U kunt uw voorkeuren opgeven tijdens het maken van een boeking (10,- euro per persoon)
Price
Prices

51.442365, 6.030206

Ommetje Tuuteloöp

De wandelroute Ommetje Tuuteloöp loopt via het KnopenLopennetwerk van Horst aan de Maas. 

Deze kaart is te koop bij vele verblijfsaccomodaties en bij 't Plein/Toeristisch Infopunt Gezondste Regio in het gemeentehuis (Wilhelminaplein 6 in Horst).

Let op: het onverharde pad vanaf knooppunt 53 is bij regenachtig weer alleen begaanbaar met laarzen.

Startpunt
Pastoor Debijestraat 2, 5963 AG Hegelsom
Herkenningspunt
Kerk in Hegelsom
Lengte
5 km
Knooppunten
85,86,91,92,53,85
Parkeren
Gratis parkeren bij en rondom de kerk

Ingediend door imagro op ma, 11/06/2017 - 07:18

Permalink

Naam
Rianne
Beoordeling
Bericht
mooie, zeer afwisselende korte route.
goed aangegeven.

Ingediend door imagro op zo, 09/23/2018 - 19:15

Permalink

Naam
mar
Beoordeling
Bericht
weinig natuur. niet zo
spectaculair. sommige stukken zoals langs de beek wel mooi.

Ingediend door imagro op ma, 11/19/2018 - 17:12

Permalink

Naam
Carina
Beoordeling
Bericht
Route is goed aangegeven. Het is een leuke afwisselende route: door natuur o.a. langs de groote Molenbeek, agrarisch land (onder andere weiland met paarden) en bijbehorende boerderijen. De route voert een klein stukje langs een industriegebied maar komt ook door de bebouwing van Hegelsom en de Hubertuskerk. De route kun je vanaf knooppunt 91 verlengen naar knooppunt 90 (heen en terug een extra stuk van 2 maal 310 meter is 620 meter) om het stationsgebouw van Horst-Sevenum te bekijken een gebouw dat een monument is.

Route: 5 km

Staakbonenroute

1. Informatiekiosk Staakbonen

Op het veld van staakbonenteler Thijs Bouten (Asdonckerweg in Hegelsom) staat een informatiekiosk waar u alles kunt lezen over staakbonen. Nieuwsgierig naar de verscheidenheid aan soorten? Of wilt u meer weten over de teeltseizoenen? Loop dan even binnen bij de informatiekiosk. 

2. Asdonckerbeemd

Langs de verbindingsweg Horst-Sevenum, ligt de Asdonckerbeemd. Beemd staat voor laag land en verwijst naar de groengronden nabij oude buurtschappen. Dankzij waterbeheersing is deze grond geschikt geworden voor landbouw. Doordat de oorspronkelijke verkaveling bewaard is gebleven, komt u hier nog altijd kleinschalige, intensieve teelten tegen, zoals staakbonen.

3. Dijkerheide

Dit gebied was tot ongeveer 1900 een heide- gebied dat werd gebruikt voor begrazing met schapen. Toen de behoefte aan akkergrond toe- nam en bovendien kunstmest werd uitgevonden, vonden grootschalige ontginningen plaats. Het beeld van de Dijkerheide veranderde ingrijpend, maar het open karakter bleef behouden. In deze openheid heeft zich grootschalige volle- grondsteelt ontwikkeld, met een intensivering naar glastuinbouw zoals in het gebied Californië.

4. Natuurgebied ’t Ham

In het oude beekdal van de Groote Molenbeek ligt natuurgebied ’t Ham. Het gebied is altijd te nat geweest voor goed agrarisch gebruik. Daarom werd in de jaren ’30 de Groote Molen- beek hier rechtgetrokken in een poging de gronden droger te maken. Echter zonder succes. Vanaf 2000 heeft ’t Ham weer het beeld gekregen van de groengronden van voorheen en is de beek weer in zijn oorspronkelijke staat terug gebracht. 

