Maak hier een account aan om beoordelingen achter te laten en favorieten op te slaan.

Bezettings- en bevrijdingsroute

  • Dit is een route van bezoekerscentrum Martinustoren, www.martinustoren.nl voor meer informatie.

     

  • De route start bij de Oude Martinustoren , de enige toren aan de Maas, tussen Mook en Roermond die de oorlog overleefde. Op de tweede etage is een filmpresentatie over de oorlog in deze regio te zien. De bovenste etage geeft uitzicht op de voormalige slagvelden. Bij de ingang ligt Luisterplek 37 - Sint op MariaOord . Deze verhaalt over de bijzondere relatie tussen de bezetter en de bewoners van het TBC sanatorium Maria Oord. Bij het nabij gelegen oude stadhuis ligt het herdenkingsplein, het ‘Ellen Hoffmannplein’ . Hieraan ligt de bibliotheek waar zich de gratis toegankelijke permanente expositie over WO2 in de regio bevindt: Kenniskeuken WO2. 

 

  • De knooppuntenroute start bij fietsknooppunt 39 en gaat via 25 en 51 de Maasbrug over naar knooppunt 2. Via list en bedrog viel deze Maasbrug op 10 mei 1940 als enige Limburgse Maasbrug in Duitse handen. Een pantsertrein en een troepentransporttrein trokken Nederland in (Zie: Pantsertreinroute).

 

  • Bij knooppunt 2 kunt u richting brug fietsen om de rivierkazemat te bekijken die de brug bewaakte (infopaneel) als onderdeel van de Maaslinie bij Oeffelt. Terug bij knooppunt 2 gaat u via knooppunt 12, 70, 71, 69 naar knooppunt 4. U passeert hierbij de Maasheggen, klooster St. Agatha en Cuijk. Vanaf knooppunt 4 fietst u langs de Maas richting knooppunt 72 en passeert tien rijksmonumentale kazematten van de Maaslinie Katwijk  . U komt bij het Monument Nederlandse Militairen Het gedenkt de 22 Nederlandse soldaten van het II–26 R.I. (2e Bataljon van het 26e Regiment Infanterie). Ze sneuvelden in felle gevechten op 10 mei 1940. Ze bliezen op tijd de Maasbrug op, maar konden de vijand niet tegenhouden. Drie van hen zijn in Katwijk bij de St. Martinuskerk begraven, zie Oorlogsgraven Katwijk.

 

  • Vanaf knooppunt 72 gaat u via de knooppunten 6 en 27 richting Heumen en steekt u de Maas over. Hier is door het 1e Bataljon van het 26e Regiment Infanterie (1-26 R.I.). hard gevochten om de hefbrug over het Maas-Waalkanaal te verdedigen. Ook zij verloren de ongelijke strijd. U fietst richting knooppunten 27 en 39 en ontmoet bijzondere herinneringen aan deze tijd. Bij de protestantse kerk, rechts, ziet u het Mobilisatiemonument  van Jac Maris. Het toont de broers Lodewijk en Hendrik van Nassau, klaar voor de strijd tegen de Spaanse onderdrukker. Het 1e bataljon had de opdracht voor het kunstwerk aan Maris gegeven. Iets verder ziet u het Oorlogsmonument Moeder Aarde eveneens van Jac Maris. Het herdenkt de 24 gesneuvelde Nederlandse soldaten van 10 mei 1940. Op deze plek ligt ook Luisterplek 35. Brug no. 7. Deze hefbrug was in sept. 1944 de enige brug over het Maas-Waalkanaal die in geallieerde handen viel. Het hoorspel vertelt het verhaal van de strijd van de Amerikaanse parachutisten. De brug was van cruciaal belang tijdens operatie Market Garden.

 

 

  • Vanaf hier heeft men een fraai uitzicht op het grote Reichswald. Dit was het noordelijkste deel van De Siegfriedlinie die tot Bazel doorliep. Via de knooppunten 80-79-23 komt men aan de voet van de stuwwal uit. Links bij de parkeerplaats ligt Luisterplek 8 Door regen & modder (filmversie). Het hoorspel vertelt het verhaal van operatie Veritable, de slag om het Reichswald. Het was de laatste grote slag aan het westelijke front (zie Slag om het Reichswaldroute). De route gaat verder via de knooppunten 37-48-38 naar het eindpunt knooppunt 39. Als u op de Zwarteweg kort doorfietst tot no. 44 komt u bij  het Wapenmonument Zwarteweg. Hier was een kamp voor Duitse krijgsgevangenen die o.a. landmijnen en andere explosieven moest opruimen. Keer terug naar de route.

 

  • U komt door Milsbeek waar achter de kerk het British War Cemetery Milsbeek ligt. Bij knooppunt 39 herinnert zeer veel aan WO II zoals de Niersbrug die de erenaam Highlanderbridge  kreeg naar de Schotse bevrijders. De luisterkei Luisterplek 7 - Verovering van Gennep vertelt het verhaal over de bevrijding (filmversie). Op het Vrijheidsplein staat het prachtige oorlogsmonument van Jac Maris, de  Barmhartige Samaritaan. De sokkel van het monument beeldt de ellende van oorlog en bezetting duidelijk uit. Na deze enerverende fietsroute biedt het historisch centrum van Gennep vele gelegenheden om uit te rusten en van de vrijheid te genieten...

 

 

 Dit is een Martinustoren route: www.martinustoren.nl

Martinustoren Gennep

Start location
Torenstraat 15, 6591 CD Gennep
Herkenningspunt
Martinustoren
Lengte
46 km
Knooppunten
39-25-51-2-12-70-71-69-4-72-6-27-39-37-36-35-50-45-46-25-80-79-23-37-48-38-39
Parkeren
In de directe omgeving is vrij parkeren: P-Melkstraatje en P-Martinushof

Route: 46 km

Reichswald 't Ven

Ven-Zelderheide ligt ingeklemd tussen de Niers en het grote Reichswald. Het woud was in de Middeleeuwen een geliefd jachtterrein voor keizerlijke bezoekers van het Nijmeegse Valkhof, en later ook van…

Lees meer
Boerderijen Route
11 km | Belfeld

Andere routes

25 km

Fietsroute Peel en bossen

Veulen

Lees meer
5 km

Steilrand route

Belfeld

Lees meer
54 km

Maas en Maasheggenroute

Gennep

Lees meer
32 km

Rondje Maasduinen

Heijen

Lees meer