Maak hier een account aan om beoordelingen achter te laten en favorieten op te slaan.

De Band

In sommige namen bleef de Keltische taal bewaard en rond het jaar 1000 werden deze opgetekend. Wetenschappers bestudeerden veel namen en woorden uit die tijd en zijn er in geslaagd de betekenis terug te vinden. 

Wellse namen die herinneren aan de oude Keltische tijd zijn o.a. De Band, afgeleid van banti, wat streek, regio en velden betekent.

 In oude cijnsboeken uit de 16e eeuw komt de naam “Bant” al voor en in een kerkvisitatie van 1722 wordt “de Bant” als één van de grote tienden van de Heerlijkheid Well, Bergen en Aijen genoemd. Dat betekende dat de kasteelheer of kasteelvrouwe van Well een tiende van de opbrengst van de landerijen kreeg. Eeuwenlang hebben boeren en pachters hier hun vee laten grazen en akkers verbouwd en veranderde het landschap nauwelijks. 

Heel vroeger schreef men ook wel: "Die Bandt". Gedeeltes heetten Op de Band / In de Band en de Bandse Weerden. 

De precieze herkomst en ouderdom van “de Band” zijn niet bekend. Misschien kreeg het eeuwenoude gebied met de Bandweg zijn huidige naam omdat het hier, net zoals de Aijerbandstraat een paar kilometer verderop, met zijn weilanden als een band (strook) de rivier volgt. Nog niet zo lang geleden lagen deze twee wegen ook in het verlengde van elkaar. Afzonderlijk van elkaar volgen ze beiden een binnenbocht van de Maas. Veel later omvatte de naam Band het gebied vanaf de Maas tot de weg door het Elsteren en tot de Bantsche Graeff, dus mét de akkerlanden erbij.

Pas door de ruilverkaveling, vanaf 1969, veranderde het aangezicht van de Band. Het vroegere, speelse element verdween naar de achtergrond en maakte plaats voor grotere kavels met rechte, verharde (land)wegen. Maar vooral na de overstromingen van de Maas in 1993 en 1995 kreeg de Band een totaal ander aangezicht. De oude landerijen verdwenen voor een groot deel doordat grond afgegraven- en in schepen afgevoerd werd. Deze kleiwinning was een opdracht van Waterschap Peel en Maasvallei en nodig om beschermende dijken in Limburg en ook in Well zelf aan te leggen. Men liet vervolgens de natuur zijn gang gaan en zo ontstond het prachtige, unieke natuurgebied. 

Het huidige natuurgebied is een 23 ha. groot terrein. De Band ligt nabij de Nicolaasstraat en het Elsteren.

Meer weten over de Band kijk op de site van Archief Well

Adres
Elsteren
Well
Openingstijden
Faciliteiten
Prijs
Prijzen

51.5529191, 6.0784984

Dichtbij

Vakantiewoning Familie Hendrix (Le petit miracle)
Vakantiewoning Familie Hendrix (Le petit miracle)
Jachthaven 't Leuken | Valckx watersport
Jachthaven 't Leuken | Valckx watersport
Vakantie & Resort Leukermeer
Vakantie & Resort Leukermeer

Ontdek

Reichswald
Reichswald
Hoogwatergeul Lomm
Hoogwatergeul Lomm
Elsbeemden
Elsbeemden
De wereld van Rivierpark Venlo
De wereld van Rivierpark Venlo
Julianapark
Julianapark
De Duivelskuil
De Duivelskuil