5. St. Annakapel

Wegen op de grens tussen een beekdal en hoger gelegen landbouwgronden zijn vaak historisch. Aan de St. Annaweg treft u de St. Annakapel aan, vernoemd naar de moeder van de Heilige Maagd Maria. De iets verderop gelegen Vrouwboomweg is vernoemd naar een reeds lang geleden verdwenen boom waarin een Maria- beeldje stond.

6. Hoogveld

Ten noordwesten van het beekdal ligt het bedrijventerrein Hoogveld. Vroeger was dit een agrarisch gebied waar de Horstenaren hun graan verbouwden. De grond werd vruchtbaar gemaakt door de mest uit de potstallen, vermengd met stro en heideplaggen, op het land te verspreiden. Deze manier van mesten verhoogde de grond elk jaar met ongeveer 1 mm. Uit de circa 1 meter dikke humuslaag blijkt dat deze gronden ongeveer 1000 jaar op deze manier zijn gebruikt. De naam Hoogveld is nu ook duidelijk.

7. D’n Afhang en Melatenweg

In de late middeleeuwen werd deze plek als uithoek gebruikt om besmettelijke zieken en zwervers uit het dorp naar te verbannen. De grond was immers zompig en ongeschikt voor landbouw. Dat ‘melaten’ een verbastering is van ‘melaatsen’ past wel, maar is nooit bewezen. Dit ‘onland’ biedt nu plaats aan vele burgers en fraaie landhuizen.

8. Huys ter Horst

Kasteel Huys Ter Horst dateert van rond 1350. Tot 1820 was het bewoond, daarna raakte het in verval. Vanuit de uitkijktoren hebt u een prachtig uitzicht op de ruïne.

9. Kasteelboerderijen

Zware monumentale bomen markeren vaak historische plekken in het landschap. Dat merkt u bijvoorbeeld bij de voormalige kasteelboerderijen De Helpeney, Campsplaats, Meerlohof en De Wevert. Tegenover de Helpeney ligt het in 2009 geopende Parkhotel, met de contouren van een hedendaags kasteel. Hier worden oude en nieuwe monumenten in één landschapsbeeld gevat.

10. Veld Oostenrijk

Het oud-Nederlandse ‘rik’ staat voor ‘rij’ of ‘reeks’, wat in de naam Veld Oostenrijk betekent: een lintbebouwing ten oosten van het ‘Veld’. Het ‘Veld’ verwijst naar een complex gemeenschappelijke akkers. Van de oude boerderijen zijn er nog veel bewaard gebleven. Bijvoorbeeld de Gortmeule, nu een kleinschalige camping met de status landgoed. Maar ook intensieve landbouwtechnologie is ontstaan op dit eeuwen- oude akkerland. Limseeds ontwikkelt hier nieuwe aspergerassen, uitgezet op strak afgebakende percelen.

11. Molen Eendracht Maakt Macht

De molen Eendracht Maakt Macht is in 1899 gebouwd. Dankzij de opbrengst van de molen en eendrachtige samenwerking van alle dorpsbewoners kon de Meterikse kerk worden gebouwd. Vandaar de naam van de molen. In en rondom de molen is het project ‘Van Grond tot Mond’ ingericht, om u kennis te laten maken met de teelt van diverse granen, het malen van meel voor consumptie en het bakken van brood in een houtgestookte oven.

12. Molenveld en Schadijk

In het verleden hebben vele soorten molens het Molenveld omringd om het graan te verwerken dat in de regio werd verbouwd. Aan de noordkant van het Molenveld grenst de goed bewaard gebleven lintbebouwing van Schadijk. Schadijk is een van de oudste buurtschappen van de regio. Er zijn sporen gevonden van bewoning in de vroege ijzertijd, ±700 voor Christus.

13. Schadijkse Bossen

Vroeger waren hier uitgestrekte heidevelden. Boeren staken er plaggen en lieten er schapen grazen. Zo ontstonden kale plekken en kreeg de wind vrij spel. Zandverstuivingen waren het gevolg en zijn de oorzaak van het heuvelachtige karakter in een groot gedeelte van dit bos. Al voor 1850 werd een deel bebost om het Molenveld tegen verstuivingen te beschermen. Later ging men de zandverstuivingen grootschaliger te lijf door meer delen te bebossen met grove dennen. In 2006 besloot men de biologisch-waardevolle stuifduinen te herstellen en werd 50 ha bos gerooid. De Tweede Wereldoorlog is niet ongemerkt aan de Schadijkse Bossen voorbijgegaan. Veel onderduikers vonden in de bossen aanvankelijk een veilig onderkomen.

