PROFIEL

Maak hier een account aan om beoordelingen achter te laten en favorieten op te slaan.

Thema-ochtend 'Zo vergaat het steeds tirannen'

Beschikbare data

Op dinsdag 7 april 2020 verzorgt dr. Anton van Hooff een thema-ochtend bij de tentoonstelling ‘Tekens van vrijheid’.

Van de moord op Caesar tot de (mislukte) aanslagen op Hitler. De senatoren die Caesar in 44 v.C. op de Iden van maart - de 15e van die maand - vermoordden, dachten de republikeinse vrijheid te herstellen door de dictator uit de weg te ruimen. De kring van Von Stauffenberg werd door een vergelijkbaar motief gedreven bij hun bomaanslag op Hitler.

Tirannicide (tirannenmoord) gold in de oudheid als een daad van burgerzin. De geslaagde moordaanslag op Caesar bracht niet de verhoopte vrijheid. Nieuwe generalissimi vochten om de absolute macht: Marcus Antonius en Octavianus, die als overwinnaar Augustus de eerste keizer werd.

Von Stauffenberg en de zijnen worstelden met de gewetensvraag of moord, zelfs op een dictator als Hitler, moreel geoorloofd was. Hun geestelijke raadsdominee Niemöller hield hen voor dat God die moord wel zou vergeven omdat daardoor vele moorden werden voorkomen; Schuldübernahme noemde hij dat. Wat zou er gebeurd zijn als Von Stauffenberg wel geslaagd was? Was de Tweede Wereldoorlog dan snel beëindigd, met besparing van miljoenen mensenleven? Of zou een rancuneus Duits volk in een nieuwe Dolkstootlegende zijn gaan geloven? 'Als Hitler had geleefd hadden we de Endsieg wel behaald.'

Tickets?
Deelnemen aan deze thema-ochtend kan voor €28,-. Schrijf je in via de website van HOVO Limburg.

 

Adresgegevens

Gerelateerd aan dit evenement

Limburgs Museum
Venlo
Limburgs Museum
Venlo