Maak hier een account aan om beoordelingen achter te laten en favorieten op te slaan.

Kasteel Nunhem

Van het oude kasteel Nunhem is niets bekend, behalve dat het op een omgracht terrein stond en in het begin van de 18e eeuw werd vervangen door een nieuw buitenhuis. In 1732 biedt het kasteel onderdak aan verdreven nonnen uit het Brabantse Ommel. Dit was staatsgebied van de Republiek waar kloosters niet werden getolereerd. Deze zusters namen het genadebeeld uit Ommel mee naar Nunhem. Pas in 1840 werd dit beeld teruggebracht naar Ommel.

In 1947 werd het huis verwoest door brand, waarna slechts een ruïne achterbleef. In 1978 werd het huis gerestaureerd, waarbij ook materialen van het oude huis werden gebruikt. Momenteel is het kasteel in gebruik van Nunhems Netherlands BV, het groentezaadveredelingsbedrijf van BASF.  

Adres
Voort 4
6083 AC Nunhem
Openingstijden
Faciliteiten
Prijs
Prijzen

51.246001019784, 5.9654298

Leumolen (St. Ursulamolen)

Het Oudste geschrift waarin de molen Te Leu genoemd wordt, dateert uit 1558. De molen was een korenmolen, maar in 1773 is er een oliemolen bijgebouwd. Staatsbosbeheer kocht de molen in 1956 en heeft de molen gerestaureerd. Zowel de koren- als oliemolen zijn weer in werking. De grote gele kwikstaart (Motacilla cinerea) broedt sinds jaar en dag op of rond de Leumolen. Een geliefde nestplaats is onder het afdak van het waterrad.

Op de eerste en derde zaterdag van de maand is de oliemolen in werking. Van Pinksteren tot eind augustus is de molen op zondag open van 13.00 tot 17.00 uur. Voor actuele openingstijden kijkt u op de site of neemt u telefonisch contact op. Buiten openingstijden kunt u terecht op afspraak.

Adres
Openingstijden
Faciliteiten
Prijs
Prijzen

51.250925319787, 5.9492635

Servaas, Elisabeth en Ursula

De route begint bij de Mariakapel op de hoek van de Molenbergstraat en de Servaasstraat in Nunhem en gaat richting knooppunt 2 en verder via de Servaasweg richting knooppunt 50. 

Servaas

Aan het einde van de Servaasweg beland je bij het vroegere restaurant Servaas met daarachter, op het hoogste punt van het Leudal, de Servaaskapel. In vervlogen tijden zou Sint Servatius, bisschop van Tongeren door het tekenen van een kruis in de aarde hier een bron hebben doen ontstaan. Vanuit die bron, de huidige put aan de oostzijde van de kapel, doopte hij. Al in de tweede helft van de 18e eeuw is er sprake van een kapel op deze plaats. Het huidige gebouw stamt uit 1891.

Je vervolgt je pad richting knooppunt 50 en duikt de natuur van het Leudal in. Via een tamelijk stijl trappenpad bereik je de Leubeek. Het bruggetje waarover je de beek oversteekt is (een deel van) een door de Schotse bevrijders in 1944 aangelegde baileybrug. De brug, die in originele staat niet van een leuning was voorzien, is gevormd door een van de sporen was van een brug waarover (rups)voertuigen smalle stroompjes konden passeren.

Langs de beek lopend, kom je al gauw bij een volgende brug. Aan je linkerhand ligt de Groaveberg, een merkwaardige bult in het beekdal. Over het ontstaan van deze bult gaan diverse verhalen. Een ervan luidt als volgt: een in de omgeving van Nunhem wonende gravin werd aangezien voor een heks. Als zij bijvoorbeeld een zwangere vrouw aanraakte dan had de zwangerschap geen goed verloop. Toen deze heks overleed werd ze ver van de bewoonde wereld begraven. De mensen uit de buurt moesten meehelpen om een flinke berg aarde op te werpen. “De Groaveberg” was geboren. 

Elisabeth

De ene keer hoog boven de Zelsterbeek en dan weer op gelijke hoogte met de stroom gaat het richting knooppunt 11. Aan de overkant van de brug nabij dit knooppunt ligt de eeuwenoude boerderij De Zelsterhof. Bemanningen van neergehaalde geallieerde vliegtuigen vonden in de Tweede Wereldoorlog hier een veilige tussenstop op hun weg naar bevrijd gebied. Via een holle weg wordt Sint Elisabethshof bereikt.

Sta even stil bij het Monument van Verdraagzaamheid. Dit monument herinnert aan de jaren 1940 - 1944 en aan de 687 militairen van 11 nationaliteiten die in die jaren in het Leudalgebied omkwamen.

Bekijk zeker ook de Elisabethsmolen. De eerste vermelding van deze molen is uit het jaar 1278. Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog veranderde de bezetter de molen in een ruïne. In 2014 werd de ruïne geconsolideerd en werd een modern waterrad geplaatst waaraan een generator is verbonden die elektriciteit opwekt. De molen en het huidige restaurant Elisabethshof behoorden tot het klooster Sint Elisabeth aan de overkant van de Roggelseweg.