Startpunt
Pastoor Debijestraat 2, 5963 AG Hegelsom
Herkenningspunt
De kerk van Hegelsom
Lengte
34 km
Parkeren
U kunt uw auto gratis parkeren bij de kerk

Ingediend door imagro op zo, 09/17/2017 - 17:03

Permalink

Naam
Johan/nelly
Beoordeling
Bericht
Mooi afwisselende route, maar helaas....verschillende borden weg of omgedraaid!!!

Ingediend door imagro op do, 11/03/2016 - 10:34

Permalink

Naam
Hendrix
Beoordeling
Bericht
Ik heb meer maïs gezien dan staakbonen maar wel een leuke route om te fietsen .
Dus gewoon een andere naam geven.

Ingediend door imagro op wo, 06/06/2018 - 14:11

Permalink

Naam
Toos Cuijpers
Beoordeling
Bericht
Een erg variërende route alleen geen horeca.
Er waren enkele bordjes weg.

Ingediend door imagro op za, 06/16/2018 - 10:22

Permalink

Naam
John Bos
Beoordeling
Bericht
Een mooie route door wisselende landschappen en ondergrond. Leuke uitdaging om het aantal velden te ontdekken waar staakbonen geteeld worden. Dit zijn er denk ik meer als menigeen denkt. Op 3 punten waar de route zich kruist met een andere route was het fijn geweest als er een bordje voor rechtdoor gestaan had.
Al met al een route om aan te bevelen en we zullen hem zeker over een jaar of zo nogmaals fietsen. groeten Ingrid en John

Route: 34 km

Treinstation Horst-Sevenum

Noord-Limburg is erg toegankelijk met het openbaar vervoer. Middels de treindiensten van de Nederlandse Spoorwegen en de trein- en busdiensten van Arriva Personenvervoer Nederland kunt u de gehele regio bereizen.

Kijk voor de actuele vertrektijden van uw trein op de website van de NS.

Adres
Stationsstraat 151
5963 AA Hegelsom
Openingstijden
Faciliteiten

Openingstijden Arriva servicepunt station Venlo:

 • Maandag t/m vrijdag 07:15 tot 17:40 uur
 • Zaterdag, zondag en feestdagen 07:45 tot 17:40 uur
Price
Prices
Prijzen

51.4270685, 6.0412886

Infokiosk staakbonen

Tijdens het seizoen van de staakbonen (ook wel stokbonen genoemd) kunt u de kiosk bezoeken aan de Asdonckerweg om meer te weten te komen over de teelt van staakbonen. De kiosk is van mei tot september te bezoeken.

Tip: fiets ook de 34 kilometer lange Staakbonenroute (deze doet tevens de kiosk aan). Deze voert langs staakbonenvelden en andere mooie plekken.

Adres
Asdonckerweg
5963 NM Hegelsom
Openingstijden
Faciliteiten
Price
Prices

51.431588119915, 6.0390646

De Haan

Op de rotonde aan stationsstraat prijkt De Haan bovenop de letter H. In kader van het dorpsverfaaiingsproject "Hegga Metamorfosa" staan op alle toegangswegen/grensposten richting Hegelsom de gelijknamige letters van de dorpsnaam.

Dit werk, van verzinkt ijzer, staat symbool voor de belangrijke rol die de pluimveehouderij inneemt in Hegelsom. Dolf Wong ontwierp en vervaardigde het werk in 1965. De Haan is één van de ruim 30 werken die te bewonderen is in de openbare ruimte van Horst aan de Maas.

Adres
Stationstraat 100
5961 Hegelsom
Openingstijden
Faciliteiten
Price
Prices

51.439213619921, 6.04833335

Abonneer op Hegelsom