Maak hier een account aan om beoordelingen achter te laten en favorieten op te slaan.

Mariapeel

Ooit werden Limburg en Noord-Brabant gescheiden door een gigantisch moerasgebied van zo’n 30.000 ha. De Groote Peel, de Mariapeel en Deurnsche Peel, met een gezamenlijke oppervlakte van ca. 4.500 ha, zijn de belangrijkste restanten van dit uitgestrekte hoogveengebied.

De Deurnsche Peel ligt ten zuidoosten van Deurne en behoort tot de Brabantse Peel. Dit gebied sluit aan op de Mariapeel, die in de provincie Limburg ligt. Beide gebieden vormen een groot bijna aaneengesloten natuurgebied.

Turf
Veel van het veen, destijds economisch zeer waardevol, is afgegraven en afgevoerd. In de Deurnsche Peel is zelfs nog tot 1983 machinaal turf gewonnen. De sporen van de turfwinning zijn overal nog volop zichtbaar.

Schapen
Vroeger lagen er in het gebied grote heidevelden. Schapen zorgden ervoor dat de heide niet overwoekerd raakte door gras en bomen. In die tijd lagen er in de Peel veel schaapskooien. Ze zijn vrijwel allemaal verloren gegaan. Een is er echter opnieuw opgebouwd in de Mariapeel. Dit is Pauls Koije, uit ca. 1800. De schapen zijn vervangen door Nederlandse landgeiten. Deze geiten zijn erg nuttig bij het open houden van het peellandschap.

Internationaal erkend wetland
De Mariapeel is onderdeel van het Europees beschermde Habitatrichtlijngebied Mariapeel/Deurnese Peel/Grauwveen. Het omvangrijke, natte gebied is van grote betekenis is voor de avifauna. De veenmoerassen zijn namelijk niet alleen van groot belang voor de plantenwereld, maar ook voor de vele vogels die hier voorkomen. In de Peel leven met name veel kleine insectenetende zangvogels zoals de Blauwborst en de Sprinkhaanzanger. Uiteraard komen er ook veel weidevogels, eenden en ganzen voor.

Een bijzondere doortrekker is de Kraanvogel. Deze sierlijke vogel trekt vanuit Scandinavië en Rusland in oktober en november naar het zuiden om te overwinteren. Ieder jaar strijken grote of kleine groepen Kraanvogels neer in de Peel. (Bron: http://www.staatsbosbeheer.nl/ )

Momenteel wordt er door Staatsbosbeheer hard gewerkt in de Mariapeel.

Adres
Zwarte Plakweg 10
5966 America
Openingstijden
Faciliteiten
Prijs
Prijzen

51.44576, 6.0358656

Dichtbij

Peelmuseum America
Peelmuseum America
Verzetsmonument De Zwarte Plak
Verzetsmonument De Zwarte Plak
Blauwe Bessen Plantage Handje Gezond
Blauwe Bessen Plantage Handje Gezond

Ontdek

Mookerplas
Mookerplas
Zelderse Driessen
Zelderse Driessen
Kasteelpark Ter Horst
Kasteelpark Ter Horst
Sint Jansberg
Sint Jansberg
Blakterbeekpark
Blakterbeekpark
Kesseleikerbroek
Kesseleikerbroek