Ursula

Je gaat je weer in het groen begeven. Via de boorden van de Tungelroysebeek en door het benutten van de Koebrug beland je bij de Ursula-of Leumolen, een graan- en oliemolen. De molen werd voor het eerst vermeld in 1461. Het huidige molengebouw stamt uit 1773. Er gaan een aantal verhalen over hoe het beeldje van St. Ursula in de molen terecht kwam. In al deze verhalen komt het er op neer dat het beeldje, in vervlogen tijden, met de stroom is meegevoerd en bij de molen uit het water is gehaald. Dit beeld staat ergens in een museum. In de nis in de voorgevel prijkt nu een beeld van de Ursula, gemaakt door beeldhouwer Eugène Eggen.

Via de Litsberg (litsen=glijden), een plek waar menig inwoner van Midden-Limburg bijzonder prettige herinneringen aan heeft, loop je terug naar de plek waar de wandeling begon.

Start location
Molenbergstraat, 6083 AW Nunhem
Lengte
7 km
Knooppunten
2, 50, 63, 62, 11, 13, 14, 27, 24, 58, 61, 56, 53, 51, 50, 2, 54

Ingediend door imagro op wo, 05/15/2019 - 09:28

Permalink

Naam
jolanda
Beoordeling
Bericht
Werkelijk een schitterende wandel route. Onderweg kom je langs een terras waar je kunt genieten van een heerlijk kopje koffie en vervolgens loop je weer het bos in.

Ingediend door imagro op ma, 06/17/2019 - 11:19

Permalink

Naam
GonzoszVoice
Beoordeling
Bericht
Een zeer afwisselende wandelroute die echt de moeite waard is.

Ingediend door imagro op wo, 06/19/2019 - 14:01

Permalink

Naam
Marion
Beoordeling
Bericht
Mooie route, mooie afwisselende route tussen natuur en kerkjes en watermolens. Lijkt voor de helft op de route die ja vanuit het informatiecentrum Leudal start.

Ingediend door imagro op zo, 07/28/2019 - 18:18

Permalink

Naam
Lieke
Beoordeling
Bericht
Prachtige boswandeling voor een warme dag.
Een aanrader.
We gaan deze route binnenkort nogmaals lopen

Ingediend door KnopenLopen1sLeuk op zo, 05/30/2021 - 15:39

Permalink

Naam
carina (en partner)
Beoordeling
Bericht
Onderweg van knooppunt 24 naar knooppunt 58, bij een kruising van 2 bospaden ontbrak de aanwijzing om linksaf teslaan. We vinden het een prachtige route door het bos en langs
twee watermolens. Wij gaan deze route beslist nog een keer wandelen. (30 mei 2021)

Route: 7 km

Rondje Leubeek in natuurgebied Leudal

Start location
Sint Servaasweg 46, 6083 AS Nunhem
Herkenningspunt
Restaurant Sint Servaas
Lengte
4 km
Knooppunten
Restaurant Sint Servaas, 50, 63, 62, 61, 56, 53, 51, 50, Restaurant Sint Servaast
Parkeren
Ruime parkeerplaats bij Restaurant Sint Servaas

Ingediend door imagro op za, 09/01/2018 - 23:09

Permalink

Naam
mevr. Pauline Beelen
Beoordeling
Bericht
De route hebben we 1 september 2018 gelopen met kinderen en kleinkinderen. Geweldig mooie en leuke route.
De molen was open en er was ontzettend veel informatie te lezen over het gebied en de molen zelf.
Verschillende molens bezocht maar nog nooit zoveel mooie en goede informatie gezien .
Het Leudal met de Leubeek is een prachtig stukje natuurgebied. We hebben genoten.

Ingediend door imagro op vr, 10/12/2018 - 09:49

Permalink

Naam
Linda
Beoordeling
Bericht
Prachtige wandeling, erg mooi en goed te doen met de kinderen (6, 4 en die van 9 mnd in de rugdrager). Onderweg gepicknickt en even binnen gekeken bij de molen die toevallig open was (1e + 3e zaterdag van de maand).

Ingediend door imagro op zo, 11/04/2018 - 12:03

Permalink

Naam
jan
Beoordeling
Bericht
prachtige en gemarineerde wandeling

Ingediend door imagro op do, 05/09/2019 - 22:02

Permalink

Naam
Theo Willemse
Beoordeling
Bericht
Leuke lichte wandeling door bos met mooi meanderende beekjes. Je kunt er veel zien
over de natuurlijke loop van beekjes en riviertjes. ook de oude watermolen is erg interessant.

Ingediend door imagro op za, 08/10/2019 - 19:05

Permalink

Naam
Tooske
Beoordeling
Bericht
Ontzettend mooie wandeling, prachtig gebied! Ook leuk voor kinderen, smalle paadjes en soms liggen er boomstammen over het pad om overheen te "klimmen". Echt een aanrader.

Route: 4 km

Abonneer op Nunhem