Maak hier een account aan om beoordelingen achter te laten en favorieten op te slaan.

Maak kennis met vlas in de Locht in Melderslo

Beschikbare gegevens

Maak kennis met vlas van zaadje tot linnengoed bij Openluchtmuseum de Locht

Openluchtmuseum de Locht zet dit jaar het vlas in de spotlight. Op 16 april a.s. mogen de bezoekers (jong en oud) helpen bij het zaaien van het vlas en wordt de wedstrijd ‘wie teelt het langste vlas’ afgetrapt. Tijdens de oogstdag op 20 augustus bekijken we de vlasoogst en in het weekend van 6 en 7 september wordt aandacht besteed aan het bewerken van vlas.

Melderslo stond vroeger in de regio bekend als het vlasdorp. Er werd veel vlas geteeld en bewerkt. Daarvan getuigen nog verschillende namen, denk  bijvoorbeeld aan het Vlasven, MFC de Zwingel en carnavalsvereniging de Vlaskop. Vlas was voor de inwoners belangrijk als bron voor het linnengoed dat ieder huishouden nodig had.

Er komt echter heel wat bij kijken voordat het linnengoed daadwerkelijk in de kast gelegd kan worden. Het begint met het klaarmaken van een geschikt stuk grond om vlas te zaaien. Dan wordt rond de 100ste dag van het jaar het vlaszaad, ook bekend als lijnzaad, gezaaid. Na ongeveer 100 dagen is het vlas rijp en wordt het uit de grond getrokken. Daarna volgen nog een heel aantal bewerkingen: repelen, roten, drogen, braken, hekelen, spinnen, verven of bleken en weven. Pas na al deze bewerkingen is er een lap stof ontstaan die als stof kan dienen voor een laken of kledingstuk.

Wie teelt het langste vlas?
Degene die willen kunnen tijdens de vlas zaai dag op zondag 16 april een zakje vlaszaad mee naar huis nemen om in de eigen tuin zelf ook een hoekje vlas te telen. Tijdens de oogstdag mag je met de eigen geteelde bos vlasstro weer naar de Locht komen. Wie dan de bos met de langste stengels heeft geteeld, kan een mooi prijsje in ontvangst nemen!

Kom jij dit jaar kennismaken met vlas van zaadje tot linnengoed? Tot ziens op de vlas zaai dag op zondag 16 april bij de Locht!

Voor meer informatie, zie website.

 

51.463214969938, 6.0861816

Gerelateerd aan dit evenement

de leukste evenementen!
Openluchtmuseum De Locht
de leukste evenementen!
Openluchtmuseum De Locht