Maak hier een account aan om beoordelingen achter te laten en favorieten op te slaan.

Kapel Onze lieve Vrouwe in nood

(De kapel bevindt zich aan het einde van de doodlopende weg aan de linkerzijde. De doodlopende weg bevindt zich tegenover de ingang van het vakantiepark Leukermeer iets richting Bergen)   

In 1705 bouwde de op de Kamp wonende Derck Daemen 't eerste kapelletje tegenover zijn hoeve "de Kamperhof" aan de grote veldweg, die door de weilanden van Well liep richting de Maas naar Maashees. Men noemde het in Well: Helligenhuuske van Onze Lieve Vrouw ter Nood. Dit Heiligenhuisje midden tussen de weiden was het doel van bedevaarten voor zieken in stervensgevaar. Ook kwam de kapel in gebruik bij de z.g. Emmaüsgangers. Op Paasavond ging men tegen de avond naar deze kapel om de verschijning van Jezus op zijn Verrijzenis dag aan de Emmaüsgangers te vieren. 

In 1886 liet Peter Hannes Daemen het beschadigde kapelletje herstellen. In de loop van de jaren had het veel geleden van hoog water, ijsgang, baldadigheid en landlopers. 

Op 22-03-1893 liet de familie Jan Joseph Daemen - Sijberts er een nieuw beeld van "Onze Lieve Vrouw ter Nood" in plaatsen. Dit was een gotisch triptiek, vervaardigd door de kapelaan van Bergen, Jan van Soest, een priester-kunstenaar. 

Met de komst van de watergeul tussen Well en Aijen is het kapelletje op 4 juli 2015 ca. 500 meter richting Kampweg verplaatst. Nu staat het nabij "de Piloriushof" (de Kamp 12).

 

Meer weten over de kapel Onze lieve Vrouwe in nood, kijk op de site van Archief Well

Adres
Openingstijden
Faciliteiten
Prijs
Prijzen

51.565031179527, 6.06122335

Dichtbij

Brienen aan de Maas
Brienen aan de Maas
Mio Mucho
Mio Mucho
Jachthaven 't Leuken | Valckx watersport
Jachthaven 't Leuken | Valckx watersport

Ontdek

Grensovergang Siebengewald
Grensovergang Siebengewald
Het ontstaan van het Leukermeer
Het ontstaan van het Leukermeer
Woonoord ‘de oude molen’
Woonoord ‘de oude molen’
Jan den Duvel
Jan den Duvel
De Band
De Band
Putjesberg
Putjesberg