Maak hier een account aan om beoordelingen achter te laten en favorieten op te slaan.

Cultuurhistorie snuiven in 't Ven

Welkom bij de wandelroute "Cultuurhistorie snuiven in 't Ven", een betoverende tocht van 7 km door het prachtige landschap van 't Ven, waar de geschiedenis voelbaar is in elke stap die je zet. 

Het oostelijk deel van 't Ven staat bekend om zijn drassige gronden, waar eeuwenlang turf werd gevormd. Tot het begin van de 20e eeuw vonden hier ontginningen plaats. Van oudsher heeft 't Ven een agrarisch karakter, met veel tuinders, in het Venloos dialect ook wel 'gerdeneers' genoemd. In de 16e en 17e eeuw vestigden zich hier de eerste boerenbedrijven, maar ook gegoede burgers die er hun buitenverblijven bouwden. 

De eeuwenlange ontwikkeling heeft een infrastructuur van wegen gevormd die het landschap en de structuur van 't Ven sterk heeft beïnvloed. Denk hierbij aan de Napoleontische Straelseweg en de overblijfselen van de Fossa Eugeniana en de Noordervaart, die nog steeds bewaard zijn gebleven als tastbare herinneringen aan het verleden. 

Op het kruispunt van de wegen oost-west (Schoolweg) en zuid-noord (Straelseweg) is een kern ontstaan, met winkeltjes, een herberg, en later een kerk en een school. Deze oude, cultuurhistorische structuren zijn nog altijd zichtbaar in het landschap en ademen de geschiedenis van 't Ven. 

Tijdens deze wandeling tussen knooppunt 45 en 44 kom je langs historische pareltjes zoals Huis Soomers (ca. 1650), Vissershof (ca. 1860) en landgoed d'n Arenborg (ca. 1630). Je steekt de Rijnbeek over, 't Rienke genoemd, die ooit werd aangelegd om verbinding te maken met de Fossa Eugeniana. 

Tussen knooppunt 45 en 31 bewonder je Witteshof (ca. 1640) en in de verte, kijkend naar de steilrand, ontwaar je landgoed de Koel (ca. 1820). 

Laat je betoveren door de rijke geschiedenis en het adembenemende landschap van 't Ven tijdens deze boeiende wandeling. Veel plezier!

Startpunt
Pastoor Kierkelsplein 20, 5916 SQ Venlo
Herkenningspunt
Gemeenschapshuis 'De Bantuin'
Lengte
7 km
Knooppunten
46,45,31,30,29,28,27,43,44,45,46
Parkeren
Parkeren voor het Gemeenschapshuis

Average of 1 reacties.

Ingediend door KnopenLopen1sLeuk op zo, 03/28/2021 - 16:14

Permalink

Naam
Carina
Beoordeling
Bericht
Deze route heb ik gewandeld op 22 December 2018. In de omschrijving wordt gemeld dat het startpunt te vinden is op het pastoor Kierkelsplein 20. Duidelijker is misschien datbeginpunt te vinden is op de kruising Schoolweg en Straelseweg. De bewijzering laat op een aantal punten te wensen
over. Zoals kort na knooppunt 28; bedoeling is links langs de schaapskooi. Daarna wordt er aangegeven dat er linksaf geslagen dient te worden, maar dan loop je een rondje. Om de route goed te vervolgen moet er rechtsaf geslagen worden.
Onderweg van knooppunt 27 naar 43 na het oversteken van de Herungerberg heb ik of de aanwijzing gemist of het ontbrak. Na een hoop gezoek te route toch nog kunnen afmaken. Het is een afwisselende route: buitengebied, park (echt de moeite waard om even van de route af te wijken en een wandeling door het park te maken), sportvelden, bos en bebouwing.

Route: 7 km

Camping Frerichsoord

Op een schiereiland tussen het kanaal van Deurne, de Helenavaart en de Noordervaart ligt de rustig gelegen camping. De camping is geclassificeerd met 3 sterren en door haar ligging zeer geschikt voor…

Lees meer
Mooiste wandelroute
13 km | Sevenum

Andere routes

2 km

Stadswandeling Gennep

Gennep

Lees meer
8 km

Steylwandelroute

Steyl

Lees meer
28 km

De VerduurSAMEN2030-fietsroute

Nieuw Bergen

Lees meer
10 km

Het Schravenpad (rozenroute)

Lottum

Lees meer