Maak hier een account aan om beoordelingen achter te laten en favorieten op te slaan.

Fossa Eugeniana route

De Fossa Eugeniana is het centrale thema van deze fietsroute, die door de Venlose stadsdelen Arcen, Lomm en Velden en de Duitse stad- jes Geldern en Straelen leidt.

U fietst door afwisselende landschappen en langs historische kastelen, boerderijen en molens. De fietsroute is ongeveer 70 kilometer lang, maar kan ook in twee afzonderlijke delen van 35 en 45 kilometer worden gefietst. Deze routeverkorting is op de kaart in het rood aangegeven. Er zijn in de Fossa-route twee plaatsen waarop van de hoofdroute kan worden afgeweken. Op deze plaatsen ziet u een bord waarop staat waar de hoofdroute naar toe gaat en waar de routeverkorting naar toe gaat. Aan het einde van de routeverkorting, ook aangegeven met een bord, kunt u weer de hoofdroute volgen.

Voordat u op de fiets stapt, nu eerst iets over de geschiedenis van de Fossa Eugeniana.

In 1626 begonnen de Spanjaarden met de aanleg van de Fossa Eugeniana. De bedoeling was om de Rijn, de Maas en de Schelde met elkaar te verbinden om zo een deel van de binnenvaart van en naar Holland over te nemen. Bovendien kon het kanaal als een extra verdedigingslinie fungeren.

Het eerste traject, tussen Rijn en Maas, werd gepland tussen Rheinberg en Arcen. De Venlonaren wisten de Spanjaarden echter over te halen om het kanaal tot Venlo door te trekken waardoor het bij Arcen een scherpe knik naar het zuiden maakt.

Op 21 september 1626 ging de eerste spade de grond in. Binnen één jaar moesten 48 kilometer kanaal en 24 fortificaties (schansen) worden gerealiseerd. Aanvankelijk zou het kanaal Fossa Sancta Maria gaan heten. In de volksmond werd het kanaal echter Fossa Eugeniana genoemd, naar Isabella Eugenia, de dochtervan Philips II. In 1627 werden de Spaanse troepen uit het gebied tussen Nijmegen en Geldern terug- geroepen.

De Hollandse troepen veroverden het fort bij Walbeck, verjoegen de kanaal- arbeiders en saboteerden molens, sluizen en schansen. Van de 24 aarden schansen zijn er negen min of meer bewaard gebleven. Door al deze tegenslagen werd het werk stilgelegd en nooit meer afgemaakt. De fietsroutes zijn in twee richtingen bewegwijzerd.

 

 


Route
Bijlage Grootte
Fossa Eugeniana Fiets Route 15.5 MB
Bijlage Grootte
Flyer Fossa Eugeniana Fiets Route 3.24 MB
Het verhaal

Luister hier de promo van de Fossa Eugeniana. Binnenkort: Ontdek je hier de bijzondere geschiedenis van dit nooit voltooide kanaal in Noord-Limburg.
Wil je het hele verhaal luisteren? Klik hier